Bir sabah uyanınca, bir bakmışsın yollara koyulmuşsun. Yol sana, sen yola bakarken, bir de türkü tutturmuşsun. O yollar ki uzak. O yollar ki meşakkatli. Alabildiğine uzanıyor önünde. Git gidebildiğince arkana bakmadan. Bak bakalım sonu nereye çıkar.
Evet sevgili hemşehrilerim, bu sabahta yollara koyulmak varmış kısmette. O yollar ki sizi kendine, kendi içine doğru çekiyor bir anda. Öyle ki çekmekle kalmıyor bir de şiir yazdırıyor bu uzun-ince yollar adama.
Bir çoğumuz bu yolculuklar sırasında; hayatı, çevremizi, yaşadıklarımızı velhasıl dünya hallerimizi bir gözden geçirir, bir teraziye koyarız çoğunlukla. Biz bu dünya denilen gezegende; ne yapmak istiyoruz, ne yapıyoruz gibi sorular kurcalar beynimizi. İşte bende şehrimizin erken kalkanlarından olarak, bu sabah elbet birgün koyulacağım bu yola çıksam, duygularım, düşüncelerim ne olurdu derken, kendimi bir şiir denemesinin(ben kendi yazdıklarımı öyle görüyorum) içinde buldum bir anda. Böyle bir kelime demeti sizlere nasıl geçecek, sizdeki tepkisi nasıl olacak doğrusu görmek isterdim. Ama bu köşeden yazıp/paylaşmakla yetinelim şimdilik. Belki bir gün bir ortam oluşur yüz-yüze gelir tepkilerinizi, düşüncelerinizi birebir alma fırsatı oluşur. Sizlerin yazdıkları varsa sizde onları paylaşırsınız aynı ortamda. Neden olmasın? Şehrimizin zaman zaman bu tarz buluşmalara da ihtiyacı var üstelik. Yazan, çizen, çalan-okuyan, üreten insanlarla halk buluşması adı altında aylık toplantılar neden yapılmasın kültür merkezi, kitaplık, kütüphane gibi ortamlarda. Buradan Belediyemizin Kültür İşlerine seslenmiş olayım. Sadece bu tarz etkinlikleri, yılın belirli bir dönemine hapsetmek yerine, yıla yaymak ve en azından ayda bir söyleşi, etkinlik gibi adlarla duyurularını da yaparak şehrin sanat hayatına bir canlılık getirilebilir. Öyle ki bu ortamlarda; çalınıp, söylenen, konuşulanlarda Akşehir’in marka değeri olduğuna inandığım 5-10 Temmuz Şenliklerinin de altlığını oluşturabilir.
Benim bu doğrultuda bir katkı olması için şiir yazan gençlerimize daha önce bir çağrım olmuştu bu köşeden. 10 Mayıs 2024 günü Akşehir'in gençlerine seslenmiş ve mail adresi vermiştim ki 19 Mayıs günü bu köşeyi sadece gençlerimizden gelecek şiirlerden bir seçki yaparak yayınlamak için. O çağrıyı yenileyebilirim. Şöyle ki yine özellikle 18 yaş altı gençlerimize seslenmiş olayım, yazmış olduğunuz şiir tarzı üretimleriniz varsa buradan vereceğim mail adresine gönderebilir ve böylece şiirlerinizin zaman zaman buradan yayınlanmasını sağlayabilirsiniz. Şiirlerinizi [email protected] adresine bekliyorum.
Zaman zaman değindiğim üzere bizleri içinde bulunduğumuz bu dünya denilen gezegenin hayhuyundan, telaşlarından, stresinden uzaklaştıran, uzaklaşmamızı sağlayan yegâne uğraşlardan en önemlisi belkide başta geleni sanat ve bu doğrultuda verdiğimiz üretimlerdir. Profesyonel anlamda her ne iş yaparsanız yapın nacizane önerim sanatla ilgili bir alanda muhakkak kendinize bir meşguliyet yaratın. Bu doğrultuda üretimler yapın ve insanlarla paylaşın.
Yukarıda değinmeye çalıştığım hususa paralel, ülkemizin bu alanda da üst düzeye gelmesi için son derece önemli gayretleri olan Mustafa Kemâl Atatürk'ün de konuyla ilgili yaptığı konuşmalar vardır ki burada onun sözlerine de yer vermek isterim;
Sanat için, “ Bir milleti yaşatmak için bir takım temeller lazımdır ve bilirsiniz ki, bu temellerin en önemlilerinden biri sanattır. Bir millet sanattan ve sanatkârdan yoksunsa tam bir hayata sahip olamaz. Sanatsız kalan milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur. Bir millet sanata önem vermedikçe büyük bir felakete mahkumdur.”
Şairler için ise “İnsanlarda birtakım ince, yüksek ve temiz duygular vardır ki insan onlarla yaşar. İşte ince, yüksek, derin ve temiz duyguları en ziyada duyabilen ve diğer insanlara duyurabilen şairdir.” demiş.
Gelelim bu yol hallerinin bu sabah bana yazdırdığı şiir denemesine,
YENİ DÜNYALARA YOL ALMAK / 07.08.2024-Akşehir-05:30
Bir sabah durgunluğunda yola koyuluyoruz
Sonsuz ufuk çizgisinde yol alıyoruz
Yeni dünyalar kurmaya açılıyoruz
Şehir arkamızda uzaklaşıyor
Yol aldıkça tenhalaşıyor,
Sokakları, dehlizleri, kaldırımları yok oluyor şehrin
Önümüzde alabildiğine yol
Yolla, kuşlarla, gökyüzüyle, kucaklaşıyor, selamlaşıyor,
Ve Susmuyoruz
Susunca kilitleniyor dünya
Tüm kapılar kapanıyor
Kelimeler dolanıyor birbirine
Susup, kaşlarını çatınca
Tepemizde bulutlar kararıyor
Yağmur bulutları beliriyor
Bir fırtına bir boran
Bardaktan boşanırcasına yağıyor yağmur
Yolumuzdan alıkoyuyor
Oysa biz, kendimize güveniyor,
Susmuyor, konuşuyor, kelimeleri yürütüyor, şiirler yazıyor,
Yolumuza devam ediyor,
Yeni dünyalar kurmaya yol alıyoruz…
Sonuç: Sanat alanında bir faaliyet içinde olmanız dileğiyle, sanatsız kalmayın.