Düzenli kitap okumanın fizyolojik, sosyal ve psikolojik anlamda birçok faydasının olduğu, artık günümüzde bilimsel anlamda kabul edilmiş durumda. Bu yazımda düzenli bir şekilde kitap okumanın faydalarından kısaca bahsedip, okurken zevk alabileceğinizi düşündüğüm felsefi içerikli kitap tavsiyelerim olacak.
STRESLE BAŞ ETMENİN YOLU KİTAP OKUMAK
İngiltere Sussex Üniversitesi tarafından 2009 yılında yapılan bir araştırmaya göre; yoğun ve yorucu geçen bir günün arkasından akşam uyumadan önce 6 dakika kitap okumak stres oranınızı yüzde 68 oranında azalttığı gibi kalp atışınızın yavaşlamasına, kaslarınızın gevşemesine ve rahat bir uyku uyumanıza neden oluyormuş.
KİTAP OKUMAK HAFIZA SORUNLARININ ÇÖZÜMÜDÜR
Özellikle yaşlanma ile ortaya çıkan Demans, Alzheimer gibi hafıza sorunlarının en etkili çözümü, kitap okuyarak zihinsel aktivitelerin canlı tutulmasıdır. Kitap okuyan insanlarda Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskleri yüzde 50 oranlarında düşmektedir.
YALNIZLIK HİSSİNİ YAŞAMAZSINIZ
Kalabalıklar içinde yalnızlıkları yaşadığımız çağımızda kitaplar, günün her anında her yerde yanınızdaki en samimi dostunuzdur. Kitap okuyan insanlar yalnızlıktan şikayet etmezler. Boş zamanlarını değerlendikleri için kimseye ihtiyaç duymazlar. Emeklilik zamanı gelmiş ama emekli olursam nasıl zaman geçireceğim diye kaygılanan ablalarım ve abilerim; bol bol kitap oku, sıkılmazsın. Birbirimizden kaçar olduğumuz bu pandemi günlerinde kitaplar bizim sırdaşımız, dert ortağımız olabilirler. Zülfi Livaneli şöyle diyor; “Yeni bir insan tanımaya gücüm yok. Yeni bir kitap okumak daha iyi bir fikir. Yanılma şansınız yok en azından.”
HEDİYE ALMAK VE SİZE HEDİYE SEÇİMİ KOLAYLAŞIR
Özellikle biz erkekler, bizim için zor olsa da hediye almanın öneminin farkına varabildik. Ancak en özel günlerimizde bile ne kadar çabalarsak çabalayalım hediye almak kabustan öteye gidemiyor. Aslında hediye almak hiç de zor değil. Evlilik yıldönümünüz yaklaştı ve sizi de bir telaş aldı, eşime ne alsam? Tek taş pırlanta mı ama çok pahalı, çanta mı alsam ama geçen yılki evlilik yıldönümünde de çanta almıştım olmaz, ayakkabı mı alsam? Ya ayağına dar gelirse, eşiniz “kilo almışım eyvah” der, onunla birlikte anlamsız diyet listelerine uymak zorunda kalırsınız, bol gelirse, “benim ayaklarım bu kadar büyük mü? Kaç yıldır evliyiz hiç mi fark etmedin” tafraları. Örnekleri çoğaltmak hiçte zor değil. Siz en iyisi eşinize bir kitap hediye edin. Bir de kitabın ilk sayfasına “bu kitapta anlatılanlar tamamen kurgudur ama benim sana verdiğim hislerin hepsi gerçek, iyi ki benimlesin” tarzında cümleler yazarsanız, bir sonra ki hediye zamanına kadar rahat edersiniz. Tecrübe ettim. Tavsiyemdir.
Çocuklarımıza da kitap hediye edelim, çocuklara kitap hediye edilme sıralamasında, 180 ülke arasında 140. sırada geliyormuşuz.
KELİME DAĞARCIĞINIZ GELİŞİR
Çok okuyan insan, çok fazla cümle, dolayısıyla da çok fazla kelime okumuş demektir. Bu da zamanla bizim konuşma tarzımıza yansır. Kelime dağarcığı az olan bir insan, herhangi bir konuyu açıklarken veya tartışırken sürekli tıkanır. Düşünür, bekler, uygun kelimeyi arar. Sürekli kitap okuyan biri ise konuşurken kullandığı kelimelerle tüm dikkatleri üzerinde toplamayı ve kendini dinletmeyi başarır.
EMPATİ KURMA YETENEĞİNİZ GELİŞİR VE DAHA HOŞGÖRÜLÜ OLURSUNUZ
Ne kadar çok kitap, o kadar çok yeni hayat tanımak demektir. Okuduğunuz her öykü, size başka insanların hayatlarından kesitler sunar. Onların mutluluklarına, sıkıntılarına, yaşadıkları zorluklara tanık olursunuz. Çoğumuz normal yaşamda birbirimize kalbimizi açamıyoruz. Bazen yanlış anlaşılma bazen de egolarımız buna engel oluyor. Fakat aynı zamanda insanların bizi anlamasını bekliyoruz. Karşılıklı iletişim kopukluğu ve empati kurmamak, çok büyük anlaşmazlıkların doğmasına neden oluyor. İşte kitap okuma bize empati kurma yeteneği kazandırır. Bu sayede kendimizi karşımızdakinin yerine koyabilir, onun gibi düşünmeye ve hissetmeye çalışabiliriz. Bu sayede daha hoşgörülü oluruz.
DİKKAT GÜCÜMÜZÜ GELİŞTİRİR
LGS, YKS ve KPSS gibi sınavlara hazırlanan öğrenci kardeşim, konsantrasyon ve odaklanma problemleri yaşıyorsan, gürültülü ortamlarda; otobüste, dolmuşta, kantinde, teneffüste, okul bahçesinde dış seslerden kendini soyutlamaya ve okuduğunu anlamaya çalışarak kitap oku. Bir çok öğrencim bu şekilde kitap okuyarak konsantrasyon ve odaklanma problemlerini yendiler.
Kitap okumanın en önemli ve en etkili faydalarını anlattığım bu yazıyı elbette daha da uzatabilirim. Toparlayacak olursak düzenli kitap okumak; zihni dinlendirir, stresi azaltır, kelime dağarcığını genişletir, başarmayı, karar vermeyi, güzel konuşup, güzel düşünmeyi sağlar. Kitap okumak hayatı sevdirir, insanları daha iyi anlamanızı sağlar.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayınladığı kitap okuma alışkanlıklarını da ortaya koyan veriler çok üzücü ve düşündürücü. Okumanın, öğrenmenin erdem olduğu bir dünyada Türkiye’de kitap okumaya ayrılan vakit sadece bir dakika. Türkiye’de okuma oranı yüzde 0,1 iken; Fransa ve İngiltere’nin yüzde 21, Japonya’nın yüzde 14, Amerika’nın yüzde 12. Bu yüzdelik ifadeler şu anlama geliyor; Türkiye kitap okuma alışkanlığında, 180 ülke arasında 86. sırada yer alıyor.
Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan hükümlü ve tutuklu vatandaşlarımız için ülke genelinde “Bir kitap bir umut” adıyla kitap bağış kampanyası düzenlenmiş, ayrıntılı bilgi için https://cte.adalet.gov.tr/Home/SayfaDetay/ceza-infaz-kurumu-kutuphaneleri-icin-kitap-bagis-kampanyasi-na-yogun-ilgi09062021024327 adresine bakabilirsiniz.
Felsefi içerikli kitap önerilerimi de yazacaktım ama yazıyı çok uzattım. Haftaya kaldığımız yerden devam ederiz inşallah. Kalın sağlıcakla.
“Para ile mutluluk satın alınabilir mi? Evet. Kitap alınabiliyor mesela.” (La Edri)