Evlerin de vardır FISTIK
Fıstığın dalları kestik.
15 minder de 30 yastık
Sevdiğim bir oy , bir oy.
NAKARAT
Evlerinde vardır KUYU,
Kuyudan çekerler suyu,
15 testi de İMAM suyu,
Sevdiğim bir oy, bir oy.
NAKARAT
Ulu caminin direği,
Poyraz dan alır yüreği
70 Yukadan da SU BÖREĞİ
Sevdiğim bir oy, bir oy.
NAKARAT
Ulu caminin HOCASI
Okudu Elif hecesi ,
CUMA günü akşamda SIRA gecesi,
Sevdiğim bir oy, bir oy.
Evlerinde vardır İĞDE,
İğdenin de dalları yerde.
……………. Evin nerde,
Sevdiğim bir oy, bir oy.
NAKARAT
Bu şarkı sözü bittiği zaman Yiğitbaşı yüksek bir sesle devir teslim alacak yarene ayağa kalk yaren arkadaşlarına ve misafirlere evini tarif et sözünü söyler.
Sırayı devir teslim alan yaren de ayağa kalkar ve yüksek bir sesle.
Yiğitbaşım, Kahya Beyim. Yaren ağası, Bölükbaşı, yaren arkadaşlar ve sayın misafirler evim……………………………………… adresinde olup, hepinizi sıra gösterilerine beklerim.
Yiğitbaşı yüksek sesle çavuşa DEVE’ yi içeriye götür, ev sahibi yarene geri çekil, devir teslim alan yarene de yerine geç komutunu verir ve Deve okşama şarkısının devamı için çıkış yapar.
Sırayı yapan bitirir.
Misafire deve getirir.
Yarenlerin de keyfini yetirir.
Sevdiğim bir oy, bir oy.
NAKARAT
Eviniz büyük mü olsun,
Yarenler içine dolsun,
…………….. DEVEN hayırlı olsun.
Sevdiğim bir oy, bir oy.
NAKARAT
Yiğitbaşı söze başlar. Ardından 3 büyük de aynı sözü söyler..
Şarkı sözü bittiği zaman yiğitbaşı 3 büyüğe izin verelim mi der, 4 büyük misafire izin verirler Yiğitbaşı deve okşama şarkısının devamı için çıkış yapar.
Dört büyük divan kurdular,
Misafire izin verdiler.
Yarenlerimizde boyun eğdiler.
Sevdiğim bir oy, bir oy.
NAKARAT
12 de ceza başlıyor,
Çavuşumuz deftere işliyor,
Yarenlerin de içi gıçlıyor.
Sevdiğim bir oy, bir oy.
NAKARAT
Sıramızda kusur affedin,
Sıra günü yine buyurun
O gün akşam da bizi doyurun,
Sevdiğim bir oy, bir oy.
NAKARAT
Atladım geçtim eşiği,
Lokmada kaldı kaşığı,
Sırada AKŞEHİR’in yakışığı
Sevdiğim bir oy, bir oy.
NAKARAT
Bu deve okşaması şarkısı bittiği zaman yiğitbaşı tüm yarenlere KALK komutu verir, bütün yaren gurubu ayağa kalkar, çalgıcılara da uğurlama havası olan GAZİLER’i çal komutu ile çalgıcılar da uğurlama havası çalar. Tüm yarenler birlikte EL ÇALPARAK misafir uğurlanır. Ev sahibim ile sıranın 2 büyüğü misafirleri kapıda uğurlarlar. Böylece sıra gösterisi bitmiş olur.
ÖZEL SIRA GÖSTERİSİ NEDİR :
Sıra yaren gurubunda özel sıra gösterisi ayrı bir özellik taşır, ilçemizin Kaymakam,Belediye Başkanı, Garnizon komutanının istek ve arzuları doğrultusunda Nişan, düğün, ilçemize gelen Bakanlarımıza, Millet vekillerimize veya AKŞEHİR dışında yapılacak sıra gösterileri İstanbul,Ankara, İzmir, Konya v.s. gibi yerlerde özel olarak sıra gösterisi yapılacak ise sıra yaren gurubu buna özel olarak hazırlanır.
Sıra topluluğunda bulunan yetenekli yarenler bir araya getirilir,bunlar, şarkı,türkü, fıkra veya AKŞEHİR’e mahsus olan Yemekleri, haftanın günlerini, ilenmeler,yakınmalar,lakaplar,sülaleler gibi sözlerle misafire AKŞEHİR’i daha iyi bir şekilde tanınmasını sağlarlar.İlerleyen yazılarımda bunları sizlere sunacağım.
Sıra topluluğu ve misafirler yerini aldıktan sonra Yiğitbaşı yarenleri ve misafirleri oynatır,aradan zaman geçtikten sonra çavuşa yüzük oyununa başlıyoruz der , bu söz üzerine sıra çavuşu tepsi üstüne 2 fincan kor ve Yiğitbaşının yanına getirir. Yiğitbaşıda özel olarak gelen misafiri yanına çağırır, yüzük oyununu izah eder ve bir taraf tutmasını söyler, Misafir taraf tutar teşekkür edilir ve misafiri yerine alır. Normal olarak yarenlerinde yüzük oyunu devam eder ve özel olarak seçilmiş taraf yüzük oyununu kaybeder,genellikle Yiğitbaşı yüzük oyununu kazanır ve Kahya beyi tarafını cezaya alır. Yattı kalktılar, soğan yemeler ,bittikten sonra yarenlere verilecek olan şahsi cezalar vardır, işte her yaren kendi yeteneğini,hünerini burada gösterecektir. Yarenlerin bazıları şarkı,kimisi türkü okur, fıkra anlatılır. Ve geri kalan cezalı yarenlerde teker, teker haftanın günlerini,ilenmeler,yakınmalar,dilekler gibi sözlerle AKŞEHİR’i en iyi bir şekilde tanıtılır.
1985 Yılında İstanbul Büyük şehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan zamanında sıra yaren gurubu İstanbul Fatih Tiyatrosunda YAREN isimli TİYATRO oyununun GALASINDA gösteri yapmak üzere bir davet almıştık. Bu davet üzerine 20 kişilik yaren gurubu ile İSTANBUL’ a gittik 3 gün Belediye ye ait Florya tesislerinde kaldık, provalar yaptık ve gösteri günü Fatih Tiyatrosuna gittik, oldukça çok sanatcı gurubu vardı, Fatma Girik,Türkan Soray,Nezihi Gökyar,Fikret Hakan, Eşref Kolçak Yıldız Kenter ve eşi, daha ismini sayamadığım çok sinema ve tiyatro sanatçıları yanında İstanbul Protokolu , Millet vekilleri vardı ,Fatih tiyatro gösteri alanı sanki çiçek bahçesi idi,misafirlerin oturdukları yer, salonlar ve gösteri yapacağımız sahne kenarları tamamı büyük çelenklerle doluydu
Sıra yaren gurubumuz çok disiplinli bir şekilde gösterilerini sunuyor misafirlerden de sık sık alkış alıyorduk. Artık Akşehir’e has ne varsa Nasrettin Hocamızı çok iyi bir şekilde temsil ediyor yaren gurubumuz ilenmeler, yakınmalar, sülaleler,lakapları sayıyorduk,Misafir gurubunda AKŞEHİR’i hemşerilerimizde oldukça fazla idi.Sıra gösterimizde orta oyunu olarak İçkinin kötü bir alışkanlık olduğunu, zararlarını içeren bir piyes hazırladık. SARHOŞ, bu piyesimizi en iyi bir şekilde oynadık. Sıra bitimin de de Tüm tiyatro ve film artisleri bizi ayakta alkışladı, çiçek yağmuruna tuttu. Bizde tüm yaren arkadaşlarla beraber önceden yanımıza aldığımız gülleri Biz hoca Nasrettin Torunlarıyız şarkısının bitiminde bunları sahneden misafirlere attık.Onlarda bize çiçek attılar.Arkamızda bulunan çelenklerden de çiçek kopararak misafirlere attık. Çok iyi bir gösterimiz oldu Yiğitbaşı Talat Gönül’e plaket verildi. Belediye Başkanı Bedrettin Dalan yaren gurubu ile tek,tek tokalaşarak teşekkür etti.
Sıra topluluğu özel gösterilerinde de daima AKŞEHİR’ e ait olan konuları işler.
Sizlere Akşehir’e ait yazıları sunuyorum.
Sıra cezalarının bitiminde taraf büyükleri yarenlerini affettirmek için bir şiir okur ,aşağıda okuyacağınız şiir ise Belediye Meydan sırasının ilk Yiğitbaşısı Yaşar Turğutlu tarafından yazılmış olan şiiri sizlere sunuyorum.
AFFET BİZİ YİĞİTBAŞI
Sana vereyim evdeki öküzü,
Kim çıkardı bu tüzüğü,
Canına okuduğum yüzüğü,
Affet bizi yiğitbaşı.
Ezildik,büzüldük,
İp gibi dizildik,
İnci gibi çizildik.
Affet bizi Yiğitbaşı.
İbibik dedik,gububuk dedik,
Senin uğruna acı soğanı yedik.
Çok kızdık ama şey diyemedik.
Affet bizi yiğitbaşı.
Patates,soğan,elma dedirttin,
Acı soğanı bal diye yedirdin,
Bizi buraya bunun için mi getirdin.
Affet bizi yiğitbaşı.
Evin de varmıdır halı, minder,
Yüzünü bu yana dönder,
Al başın sağ olsun, eve haber gönder
Affet bizi Yiğitbaşı.
Vallahi rengim soldu,
Gözün aydın istediğin oldu.
Çoraplarımız su ile doldu.
Affet bizi yiğitbaşı.
Sopa ortaya geldi.
Sanki ciğerimi deldi.
Cezalandırman daha güzeldi.
Affet bizi yiğitbaşı.
( Affet yiğitbaşının devamı )
Yarın güneş bir başka doğsun,
Evine arpa,buğday dolsun.
Na ha iki gözün kör olsun.
Affet bizi yiğitbaşı
Canım bir tanem yiğitbaşım,
Bu gün yiğitbaşım, yarın arkadaşım.
Perişan oldu üstüm başım.
Affet bizi Yiğitbaşım.
Küs olduğumla barıştım.
Ben bu sıraya yeni alıştım.
Akşam kuru fasulye yedim sıkıştım.
Affet bizi Yiğitbaşı.
Bağırsak gibi çözledim.
Odun kömüründe közlendim.
Biliyorsun sen de yiğitbaşım evini özledin.
Affet bizi Yiğitbaşı.