Üç günlük, Şarki Karaağaç konuşmalarından sonra; Miryokefalon zaferinin 836. yıldönümünü kutlayan Gelendost Belediyesinin şölenine katıldık. Gelendost eskiden Şarki Karaağaca(Yalvaç Karaağacı) bağlı nahiye idi. Resmi işlemler için oraya; alışveriş için ise, Yalvaç’a gelirlerdi. Büyük sel baskınının afet yaralarını sarmak için ilçe yapıldı. İyi de olmuş; bugün zenginlik be mamurlukta birçok ili bile geride bırakan bir şehir kazanılmış oldu

Ş.Karaağaçtan çıkınca, Gelendost’a hemen varabilirdik. Nedense, Önce Eğridir’e kadar gidildi. Gölün kıyısında biraz dolaştıktan sonra, yeniden döndük oraya.

                                           ***

Kaymakamlık stajı yaparken; bakanlık beni Anamas(Şimdi Aksu ilçesi) Nahiye Müdürlüğünden, Burdur’un Bucak ilçesi kaymakamlığına; telgraf emriyle gönderdi. Oradan döndüğümde Vali Mustafa Bağrı Açık milletvekili olmuş; yerine Merhum Mehmet Varinli atanmıştı. Sel felaketinin yaraları sarılamamış olan Gelendost kaymakamlığına gönderildim. Durum çok kötüydü; halk toparlanıp yaşama yeniden sarılmaya uğraşıyordu.

Anası Gelendost’lu Babası Yalvaçlı olan Hasan Hüseyin Benzet, ilk beton evi yaptırmış. “İlle konuğu olmamı” istiyordu. Yeni evliydim, eşimle Akşam yemeğine gittik. En güzel odayı bize ayırıp süslemişler. Öyle derin uyuduk ki; şaştım. Afyon sakızını tüccarlar alıp; devlete satıyordu. Bodrumda afyon sakızı ile doluymuş; kokusu uyutmuş bizi. Ülkemizn en büyük ihracat ve gelir kaynağı o sakızdı. Yapay uyuşturucu icat olunca; bize afyon üretimini, azgın devletler yasakladılar.

                                                ***

Vali bey, Çok şikayet edilen Belediye başkanının evraklarına el koyup; yabancı tek memur olan hükümet tabibine incelettirmeye başladığım için; particilerin gadrine uğramamdan çekinerek; Gelendost’tan Keçiborlu Kaymakamlığına yolladı. “Bir daha iktidar belediyelerinin açıklarıyla uğraşma! Gerekirse ben mülkiye müfettişi isterim” diye de, tembihledi. Kükürt işletmesi, Keçiborlu’yu modern bir ilçe haline getirmişti; ortaokul bile vardı. Bazı derslerin öğretmeni olmadığı için; Fransızca ve matematik derlerine giriyordum. Gelendost’ta ise yalnızca tek ilkokul vardı. Sel bu yeni ilçeyi, yok etmişti adeta. Şimdiki hali ise; büyükşehir gibi olmuş. Göl, bölge elmacılığına üstünlük kazandırıyor. Eğridir’de başlayan modern elmacılık, Gelendost’a ve Sonra da Yalvaç’ın Hoyran Gölü havasını alan bölgelerine yayıldı. Artık Gelendost elmacılığı en öne geçti.

Türklere Anadolu’nun tapusunu teslim eden Miryokefalon zaferinin yıldönümü her yıl Gelendost’ta kutlanıyor. Sokaklar güzel giyimli çocuklarla dolu. Nüfus artıyor. Sayın Demirel; “Savaşlarda kırılıp yok olmamızın acısını duyan yaşlı bir ninenin; çocukların çoğaldığını görünce sevindiğini” anlatırdı. Gelendost sokaklarında, iyi giyimli ve neşeli çocukların cirit attığını görmekle mutlu oldum. Köyleri bile; beş-altı katlı binalarla dolmuş. Yaka köyü, ilçe ile birleşmiş.  Rahmetli arkadaşım Kemal Kıyak’ın yeğeni olan Belediye Başkanı Halim Kıyak, büyük özverilerle bu zaferin yıldönümlerini coşkuyla kutluyor.

                                               ***

Son gezide “bütün ilçe ve köylerimizin, büyük kentlere göç vermesine rağmen; küçülmediğini… Gelişip güzelleştiğini” gördüm. Sokaklar kalabalık; binalar modernleşiyor. Beyşehir belki on kat büyümüş. Tüm kasaba ve kentler de güzelleşmiş. Yenice köyü ve bir zamanlar kaza merkezi olan Afşar, şehir gibi. Keşke birkaç gün de orada kalsaydık.

Belediye Başkanı, otobüsün deposuna her konuk için ikişer sandık elma koydurmuş. Otobüse Gazi Üniversitesinde bindik. Herkes orada inse, telaş olmayacaktı. Şurada- burada inilince, “yanlış çanta alınabilir” telaşı doğuyor. Gece taksi bulma uğraşısıyla, elmaları unuttum. Ertesi gün, bitişikteki AVM’den çokça elma satın aldım. Fakat Gelendost elmaları çok iriydi ve tadı da bambaşkaydı…

Otobüsün iki şöförü hiç itiraz etmeden, dur- kalk  işkencesine katlandılar. Gezinin telaş ve yükünü çeken Medeni Altın ve Halil Aslan adlı gençler de,  programın aksamaması için canla başla uğraştılar. Bu dört gence, özellikle teşekkür etmek gerekir.

[email protected]      www.nazifkurucu. Com.tr