Şenlik günleri geldi Akşehir’e, ak şehrimize, kentimize.

Cumartesi günü telefon çalıyor. Sabahın saat: 10’ları. Gece geç yatmışım. Cumartesi ve Pazar günlerim boş, Sürekli okuyor, yazıyor çalışıyorum. Boş vaktim yok. Neyse telefon sesine uyanıyorum. Telefona bakıyorum. AKSEVDER Arayan: Akşehir’i Sevenler Derneği Başkanı: Ali Baki Çağlayan Beyefendi. Telefon numaramı bir arkadaşımdan almış. Ahmet Çuhacı adına şiir sergisi açtıklarını, benim de sergiye teşrif etmemi, Ahmet Çuhacı hakkında yazmış olduğum, (-vefatında ilk kez benim dile getirdiğim Ahmet Çuhacı adına şiir sergisi açılması) konulu yazımın kendilerinin gerçekleştirdiğini, yine Ahmet Çuhacı için yazdığım yazılar için teşekkürlerini iletiyor ve mutlaka sergiye gelmemi söylüyor.

Tabii ki gidecektim Ahmet Çuhacı’nın şiir sergisine. Ahmet Çuhacı Akşehir’in yetiştirdiği bir şairimiz. Benim de konuştuğum sevdiğim bir şair ağabeyimdi.

Akşehir’de yetişen şair Ahmet Çuhacı’nın anılması ve şiir sergisi ve kitaplarının tanıtılmasını gerektiğinin ve gerekliliği konusunda Pervasız Gazetesi’nde öncelikle ben yazmıştım, bu konunun önemine de vurgu yapmıştım.

Şiir Sergisi’ne gittim. Ahmet Çuhacı’yı ve şiirlerini kapsamlı bir şekilde anlatan çok güzel bir sergi olmuştu.

Ahmet Çuhacı aslen 1950 yılında Konya’ya bağlı Çavuş köyünde dünyaya gelmiş, İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini babasının memuriyeti nedeniyle farklı yerlerde tamamlamış, İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünü bitirdikten sonra yedi yıl kadar öğretmenlik yapmıştır.

Ahmet Çuhacı şiirleri yine Akşehirli olan Akşehir’de lisesinde bir dönem matematik öğretmeni olan bestekâr ve hukukçu (-kendisini tanıdığım ve ağabeyim diye hitap ettiğim, Şehabettin Genç) ile yine Zülfi Livaneli tarafından bestelenen şiirleri mevcuttur. Banu, Hasret Gültekin ve Coşkun Demir tarafından ve pek çok sanatçı tarafından bestelenen şiirleri okunmuştur, Şiirlerinden kasetler yapılmış, gazete ve dergilerde yayımlanmıştır.

YAYINLANAN KİTAPLARI 

1. Karanfil Çeliği, Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği, 1993 

2. Kuşla Çiçek Arası, Mitos Yayınları, 1994

3. Beş Harfli Alfabedir Sevgi, Med Yayınları, 1994  

4. İki Kişilik Mektuplar, Park Yayınları, 1996  

5. Fon/dip Notları, K Yayınları, 2000, Bilge Yayınevi Genişletilmiş 2. Baskı Ekim 2015 

6. Arasta, Ercan Kitapevi, 2001, Sınırsız Yayıncılık 2. Baskı Ağustos 2022  

Şair Ahmet Çuhacı’nın bestelenerek şarkı haline getirilenler arasında ‘Sevda Değil’, ‘Sevgi Kuşun Kanadında’, ‘Kızımın Adı Sevgi Oğlumun Adı Barış’ eserleri yer almaktadır.

Hastalığı sebebiyle İstanbul’a yerleşen ve hastalıkla mücadelesini sürdüren Ahmet Çuhacı, tedavi gördüğü hastanede yaşamını 31 Mart 2024 tarihinde yitirmiştir

Akşehirli şair Ahmet ÇUHACI’nın anısını yaşatmak adına her yıl 5-10 Temmuz Şenlikleri’nde (-bu yıl olduğu gibi) şiir sergisi ve anma günü düzenlenmesini, yayımlanmış kitaplarından her yıl bir baskısının Akşehir Belediye Başkanlığı tarafından yeniden baskısının yaptırılarak, sevenlerine ve okurlara bedava dağıtılması gibi bir düşüncemi paylaşmak istiyor, anısına saygı ile merhuma Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm sevenlerine baş sağlığı diliyorum.