Aynı beldede oturan iki komşu ceviz kabuğunu doldurmayacak bir sebepten düşman olmuşlar. Düşmanlıkta ileri geri derken birbirini öldürecek kadar düşmanlığı büyütürler. Birbirlerini öldürmek için  fırsat gözetmeye başlamışlar. Düşmanlık her gün sahada büyümeye devam etmiş.

Bunlar birbiri için ölüm tezgahları hazırlarken birinin oğlu, diğerinin kızı  olanlardan sanki habersizce birbirlerini sevmeye başlamışlar.

Durumu öğrenen anne- babalar delikanlılara aralarındaki düşmanlığı  anlatsalar da, tehdit de etseler gençler  evliliğe doğru giden  yolda aşka devam etmişler.

İknanın fayda vermediğini iyice anlayan babalardan biri müsait bir ortamda  diğer düşmanına gider ve : Sende biliyorsun ki fırsat bulsan sen beni, fırsat bulursam ben de seni öldüreceğim. Ama çocuklar vazgeçilmez bir sevda yaşıyorlar. Biz ölsek öldürsek de durum değişmeyecek. Biz bu düşmanlıktan vazgeçip gençleri evlendirerek akraba olalım. Başka yol yok der.

Durumu aynen bilen karşı tarafta doğru olanı kabul eder. Böylece iki düşman gençleri evlendirerek akraba olurlar.

Medine' de de aynı aileden gelen Evs ve Hazreç kabileleri vardı. Onlarda birbirini yok edecek kadar uzun ve şiddetli savaşlar yapmışlar. Bu savaşların birinde yenilen Hazreç' den bir heyet  Evs kabilesine karşı  Mekke'de bir destek bulabilmek için giderler. Dışarıdan gelenlere İslâmı anlatarak onları dine davet eden Peygamber (sav) efendimiz,  Hazreçlileri de İslama davet eder. Onlarda Akabe de İslâmi kabul edip Müslüman olurlar. Medine'ye dönerlerken Peygamber efendimizden bir de muallim isterler. Genç sahabi Mus'ab bin Umeyr görevlendirilir.  Musab Bin Umeyr Medine' de insanlara İslamı anlatır ve onları

İslam'a davet eder. Medine'de İslâm yayılmaya başlar. Evs kabilesinden de Müslüman olanlar olur. İslamı anlamaya başlayan Evs ve Hazreçliler İslam kardeşliğini de anlamaya başlayınca  düşmanlığın yerini İslam Kardeşliği alır. Birbirinin canına kasteden eskinin düşmanları İslam kardeşliği ile birbirine bağlanırlar ve birbiri için can verecek kadar dost ve İslâm kardeşi olurlar.

Bu durumu Kur'ân' ı Kerim şöyle anlatır:" Ve (Allah birbirlerine düşman olanların) kalplerinin arasını (îman ve ihlâsla) birleştirdi. Eğer yeryüzünde bulunanların hepsini sarf etseydin, yine onların kalplerinin arasını birleştiremezdin; fakat Allah, (onları birbirlerine kardeş yaparak) aralarını (muhabbetle)kaynaştırdı. Çünkü O, Azîz (kudreti dâimâ galib gelen)dir, Hakîm (her işi hikmetli olan)dır." (Enfâl süresi 63)

Birlik ve beraberlik güç, kuvvet  demektir. Birlik ve beraberliğin yolu ırk, servet, şöhret değil

Kürt, Türk, Arap, Acem değil  "Ey Allah'ın kulları kardeş olun" uyarısına uyarak Allah'ın kulları olarak, Adem ve Havva'nın çocukları olarak kardeşçe yaşamaktır.

İslam insanları gönül ve kardeşlik bağı ile   birbirine bağlayan ilahi nizamdır

Bugün  insanlığın özelliklede emperyalistlere karşı müslimanların kardeşliği, birlik ve beraberliği çok büyük önem arz etmektedir. İslam'ın Kardeşlik ruhu  önceliğimizdir