Ahmet ÇUHACI ilk şiir kitabı “KARANFİL ÇELİĞİ”ni 1993 yılında yayınladığında ben 30 yaşındaydım. Bazı şairlerin şiir kitaplarını okur, Zülfü Livaneli ve Edip Akbayram’ı severek dinlerdim.

Zülfü Livaneli’nin Sevda Değil, Bana Bir Şarkı Söyle, İçimizden Biri ve Kuşların Vurulduğu Zaman’ını, Edip Akbayram’ın Çocuklar ve Kızımın Adı Sevgi Oğlumun Adı Barış şarkılarını o zamanlar zevkle dinlemiştim ama o şarkıların söz yazarının kim olduğunu araştırmak aklıma hiç gelmemişti.

Çuhacı’yı ben 2021 yılında "Tarih Sayfalarında Akşehir" ve "Akşehirli Olmak" Facebook sayfalarından tanıdım. Çuhacı ile Messenger üzerinden yazıştım. Bütün kitaplarını aldım, okudum.

Bestelerini yapan Akşehirli değerli SANATÇI Şehabettin Genç’i de aynı yıl tanıdım. 18 Kasım 2023 tarihinde Ankara’da yapılan Aksevder’in 31. Kuruluş gecesinde bestelerini dinleme fırsatı buldum.

Çuhacı’nın 31 Mart 2024 tarihinde vefatından sonra onu layıkıyla anmak, daha iyi tanımak ve tanıtmak için çalıştım. Bu çalışmalarım esnasında bazı Akşehirlilerin de –benim gibi- Çuhacı’yı tanımadıklarını gördüm.

6 Temmuz 2024 Cumartesi günü saat:21.00’de Akşehir Kültür Merkezi’nde Ahmet Çuhacı anma günü düzenlenecek. Gecede Arasta Belgeseli izlenecek, Dr. A. Nuri KÖKSAL Şiir Dinletisi sunacak, Melihat GÜLSES, Coşkun DEMİR, Şehabettin GENÇ, Hacer YILDIRIM ve Grup Dünyanın Ortası Çuhacı şarkılarını seslendirecekler.

Çuhacı’nın kızı Özge Bengi ile birlikte Akşehir Belediyesi, Aksevder, Akşehir Akademisi Vakfı ve Nasreddin Hoca ve Turizm derneği desteğiyle aynı gün saat: 18.00’de Akşehir Kültür Merkezi Fuaye Salonu’nda Ahmet Çuhacı şiir sergisi düzenleyeceğiz.

Sergide; Çuhacı’nın şiirlerini yazdığı daktilo ve özel eşyaları, Şiirlerini seslendiren sanatçıların kaset ve cd kapakları, basında yayınlanan yazıları, sanatçıların Çuhacı’ya yazdıkları mektuplar, şiirleri, resimleri, Arasta Belgeselinde geçen Arasta şiirinin tamamı vb. yer alacak.

Aksevder Bülten’in 94. Sayısı “Ahmet ÇUHACI Özel Sayısı” olarak yayınlandı. Sergide ziyaretçiler bülteni okuyabilirler.

Sergiyi gezerken fonda Çuhacı’nın kendi sesinden şiirini, hiç tahmin edilmeyecek sanatçılardan Çuhacı şarkılarını dinleyebilecekler. Tüm şiir severleri ve Çuhacı dostlarını bekliyoruz.

Akşehirlilerin, şiir severlerin bu etkinliklere katılması için ÇUHACI’yı tanımaları gerektiğini düşündüğümden onun özgeçmişini, yaptıklarını yazma gereği duydum.

Ahmet ÇUHACI, Beyşehir ilçesi, Hüyük Bucağı, Çavuş köyünde 20 Kasım 1950 tarihinde dünyaya gelmiştir. Babası Mehmet Faik (1930-1990) Toprak Mahsulleri Ofisi’nde memur, Annesi Anakız (1931) ise ev hanımıdır.

Babasının görevi nedeniyle 1958-1963 yıllarında ilkokulu Kayseri Sarıoğlan’da, Ortaokulu Sarayönü’nde okur. 1963 yılında babası Akşehir ‘e tayin olunca liseyi Akşehir Lisesinde okur. 1972 yılında İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünden mezun olur.

İlk öğretmenlik görevi (1972-1973) Cihanbeyli Lisesidir. Ardından 1973 yılında Akşehir lisesine atanır. 1976'da Akşehir Lisesinde 72 saat felsefe dersine girerken 6 saat felsefe gurubu dersi olan Hadim Lisesi'ne atanır.

Askerlik görevini Ulaştırma Er Eğitim Alayı Hacılarkırı/ Bornova/ İzmir'de kısa dönem olarak 1976 yılında yapar.

1976'da Akşehir Lisesinde 72 saat felsefe dersine girerken 6 saat felsefe gurubu dersi olan Hadim Lisesi'ne atanır. Bir yıl sonra öğretmenlikten istifa edip İş Bankası Akşehir Şubesi'nde çalışır. 1978'de Akşehir Kütüphane Müdürlüğü'ne atanır.

23 Eylül 1978 tarihinde Akşehirli Sami Korkmaz’ın kızı ve Ziraat Bankasında Memur olan Mübeher ile evlenir. Biricik kızı Özge Bengi 12 Nisan 1980 tarihinde dünyaya gelir.

12 Eylül 1980 ihtilalinde Diyarbakır’a Kütüphane memuru olarak tayin edilince -sürgünü reddederek- istifa eder ve ticarete atılır. Önce toptan gıda işi yapar. Toptan gıda işinin son zamanlarında Bacanağı Namık Küçükkağnıcı ile ortak olur. Bu ortaklıklarını daha sonra 2019 Ağustos ayına kadar Kent Ticaret adıyla beyaz eşya ticareti ile devam ettirirler. Çuhacı, sağlık problemleri yüzünden Ocak 2018’de İstanbul’a taşınır. Amansız hastalıkla 6 yıl mücadele eder ve 31 Mart 2024 tarihinde tedavi gördüğü hastanede vefat eder.        

Ahmet Çuhacı’nın Şairliği İlkokul üçüncü sınıftayken bir dergide yayımlanan şiiriyle başlar. Lise yıllarında yerel gazete ve dergilerde yazar, sonrasında Türk Dili, Ilgaz gibi dergilerde, ulusal gazetelerde yer alır şiirleri. İlk şiir kitabı “Karanfil Çeliği” 1993 yılında Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği kanalıyla yayınlanır.    …

Çuhacı, çok iyi bir şair olmasına rağmen -pek çok sanatçı gibi- hak ettiği değeri görmedi, şiirleri yaygınlaşmadı. Onun tanınması Şehabettin Genç’in şiirlerini bestelemesi ile başladı. İlk bestelenen şiiri Çuhacı’ya göre “Çocuklar”, Genç’e göre “Güllü Kız” olsa da ortak çalışmaları sonucunda Zülfü Livaneli’nin dikkatini çektiler ve Livaneli’nin bestelediği şiirlerle Çuhacı tüm yurtta bilinir oldu. 

Arasta şiirinin belgesel film yapılması da Çuhacı’nın ulusal basında tanınmasına yol açtı.

Karanfil Çeliği dâhil 12 yayımlanmış kitabı vardır. Bunlardan 11'i şiir, biri Nasreddin Hocalardan Biri adında mizah kitabıdır. "Arasta" adlı şiir kitabı belgesel film olarak çekilir. Fon/dip Notları, Arasta ve Bana Bir Türkü Söyle kitapları ikinci baskısını yapar.

YAYINLANAN KİTAPLARI 

1. Karanfil Çeliği, Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği, 1993 

2. Kuşla Çiçek Arası, Mitos Yayınları, 1994

3. Beş Harfli Alfabedir Sevgi, Med Yayınları, 1994  

4. İki Kişilik Mektuplar, Park Yayınları, 1996  

5. Fon/dip Notları, K Yayınları, 2000, Bilge Yayınevi Genişletilmiş 2. Baskı Ekim 2015 

6. Arasta, Ercan Kitapevi, 2001, Sınırsız Yayıncılık 2. Baskı Ağustos 2022  

7. Nasreddin Hocalardan Biri, Aydost Yayınları 2002  

8. Bana Bir Türkü Söyle, Sınırsız Yayıncılık Ankara, 2018, Sınırsız Yayıncılık 2. Baskı, 2020  

9. Şiir'cikler, Sınırsız Yayıncılık Ankara, Haziran 2022  10. Sana Yazılmıştır, Tunç Yayıncılık, Kasım 2022  

11. İstanbul’a Bir bilet, Klaros Yayınları, Ocak 2023 

12. Bir Çocuğun Karalama Defteri, Tunç Yayıncılık, Ağustos 2023     

  Ahmet Çuhacı’nın Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM)’nde kayıtlı şarkılar listesinde söz yazarı olarak adı 144 kez geçmektedir.

  Bazı şiirlerinin farklı besteciler tarafından bestelenmesi veya aynı şiirin aynı besteci tarafından birden fazla bestelenmesi nedeniyle tespit edebildiğimiz şiir sayısı 86’dır.

 Örneğin Karanfil Çeliği kitabında yer alan "Sevda Değil" şiiri Ömer Zülfü Livaneli tarafından bestelenmiş, MESAM kayıtlarında 8 kez geçmektedir. Aranjörlüğünü Mustafa Özkent 2 kez,  Mehmethan Dişbudak, Cihan Sezer, Aytaç Doğan, İsmail Tunçbilek, Taksim Edisyon ve İzzet Ferhat Livanelioğlu yapmıştır. Yine Karanfil Çeliği kitabında yer alan “Sevgi Kuşun Kanadında” şiiri ile Bana Bir Türkü Söyle kitabında yer alan “İçimizden Biri” şiiri de MESAM Kayıtlarında 4’er kez geçmektedir.

Diğer kimi şiirleri 3, 2 ve 1 kez MESAM kayıtlarında geçmektedir. Sonuç itibariyle 86 şiiri bestelenmiştir. Bu şiirlerin 63’ü yayınlanan 11 şiir kitabı içinde yer alan şiirlerdir. Bunların içinden 3 şiiri yabancı dile çevrilmiştir. Geriye kalan bestelenmiş 20 şiiri, kitaplarında yer almamıştır.

Şehabettin Genç; Çuhacı’nın 42 şiirini bestelemiş, bunlardan; Akşehir’in Ardı Dağlar, Adı Sevgi, Bana Bir Türkü Söyle, Bir Sen Gelmedin, Cana Yakın, Canım Can Çekişmede, Gölge, Hele Yaz Gelsin, İnsanoğlu, Kızımın Adı Sevgi, Nokta, Senle Gelen, Seyir Defteri, Sevgi Kuşun Kanadında, Seni Bana, Şenlik (Bir Güneşli Pencerenin Önünde), Ardından, Biçare, Sevgi Kuşun Kanadında, Tükenişe İsyan ve Yol Yorgunu şiirlerini kaset ile CD’lerde seslendirmiştir. Bestelediği diğer şiirleri çeşitli sanatçılar albümlerinde seslendirmişlerdir.

Akan Cumbul; Bin Çiçekli Kilim, Gece ile Gündüz Arasında, Gezgin, İnsan, Kırık Hava, Manzara, Merhaba Çocuk, Nereye de Böyle Nereye ve Yeni Doğan Güne Karşı şiirlerini bestelemiş, çeşitli sanatçılar seslendirmiştir.

Zülfü Livaneli: Sevda Değil, Bana Bir Şarkı Söyle, İçimizden Biri ve Kuşların Vurulduğu Zaman’ı besteleyip seslendirmiştir. "Sevda Değil” adlı şarkıyı; birçok sanatçı yorumlamıştır.

Hasret Gültekin: Sevgi Kuşun Kanadında, Bir An Yum Gözlerini, Dilek, Gece ile Gündüz Arasında ve Merhaba Çocuk şarkılarını seslendirmiştir. 

Banu Kırbağ; Canım Can Çekişmede, Sevgi Kuşun Kanadında, Gün Kavuşurken, Engin Denizler, Çocuklar, Kırık Hava, İnsan, Gölge ve İçimizden Biri şarkılarını seslendirmiştir.

Coşkun Demir; Sevgi Kuşun Kanadında, Yol Yorgunu ve Öğretmenim şarkılarını seslendirmiştir.

Edip Akbayram; Çocuklar ve Kızımın Adı Sevgi Oğlumun Adı Barış, Esin Afşar: Güllü Kız, Tekin Çelikel; Seyir Defteri ve Gölge, Ünol Büyükgönenç; Arabacı Salih’i seslendirmiştir.

AHMET ÇUHACININ ŞAİRLİĞİ

Çuhacı, ilkokuldan itibaren şiire merak sarar, şairlerin hayatını araştırır, şiirlerini okur. Amacı şair olmaktır. Ülkemizde şairlik bir meslek olmadığı için Felsefe okur. Tez olarak Nasreddin Hoca’yı işler.

Eserlerinde Anadolu’ya ait çok hoş deyimlere, deyişlere, atasözlerine ve Türk halkıyla özdeşleşen kalıplaşmış ifadelere çok sık yer vermiş, söz sanatlarını da ustaca kullanmıştır.

Çuhacı çok iyi bir gözlemcidir. Bazı şiirlerini yaşanmış olaylardan yola çıkılarak yazmıştır. Yaşanmışlıklar okuyucunun ilgisini çeker, beğenisini sağlar. Şiirlerinde, insana, dostluğa, emeğe, çocuklara, kuşlara, ağaçlara, çiçeklere yer verir.

Çuhacı, çok iyi bir şair olmasına rağmen -pek çok sanatçı gibi- hak ettiği değeri görmedi, şiirleri yaygınlaşmadı. Onun tanınması Şehabettin Genç’in şiirlerini bestelemesi ile başladı. İlk bestelenen şiiri Çuhacı’ya göre “Çocuklar”, Genç’e göre “Güllü Kız” olsa da ortak çalışmaları sonucunda Zülfü Livaneli’nin dikkatini çektiler ve Livaneli’nin bestelediği şiirlerle Çuhacı tüm yurtta bilinir oldu.

Arasta şiirinin belgesel film yapılması da Çuhacı’nın ulusal basında tanınmasına yol açtı.

Akşehir kadim kenttir. Tarih boyunca Akşehir’den nice sanatçılar çıkmıştır, çıkmaya devam edecektir.    Akşehir’in havasını koklamış, suyunu içmiş, insanlarıyla kaynaşmış Ahmet ÇUHACI, en büyük şairlerimizden birisidir. Geriye unutulmaz şiirler bırakmıştır. Kitapları okundukça, bestelenmiş şiirlerinin sayısı artacak ve ÇUHACI hep aramızda olacaktır.