Bu yıl da 11 ayın sultanı Ramazan’a kavuştuk. Peki bu süreç boyunca nasıl beslenmeliyiz, nelere dikkat etmeliyiz, gün boyu çalışanlar için uzun süreli tokluk nasıl sağlanır; birlikte inceleyelim.
Öncelikle, altın kurallarımızı ele alalım:
1-) Yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Uzun süreli açlık durumunda kan şekerimiz değişeceği için fazla miktarda açlık hissedilebilir, bunun için iftarda tabağımıza yiyebileceğimiz kadar besin alınmalıdır.
2-) İftara; peynir, domates, hurma, çorba gibi hafif yiyeceklerle başlayıp mutlaka 10-15 dk. Dinlenilmeli, daha sonra devam edilmelidir.
3-) Dinlenme sonrasında; az yağlı et yemekleri ve sebze yemekleri tercih edilmelidir. Hem enerji veren hem de kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten besinler, beyaz ekmek, pirinç pilavı, makarna, kızartma gibi yiyeceklerin yerine tam buğday ekmeği, bulgur pilavı, tam buğday makarnaları tercih edilebilir.
4-) Sahur atlatılmamalıdır veya sahurda sadece su tüketimi olmamalıdır. Çünkü gün boyu bizi ayakta tutacak ve enerji dengemizi sağlayacak olan öğün sahurdur.
5-) Sahurda; süt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler, bol yeşillikli salatalar gibi yiyeceklerden oluşan kahvaltı yapılabilir veya çorba, zeytinyağlı sebze yemekleri ve salatadan oluşan öğün tercih edilebilir.
6-) Yemekleri hızlı yemekten kaçınılmalı, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketilmelidir.
7-) Sahur ve iftarda yağlı yiyeceklerden, kızartmalardan uzak durulmalıdır.
8-) Tatlı seçimleri: şerbetli tatlılardan ziyade sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
9-) Susama hissi duyulmasa bile iftardan sonra sık sık su tüketilmelidir.
10-) Bağışıklığı korumak adına iftar sonrasında veya sahur sırasında sebze ve meyveleri tüketmeye özen gösterilmesi gerekir.
11-) İftardan 1-2 saat sonra yürüyüş yapmak sindirime yardımcı olacaktır.
12-) Değişen beslenme düzeni nedeniyle oluşacak kabızlık problemi için sıvı tüketimine dikkat edilmeli, iftardan sonraki süreç boyunca 12-14 bardak az az ve sık sık su tüketilmelidir.
13-) Yemeklerde lif oranı yüksek besinler (kuru baklagiller- kuru fasulye- nohut- kepekli tahıllar- tam buğday ekmeği- sebzeler ve salata) tercih edilmelidir.
14-) Taze ve kuru meyveler, hoşaf ve kompostolar, hurma, ceviz, badem vb. gibi kuruyemişler tüketilmelidir.
Hayırlı Ramazanlar dilerim.