Gündemimizden hiç düşmeyen Covid-19 virüsü, hepimizi etkilediği gibi çocuklarımızı da etkiledi. Araştırmalar; bütün zamanlarını evde geçiren, eğitimlerini online olarak devam ettiren, kısıtlı zamanlarda dışarıya çıkabilen çocukların beslenme durumunu etkilediği yönündedir.
Bu süreçte beslenmenin bağışıklığımızı güçlendirme de ne kadar önemli olduğunu görmüş olduk. Peki çocuklarımızın bağışıklığı, doğru beslenmesi için neler yapabiliriz?
İlk olarak çocukların beslenme düzenleri değişiklik göstermektedir, doğru beslenmenin temel kuralı düzenli beslenmeden geçmektedir. Öğünlerde besin çeşitliliğine önem verilmeli, her besin grubuna yer verilmelidir. (süt ve süt ürünleri grubu / et, yumurta, kurubaklagil grubu / sebze ve meyve grubu / ekmek ve tahıl grubu)
Her çocuğun enerji ve besin öğesi ihtiyacı farklı olsa da genel olarak gün içerisinde çocukların alması gereken gıdaları ve tüketimine özen gösterilmesi istenen günlük miktarları şöyle sıralayabiliriz:
Süt ve Süt Ürünleri Grubu; süt, yoğurt, peynir, ayran ve kefir, çocukların kemiklerinin, dişlerinin ve kaslarının güçlenmesini sağlamak için gerekli olan protein, kalsiyum ve D vitaminini sağlar. (Günde 2-3 porsiyon)
Et, Yumurta, Kurubaklagil Grubu; et, tavuk, balık, yumurta ve kurubaklagil, kaslarının güçlü olması ve bağışıklıklarını güçlendirmek için gerekli olan protein, demir, B vitaminleri ve bazı mineralleri sağlar. İmkanlar dahilinde günde 2-3 porsiyon)
Ekmek ve Tahıl Grubu; ekmek, tahıl ve makarna, B vitamini, demir, mineral ve posa içerir. Bunlar ayrıca iyi bir kompleks karbonhidrat kaynağıdırlar ve çocukların aktiviteleri için gereken enerjiyi sağlarlar. (Günde 5-6 porsiyon)
Sebze ve Meyve Grubu; özellikle bu dönemde derslerini bilgisayar ve tabletlerden işleyen çocuklar için göz sağlığı açısından A vitamini (yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, havuç ve kabak gibi diğer yeşil, turuncu ve sarı sebzeler, kavun, kayısı vb. meyveler), bağışıklığın temelini oluşturan C vitamini (portakal, mandalina, greyfurt, kivi, çilek ve daha birçok taze meyve, yeşil yapraklı sebzeler vb.), hareketsiz dönemde bağırsak sağlığı için kompleks karbonhidratlar ve posa içerir. Ayrıca cilt, göz, diş eti sağlığı için gereken vitamin ve mineralleri de barındırır. (Günde 5-6 porsiyon)
Sonrasında; çocukların karantina süreçlerinde evlerde olduğunu ve hareketlerinin kısıtlandığını düşünürsek fiziksel aktivitelerini ev içinde günde 30 dakika olmak üzere istediği şekilde yapılması desteklenmelidir. Yemek sırasında, televizyon-tablet ödül olarak verilmemeli, yemek yemenin sağlığımız için bir gereksinim olduğu bilinci oluşturulmalıdır.
Su tüketimi ve kahvaltı öğünü alışkanlık haline getirilmelidir. Bağışıklığı baskılayan şeker ve şeker içeren gıdalar, hazır gıdalar (gazlı içecekler, cips, gofret, bisküvi vb.) yerine sağlıklı atıştırmalıklar veya doğal şeker kaynağı olan meyveler tüketilmelidir.
Bütün çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı kutlu olsun. Sevinç, neşe ve sağlıkla kutlayacağınız nice güzel bayramlara.