Haber/Yorum: Ümit Aykut Şener
7 Aralık 2020 Pazartesi günü AKM’de yapılan olağan Belediye Meclis Toplantısında görüşülen konuların satır araları okunduğunda, kamuoyunun daha net bilgilendirilmesi gerektiği anlaşılıyor.
Belediye Başkanı Akkaya’nın açıklamasına göre; Eski Buğday Pazarında mülkiyeti Belediyeye ait alanda, 1992 yılında kurulan S.S. Hakan Yapı Kooperatifi tarafından arsa karşılığında ve otopark şartıyla inşa ettirilen, mimari projesi Prof. Aykut Karaman’a çizdirilen (100 işyeri) Nasreddin Çarşısı’nın alınan karotlar ve düzenlenen raporlar neticesinde yıkım kararı bulunuyor. Buna karşın, ilgili kararın bugüne kadar neden gerçekleştirilmediğini de anlayabilmiş değiliz!
Başkan Akkaya, toplantıda; Nasreddin Çarşısı’nın kamulaştırılıp yıkılması için Konya Büyükşehir Belediyesi’ne yazı yazıldığını ve gelecek cevabın beklendiğini, Nasreddin Çarşısı’nın olduğu alanın da açık otopark vb. şekilde düzenlenebileceğini Meclis üyelerine açıkladı.
Burayı yapan kooperatif; Belediyeye ait arsayı, alt katı otopark yapmak kaydıyla aldı. Kat irtifakı yapılan bu alana 100 işyeri projesi hazırlandı ve Belediye tarafından ruhsatlandırıldı. İnşaatın tamamlanmasıyla yapı kullanma izni için Belediyeye müracaat eden Kooperatif Yönetiminin karşısına yasal sorunlar çıktı. Koperatif Yönetimi de işyeri sahiplerinin üzerine tapu devrini bir türlü yapamadı. Nasreddin Çarşısı’nda bugüne kadar olan satış devirlerinin tamamı da kooperatif üzerinden ve noter aracılığıyla yapıldı. Bu kooperatif, aradan yaklaşık 30 yıl geçmesine rağmen halen aktif durumdadır.
Başkan Akkaya’nın verdiği bilgiye göre; Nasreddin Çarşısı yıkıldıktan sonra ortaya çıkacak alana açık otopark yapılması düşünülüyor. Akşehir Belediyesi’nin burayı yaptıracak bütçesinin olmadığı kamuoyu tarafından çok net biliniyor. Kaldı ki tüm Büyükşehirlerde olduğu gibi otopark gelirleri Konya Büyükşehir Belediyesi’ne aittir.
Şimdi N’olacak?
Kooperatif eliyle yapılan Nasreddin Çarşısı’nın, depreme dayanıklı olmaması nedeniyle yıkım kararı bulunduğundan burada yer alan işyerlerinin tamamı yıkılacak. Nasreddin Çarşısı’ndaki işyeri sahipleri; burası için, yapıldığı dönemde 100 bin Alman Markı karşılığı TL ödediklerine (Google’a bakıldığında güncel olarak 1 Mark 4,45 TL değerindedir), bugün ise bu çarşıdaki işyerlerinin değerinin yaklaşık işyeri başına 445 bin TL olduğuna dikkat çektiler. Bir başka deyişle; 100 işyerinin Konya Büyükşehir Belediyesi’nce istimlak edilmesi durumunda 44,5 milyon lira gibi bir istimlak değerinin olduğunu belirttiler.
Ancak ferdi tapuları olmayan bu işyerleri yasal olarak yıkım kararı da bulunduğu için arsa değeri üzerinden istimlak edilecek. İddialara göre de Konya B.B.’nce işyeri sahiplerine dükkan başına 100 bin lira X 100 işyeri için toplam 10 milyon lira teklif edildiği duyumları var. Ayrıca, çarşının altında bulunan mevcut kapalı otoparkın yapı kullanma izninin olmadığı da iddialar arasında yer alıyor.
Yaklaşık 30 yıldır kooperatif yöneticiliği yapanların nasıl bir yol izlediklerini anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu nasıl bir yönetim anlayışıdır ki; bugün değerinin çok altında bir bedelle dükkanlarınız hem yıkılacak hem de ucuza (arsa bedeline) istimlak edilecek.
Demezler mi Nasreddin Hoca’nın Torunlarına ‘geçti bor’un pazarı, sür eşeğini Niğde’ye…
Nasreddin Çarşısı’nın bulunduğu alan şehrin gelişmesine göre rant değeri yüksek olan bir alan sayılır. Bugüne kadarki kooperatif yönetimlerinin basiretsiz davranışları karşısında düşük bir kamulaştırma bedeli ödenmemeli ve işyeri sahipleri mağdur edilmemelidir.
Halkın oyu ile seçilen Meclis üyelerinin bu konudan ne kadar bilgileri var, bilemiyoruz. Eğer var da sessiz kalıyorlarsa takdirini de kamuoyuna bırakıyoruz. İlçemizdeki siyasi partilerin temsilcileri neden herkese açık olan Meclis toplantılarına birer temsilci göndermezler ki? Oy istemeyi biliyorsunuz da halk adına karar veren Meclisi sorgulamayı düşünmeyi mi akıl edemiyorsunuz?
Akşehir Halkını temsil eden Meclis üyelerimize diyoruz ki;
“Susmak, kendine güvenmeyenin başvurduğu en emin çaredir. Çok zor yürek yanarken nasip deyip susmak.”
Lütfen size gönderilen Meclis toplantı gündem maddelerini iyi okuyup hazırlanın ki toplantılarda daha aktif ve sorgulayacı olun. Kamunun yanında Halkın hakkını aramak ve korumak öncelikli hedefiniz olmalıdır. Toplantıda sorduğunuz soruların ve cevapların mutlaka Meclis tutanağına geçirildiğinden emin olmalısınız…
Konya Büyükşehir Belediyesi’nce yaptırılacak Kapalı Otopark Projesi hayata geçirilebilirse; Perşembe Pazarı, yakın gelecekte eski Cezaevi’nin arsasına yapılacak Akşehir Adliye Sarayı, Tarık Buğra Caddesi’ndeki işyeri sahipleri ve Nasreddin Hoca Türbesi’ni ziyaret edecek turist araçlarının otopark ihtiyaçlarını karşılayacağı memnuniyet vericidir ve bu bölgelerdeki trafik yükünü de azaltır.
Belediye Meclis Toplantısında görüşülen konular, alınan veya geleceğe dönük alınması düşünülen bazı kararlar ‘HALK’a sorulmadan oldu-bittiye getirilmemelidir.
Madem ki kuzuların sessizliğne bürünmüş bir muhalefet var, geleceğimizle ilgili alınması düşünülen çok önemli bazı kararları her zaman olduğu gibi kamuoyuna duyurmaya devam edeceğiz.
Biz yaptık oldu-bitti diyenlere diyoruz ki; siz de bir sonraki siyasi geleceğinizi iyi düşünün!
Artık seçmenin oyları çantada keklik değil!..
Lütfen, Pervasız’ı okumaya devam edin!