HABER-YORUM: ÜMİT AYKUT ŞENER
Geçmiş dönemin Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul tarafından yaptırılan ve bölgenin büyük eksikliğini gidermesi amacıyla hizmete sokulan Akşehir Hayvan Pazarı’nın görüntüsü içler acısı durumda.
36 Bin 500 metrekarelik alan üzerinde 12 bin 428 metrekare kapalı alana sahip olarak inşa edilen Akşehir Hayvan Pazarı, Atakent kasabası yakınlarındaki Güllü Orman mevkiinde yapılmış ve 10 Ekim 2013 tarihinde hizmete girmişti.
Bölgenin ‘Hayvan Merkezi’ olması cazip olması bakımından hayvan satıcılarından işgaliye ücretinin bile alınmadığı Akşehir Hayvan Pazarında; büyükbaş hayvanlar için bölüm ve bekleme padokları var. Tek katlı olarak yapılan padokların, üstü kapalı olan kısmı 5 bin 19 metrekare, açık olan kısmı ise 2 bin 7 metrekare olarak inşa edilmiş. Padoklar toplam 768 büyükbaş hayvan kapasitesinde sahip olduğu gibi küçükbaş hayvanlar için bölüm ve bekleme padokları da bulunuyor. Tek katlı olarak yapılan padokların, üstü kapalı olan kısmı 3 bin 137 metrekare, açık olan kısmı ise bin 336 metrekare olarak düşünülmüş. Padoklar, toplam 1440 küçükbaş hayvan kapasitesine sahip ve tesiste ahır, sosyal tesis, mobil kesim ünitesi, bekçi kulübesi ve dezenfeksiyon üniteleri de unutulmamış.
30 Mart’taki seçimlerden sonra ne olmuş dersiniz? Açık Hayvan Pazarı kelimenin tam anlamıyla ‘YOL GEÇEN HANI’ na dönmüş. İçeriye önüne gelen hayvan getirmiş, burada beslemiş ve canı istediği zaman da hayvanları alıp götürmüş. Ne bir veteriner var, ne de giriş-çıkışı kontrol eden yetkili var! Nerden biliyorsun diyen meraklılarına da doğruluğunu kanıtıyla şöyle açıklayalım belki o zaman daha net anlaşılır.
Bu haberde kullanılan fotoğraf en son 4 gün önce İlçe Tarım Müdürlüğü Binasının önünde çekildi. Diyeceksiniz ki, o kamyonun ne işi var orada? Kamyonun içi tamamıyla küçükbaş hayvan dolu ve veteriner kontrolü gerekmektedir. “17.11.2011 tarih ve 28145 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan "Yurt İçinde Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin Nakilleri Hakkında Yönetmelik" hükümlerine göre canlı hayvan ve hayvansal ürün sevklerinde menşe şahadetnamesi kullanılmayınca, kontrol sonrasında Küpeleri takılmış, Şap aşılaması yapılmış ve kaydı girilmiş hayvanların pasaportları ile bağlı bulundukları İl veya İlçe Müdürlüklerine sevk edecekleri hayvanları getirecek hayvan yetiştiricileri hayvanları kontrol edildikten sonra uygun olanlara ‘Veteriner Sağlık Raporu’ almak zorundalar. Hayvan sahipleri ancak bu rapor ile başka il veya ilçelere hayvanlarını sevk edebiliyor.
Akşehir Hayvan Pazarı haklı olarak kent merkezi dışına yapılınca, kim yerinden kalkıp oraya gidecek, hayvanları aşılayacak ve de rapor düzenleyecek? Çaresi bulunmuş ve tüm büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar kamyon ve kamyonet kasalarında İlçe Tarım Müdürlüğü binasının önünde hazır bulundurulacak. Görevli Veteriner Hekimlerimiz de tüm aşı, ilaç ve kontrolleri burada çabucak yapıverecekler.
Ohh! Gel keyfim gel ki, hem de ne gel!
lüküs hayat, lüküs hayat
bak keyfine yan gel de yat
ne güzel şey dibimde kontrol
oh ne rahat…
Modern Akşehir diye övündüğümüz “Dünya’nın Ortası Akşehir” in ne kadar gülünç ve utanılacak duruma düşürüldüğü İlçe Tarım Müdürlüğü’nün umurunda değil ama BELEDİYE BAŞKANI’ nın olmalıdır. Kaldı ki bu durum hem görevidir, hem de boyunu aşmaz!
Diğer taraftan İlçe Tarım Müdürlüğü’nün önüne getirilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların da WC ihtiyaçlarını burada yaptıkları ve yola bulaşması da cabası. Aşırı sıcaklarda yayılan o kokuya maruz bırakılan insanların çektiği içler acısı haline..! Gerçekten Akşehir’e çok yazık oluyor ama kimin umurunda ki? Bundan sonra olacak hiç merak etmeyin çünkü 2015 seçimleri geliyor! Tıpış tıpış ayağınıza gelecekler siz de o gelenlere o zaman bu çektiğiniz sıkıntıları ve size layık görülen bu davranışları hatırlatırsınız…
Nerde görülmüştür ‘bulaşıcı hastalık var’ diye hayvan pazarını kapatmak? Şüphe duyulan ve bulaşıcı hastalık tespit edilen hayvanlar burada görevli veteriner hekimler tarafından, özel olarak yapılan ‘karantina binası’ na alınır. Hayvan Pazarı’na giriş yapmak isteyen araçlar ve taşıdıkları hayvanlar dezenfekte havuzuna sokularak ilaçlamaya tabi tutulur. Elbette ki, ilaçlama ünitesi kullanılmayınca doğal olarak bulaşıcı hastalık kaçınılmaz oluyor. Kurban Bayramı yaklaşıyor ve Hayvan Pazarı acilen hazır hale getirilmeli ve Akşehir ekonomisine katkıda bulunması sağlanmalıdır.
Sayın Belediye Başkanımız AKKAYA, siz doktora yapmış, yüksek ziraat mühendisi değil misiniz? Bu konuları herkesten önce siz daha iyi bilmelisiniz. Eğer biliyorsanız bu keyfi duruma neden seyirci kalıyorsunuz? Akşehir HAYVAN MERKEZİ olsun istemiyor musunuz yoksa?
Elinizde bulunan bu tesisin değerini sizden daha iyi anlayan Bolvadin Belediye Başkanı kurmaylarıyla birlikte burayı gezmeye geliyor ve Akşehir belediye yetkililerinin eşliğinde gerekli bilgileri not alıyor. Siz ise ‘Twitter’ alışkanlığınızı bir yana bırakıp seçimlerin üzerinden 4,5 ay gibi bir süre geçmesine rağmen siz hala 100 günlük icraat çalışmasını kamuoyu ile paylaşmadınız. Sabırsızlıkla kendi taahhütlerinizden oluşan icraat raporunuzu açıklamanızı bekliyoruz.
Eğer zahmet eder, tweet atmaktan da boş vakit bulursanız, komşu ilçeleri bir ziyaret ediniz lütfen. Mesela, Ilgın’a gidin ki, hayvan pazarı nasıl da dolu geçiyor, gözlerinizle görün isterim. Yok! İşin uzmanı olarak Hayvan Pazarı Belediye’nin işi değil diyorsanız o zaman da bu muhteşem tesisi ya Konya Borsası’na ya da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına tahsis edin ki, hayvan yetiştiricileri için yapılan bu modern tesis damızlık hayvan alım-satım merkezi olsun. Unutmayın ki, atıl durumdaki bir tesis ne Akşehir’e ne de ülke ekonomisine hiçbir maddi katkıda bulunamaz! Bunun vebali de ağır olur, altında ezilirsiniz!
Saygıdeğer Akşehirliler, yazılarıma göstermiş olduğunuz yoğun ilgiden dolayı size teşekkür ederim. Belki, Nasreddin Hocamız ‘bindiği dalı kesmiş’ ama Akşehir’in hedefi her zaman daha ileriye gitmek olmalıdır. Hele ki Akşehir kimsenin çiftliği hiç değil!
“Fısıltı Gazetesi” nin hızına yetişmek ne mümkün.
Bana ulaştırmak istediğiniz her türlü ihbar, bilgi ve fotoğrafları [email protected] e-mail adresine gönderebilirsiniz.