GÜNDEM

BELEDİYE TARİHİ MİRASLARA SAHİP ÇIKIYOR

Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, Akşehir'in köklü ve derin bir tarihe sahip olduğunu vurgulayarak, ilçenin eşsiz kültürel mirasını korumanın önemli bir sorumluluk olduğunu belirtti. Akşehir’in zengin geçmişine duydukları saygıyla hareket ettiklerini dile getiren Başkan Akkaya, onlarca farklı restorasyon ve imar projesiyle bu mirası gelecek kuşaklara taşıdıklarını söyledi.

Akşehir Belediyesi, şehrin sembol haline gelmiş tarihi miraslarını korumak ve restore etmek için büyük bir özveriyle çalışıyor. Bu kapsamda Tarihi Yukarı Hamam'ın restorasyonu 50 milyon lira güncel maliyetle gerçekleştirildi. 19. yüzyıla dayanan Ermeni Kilisesi’nin restorasyonu 30 milyon lira güncel maliyetle tamamlanarak, sanat galerisi olarak işlevlendirme çalışmaları devam ediyor. 19. yüzyıl Akşehir evlerinin tipik özelliklerini taşıyan, Küçük Ayasofya yanında bulunan bina 20 milyon lira güncel maliyetle restore edilerek Nasreddin Hoca Evi Müzesi’ne dönüştürüldü.

Metruk Yerler Sosyal Alanlara Dönüştürüldü

Tarihi Arasta Çarşısı’nın devamında yer alan, eski haliyle metruk ve halka hizmet verme vasfını yitirmiş Rüştü Bey İş Hanı, 20 milyon lira güncel maliyetle restore edilerek, gençlere yönelik sosyal ve kültürel bir alana dönüştürüldü. Yine 19. yüzyıl yapılarından olan Tarihi Papaz Evi restorasyonu da 18 milyon lira güncel maliyetle tamamlandı ve bu yapı ilçe turizmine katkı sağlaması için Butik Otel haline getirilecek.

Geçmişte Osmanlı Bankası olarak kullanılan tescilli yapı, Nasreddin Hoca Bellek Müzesi olarak kullanılmak üzere 5 milyon lira güncel maliyetle restore edildi. Yine ilçenin tarihi değerlerinden olan Takkasızlar Konağı 15 milyon güncel maliyetle restore edilerek, butik otel ve kafe olarak hizmete sunuldu. Atakent Mahallesi’ndeki tescilli tarihi okul binası ise restorasyon çalışmalarının ardından ilkokul olarak hizmet vermeye başlayacak.

Bunlarla birlikte; “Manevi Mimarlarımıza Sahip Çıkıyoruz Projesi” kapsamında metruk haldeki Çoban Dede, Aslan Bey, Seyyid Yunus, Arap Dede, İğdeli Dede ve Seyyid Yunus türbelerinin restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları, 5.5 milyon lira güncel bedelle tamamlandı.

Geçmişe Olan Saygımız, Geleceğe Olan İnancımızı Şekillendiriyor

Bu çalışmaların sadece Akşehir’in değil, Türkiye'nin kültürel zenginliğine katkı sağlayan önemli adımlar olduğunu belirten Başkan Akkaya; “Restorasyonların maliyeti büyük olsa da bunlar mirasımızın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için yapılan önemli yatırımladır. Restorasyonlarla sadece tarihi binaları yeniden canlandırmakla kalmıyor, aynı zamanda Akşehir’imizin kültürel kimliğini geleceğe taşıyacak anıtlar meydana getiriyoruz. Bu projelerle hem şehrimizin tarihine sahip çıkıyoruz, hem de gelecek nesillere büyük bir miras bırakmanın gururunu yaşıyoruz. Bu süreçte özellikle metruk haldeki yapıların dönüşümüne büyük önem verdik. Bir örnek vermek istiyorum. Akşehirli hemşehrilerim iyi bilirler. Dönüşümünü yaptığımız Rüştü Bey İş Hanı için daha önceleri “melek girmez” tabiri kullanılırdı. Vatandaşlarımızın bu şekilde adlandırdığı bir yeri, önemli ve kapsamlı bir çalışmanın ardından bugün gençlerimize hizmet veren güzel bir sosyal ve kültürel ortama çevirdik. Buna benzer daha birçok çalışmayla Akşehir’imizi ihya ettik ve etmeye devam edeceğiz inşallah." dedi.

{ "vars": { "account": "G-5Z2CE4T8R8" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }