“YÜZBAŞIM”IN AKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI OLMASI 

İkinci Dünya Savaşı nedeniyle iki kez askere giden ve Yüzbaşı rütbesine yükselen Sadrettin Çakıroğlu, 1965-1966 yıllarında Akşehir Belediye Başkanlığı yapmıştı.

Aslen Sultandağlı olan Sadrettin Çakıroğlu, Akşehir’de yöneticilik yapmış olan Çakır Ağa’nın soyundandır. Ailesinin Akşehir gölünün kıyısında dedesinden kalan çiftlikleri vardı. 1969 yılında yükselen göl suları çiftliği ve evleri sular altında bırakmış, orada oturan ortakları mağdur olmuştu.

Sadri Çakıroğlu, Akşehir’de doğdu. Babasının adı Hamdi idi. İlk, orta ve lise öğretiminden sonra Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Akşehir’de Avukatlık mesleğine başladı. 1931 yılında siyasete atılarak C.H.P.’ye üye olmuş ve Aralık 1932 tarihinde yapılan ilçe kongresinde partinin umumi kâtipliğine seçilmiştir. Çakıroğlu, Akşehir siyasetinde hep önlerde yer almaya çalışmıştı.

Askerliğe yedek subay olarak alındı. Terhis olduktan sonra Avukatlık mesleğine döndü.  1939 yılında İkinci Dünya Savaşı başlayınca tekrar askerlik görevine çağrıldı. Yaklaşık dört yıllık askerlikte rütbesi yüzbaşılığa yükseltildi ve bu rütbeden ikinci kez terhis edildi. Sivil hayatta Akşehirliler ona “Yüzbaşım” diye seslenmeye başladılar.

1956 yılında Akşehir Bankası’nın Genel Kurulu toplandı. Bu toplantıda denetçiliğe Sadri Çakıroğlu seçildi ve ücretinin de geçen seneki gibi ödenmesi kararlaştırıldı. 

1956’da bir yurt gezisi esnasında Akşehir’den geçen Cumhurbaşkanı Celal Bayar,  Akşehir’in il olması için yarı söz vermişti. Bu görüşme sonrasında heyetler kurulmuştu, heyetlerin birinde Sadri Çakıroğlu da yer almıştı.  İstanbul’da değerli kâğıtlarla renkli broşürler basılmış, geliş gidişler artmış, çok paralar harcanmıştı. Akşehir’in kalburüstü pek çok insanı bu konuda kendini görevli görmüş, çalışmalar 1959’a kadar sürmüştü. Fakat bu sözden de bir sonuç çıkmamıştır.

27 Ekim 1957 tarihinde yapılan 11. dönem milletvekilliğine Konya’dan C.H.P. adına seçime katılan Sadrettin Çakıroğlu, bu seçimde milletvekili olamadı.

Akşehir Bankası Genel Kurulu, 16 Mart 1958’de toplandı. Genel Kurul tarafından gösterilen arzu üzerine ve açık oyla eski denetçi üye Sadri Çakıroğlu ittifakla seçilerek ücretinin de geçen seneki gibi ödenmesi kabul edilmişti.

Avukat Sadri Çakıroğlu bir ara basın hayatına da girmişti. Cavit Aslan ile birlikte Haziran 1960 tarihinde “Halkın Sesi” gazetesini çıkarmıştı. Gazete Akşehir Yeni Matbaa’da basılıyordu.

12 Haziran1961 tarihinde Akşehir’de Kaymakamlık görevine başlayan Hasan Ali Özer’in çabaları ile Akşehir Atatürk Anıtı’nın yapımına başlandı. Atatürk Anıtının yapılması için önce bir Anıt Yaptırma Derneği kuruldu ve dernek başkanlığına Avukat Sadri Çakıroğlu getirildi. Bu derneğin çalışmaları sayesinde 100 lira maliyetle Akşehir Atatürk Anıtının yapımı gerçekleşmiş ve büyük bir törenle açılmıştı. Sadri Çakıroğlu bu törende bir teşekkür konuşması yapmıştır.

15 Ekim 1961 tarihinde yapılan seçimlere C.H.P.’den Konya Senatörü adayı olan Çakıroğlu senatörlüğü kazanamadı.

Akşehir Belediye Başkanlığı seçimleri ise 19 Nisan 1965’de yapılmıştı. 10 bin 375 seçmeni olan Akşehir'de 7 bin 822 seçmen oy vermiş, katılma oranı yüzde 75’i bulmuştu. Kesin sonuç olarak CHP adayı Avukat Sadrettin Çakıroğlu 5 bin 717, AP adayı Hasan Sayın 2 bin 841, Bağımsız aday Abdülkadır Özbey ise 264 oy almışlardır. Umumî oy sayısına göre CHP oyların yüzde 61’ini, AP yüzde 39’unu almıştı. Böylece Sadrettin Çakıroğlu, Akşehir Belediye Başkanlığına seçilmiş oldu.

Akşehir Bankası’nın 28 Mayıs 1965 tarihli toplantısında eski denetçi Sadri Çakıroğlu ve Hasan Kaytan yeniden denetçiliğe seçilmesi ile denetleme ücretlerinin geçen senelerde olduğu gibi 350’şer TL olarak ödenmesi de oybirliğiyle onaylanmıştı.

Sadri Çakıroğlu, Akşehir Belediye Başkanı iken 18 Şubat 1966 tarihinde vefat etti. Çakıroğlu’nun vefatı Akşehir’de büyük üzüntü yarattı. Çeşitli toplantılarda merhumun hatırası yad edilmiş idi.  Böylece Sadri Çakıroğlu’nun Akşehir Belediye Başkanlığı 10 ay sürmüş oldu. Ölümünden sonra eşi, oğlu Kaynak Çakıroğlu’nun yanına İstanbul’a taşındı.

Sadrettin Çakıroğlu’nun yerine Diş Tabibi Muhittin Demirbaş vekil olarak Akşehir Belediye Başkanlığına getirildi.

NOT: Akşehir’e Belediye Başkanı olarak hizmet etmiş ve rahmeti rahmana kavuşmuş olan kişilerin unutulmasını önlemek, yeni nesillere onları tanıtmak için yıllardır titizlikle araştırma yapıyorum. Pek çoğunun hayat hikâyesini yazdım ve yayınladım. İki yıldır Sadrettin Çakıroğlu için inanılmaz bir emek harcadım. Çünkü doğru bilgiler verebilecek yakın akrabalarına ulaşamadım. Ulaştıklarımda benim kadar bilgiye sahip değillerdi. Yine Akşehir Belediyesi arşivinde Çakıroğlu ile ilgili herhangi bir bilgi yoktu. Avukat olduğu için Konya Barosu’nda hakkında bilgiler vardı. Başvurumu yaptım. Nedensiz ret ettiler. Avukatımla başvurdum. Mirasçısı değilsin diye yine ret ettiler. Sonunda pes edip iki yıldır ulaştığım bilgilerle yukarıdaki yazıyı yazdım. 55 yıl önce vefat eden Akşehir’in bir değerini tekrar Akşehirlilerle buluşturduğum için gururluyum. Allah Avukat Sadreddin Çakıroğlu’na rahmet eylesin.

{ "vars": { "account": "G-5Z2CE4T8R8" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }