YKS'DE BEKLENMEYEN SONUÇLAR

Bu yıl TYT ve AYT sınavını geride bıraktık. Çevremdeki adayların birçoğunun bu sınavdan istediği sonucu alamadığını ve hayal kırıklığı yaşadığını gördüm. Daha tercihler bile başlamadan insanların morallerini bozan bu sistemde birçok kişi adaletsiz branş dağılımından yakınmaktaydı.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı YKS'nin Alan Yeterlilik Sınavı olan AYT bölümünde matematik branşı belirleyici rol oynamış ve maalesef diğer branşları gölgede bırakmıştır. AYT sınavında örneğin eşit ağırlık bölümünde yüzde 60 dilimin dağılımı şu şekilde:

Yüzde 30 matematik,
Yüzde 30 edebiyat- sosyal bilimler.

Yüzde 30 edebiyat ve sosyal bilimler de kendi arasında: Yüzde 18 edebiyat, yüzde 7 tarih, yüzde 5 coğrafya şeklinde.

Yani bir eşit ağırlık öğrencisi senelerce matematik, edebiyat, tarih, coğrafya görecek ama matematiğin yüzdelik dilimi kendi başına diğer tüm üç derse eşit olacak! Bu adaletsiz dağılım öğrencilerin sınavda hayal kırıklığı yaşamasına neden oldu.

Adaletsizlik çünkü matematik dediğiniz derste imkanı olan aileler özel öğretmen tutmuşlar ve çocuklarının matematikte başarılı olmasını sağlamışlardır. Ayrıca kurs gibi imkanlar da yine matematik testinde bazı öğrencileri ayrıcalıklı konuma getirmiştir. Buna imkanı olmayan ailelerin çocuklarına ise sadece okulda öğrenmeleri yetmemiş olacak ki matematik testinde çok başarılı olamamışlardır. Ancak diğer alanlarda yani edebiyat ve sosyal derslerin bazılarında başarılı olmaları da onları kurtarmamış çünkü katsayı dağılımında bu derslerin katsayısı düşük.

Bu öyle bir dağılım olmuş ki şu anda bir üniversitenin matematik öğretmenliği bölümünde okuyan bir öğrenci TYT sınavından sonra AYT sınavına girse ve matematik testinin hepsini doğru yapsa, diğer branşlarda çok soru yapmasına gerek kalmadan bir hukuk fakültesini kazanabilme imkanını elde etmiş olur. Çünkü edebiyat, katsayısından dolayı belirleyici rol oynamaz. Çok az edebiyat sorusu yapması onun için yeterli olacaktır.

Büyük ihtimalle bu katsayı dağılımı seneye değişecek. Çünkü hem adaletsiz hem de fırsat eşitsizliği doğuracak cinsten bir katsayı dağılımı söz konusu. Zengin aile, çocuğuna özel ders aldırıp onun matematikte başarılı olmasını sağlarken dar gelirli bir ailenin çocuğu niye matematik yapamadım diye üzülecektir. Buradan tavsiyem; öğrenciler morallerini bozmasınlar ve istedikleri puanı elde edemeyenler bir sene daha hazırlansınlar. Üniversite okuyorum demek için üniversite okunmaz zira. İlkeli olmak lazım. Hedefine ulaşmak için 1 sene daha çalışman lazımsa bekleyip çalışmanı tavsiye ederim.

Unutmadan, tercih yapacaklara bir hatırlatma; tercihler 23- 29 Temmuz arasında. ÖSYM, tercih kılavuzunu da sitesinde yayınladı. Üniversite programları puanları ve kontenjanlarına ÖSYM sitesinden ulaşabilirsiniz. Umarım hakkınızda hayırlısı olur.

{ "vars": { "account": "G-5Z2CE4T8R8" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }