Merhum Nazif Kurucu’nun cenazesi 12 Ocak 2025 Pazar günü (yarın) saat 11.00’de TBMM’de yapılacak törenin ardından Karşıyaka Ahmet Efendi Camii’nde öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı’na defnedilecek.
Merhum Nazif Kurucu’ya Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileriz.
MEHMET NAZİF KURUCU KİMDİR?
Mehmet Nazif Kurucu, 1931 yılında Isparta'nın Yalvaç ilçesinde doğmuştur. Babası mahkeme başkâtibi Ali Rıza Efendi, annesi ise Sıdıka Hanım’dır. İlkokulu Şarkikaraağaç’ta, ortaokulu ise Yalvaç’ta tamamlayan Kurucu, lise eğitiminden sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İdarî Şubesi’nden mezun olmuştur.
Meslek hayatına Isparta Maiyet Memuru olarak başlayan Nazif Kurucu, Atabey ve Aksu Bucak Müdürlükleri görevlerinde bulunmuş; ardından Çameli ve Çay Kaymakamı olarak çalışmıştır. Ancak kaymakamlık kariyerinden istifa ederek hukuk alanına yönelmiştir. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden sertifika alan Kurucu, 1959 yılında Akşehir’de serbest avukatlık yapmaya başlamış ve bu şehirde yedi yıl boyunca avukatlık mesleğini sürdürmüştür.
Akşehir'de sadece avukatlık yapmakla kalmamış, “Halkçı Akşehir Gazetesi” adında bir gazete çıkarmış ve aynı zamanda Akşehir Ortaokulu’nda öğretmenlik yapmıştır. 1965 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) Konya Milletvekili seçilen Nazif Kurucu, dört yıl boyunca Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görev yapmıştır. 1969 seçimlerinden sonra milletvekilliğini kaybeden Kurucu, Ankara’ya yerleşmiş ve serbest avukatlık kariyerine devam etmiştir.
Nazif Kurucu, edebiyat ve siyaset alanında önemli eserler bırakmış bir isimdir. "Halk Huzura Susadı", "Anadolu Sevdası", "Amcam Turizmi Patlattı", "Başka Türkiye Yok" gibi kitaplarının yanı sıra "Hitit Kıralı" adlı şiir kitabı ve "Toprağın Kurbanları", "Gölçük" adlı oyunları ile tanınır. Akşehir Pervasız gazetesinde uzun yıllar köşe yazarlığı yapmış, ulusal basında da makaleleri yayımlanmıştır.
Akşehir ve Türkiye’nin sosyal, kültürel ve hukuki meselelerine dair güçlü fikirleriyle tanınan Nazif Kurucu, hayatı boyunca edebiyat, hukuk ve siyasetin kesişim noktasında önemli bir rol oynamıştır. 1992 yılında emekli olan ve Fransa’ya olan ilgisi nedeniyle Fransızca öğrenen Kurucu, üç çocuk babasıdır. Eserleri ve yazılarıyla Türk edebiyat ve siyaset tarihinde iz bırakmıştır.