VERİLEN NİMETLERİ PAYLAŞIN

Kurban kesmek; verilen nimet ile gerçekleşen bir imtihandır.

Allah Te’âlâ (c.c.) kesilen kurban ile verdiği nimetin insanlarla paylaşılmasını, insandaki cimriliğin cömertliğe, tamahın tok gözlülüğe ve kanaata dönüşmesini istemektedir. Kurban ile gösterilen paylaşma ve dayanışma ruhunun anlamlı olması için, sürekliliğin olması elde bulunan diğer güç ve nimetleri de kapsaması ve de paylaşmanın içselleştirilmesi gerekmektedir.

“Allah’ın lütfundan verdiği nimetlerde cimrilik gösterenler, sakın bunun kendileri için hayırlı olduğunu sanmasınlar, bilakis bu onlar için kötüdür. Cimrilik ettikleri şey kıyamet günü boyunlarına dolanacaktır. Göklerin ve yerin mirası Allah’ındır. Allah yaptıklarınızdan haberdardır.” (Âl-i İmrân 180)

Allah Te’âlâ hayvanları boyun eğdirerek insanların emrine vermiş, müminleri de puta tapmaktan korumuş ve doğru yolu göstermiştir. Dolayısıyla, hayvanları kurban ederek gerçek sahibi olan Allah’ın adını anmak için tekbir getirmek (Hacc 37) eski uygulamadaki ba’tılı ve şirki reddetmek, tevhit akidesinin hakimiyetini vurgulamak, ancak Allah adıyla kesilen hayvanın helal ve temiz olabileceğine dikkat çekmektir.

Yine kurban, iyilik duygularını pekiştiren bir ibadettir. Peygamber efendimiz (s.a.v.) hayvanı keserken merhamet duygularıyla yaklaşarak, şefkatli bir mümin duruşuyla ona eziyet etmeden ve hayvanın keskin bıçakla kesilmesini istemiştir.

Özellikle günümüzde modern ulaşım araçları, iletişim imkanları ve paranın taşınabilmesi sebebiyle, paylaşımlar kolaylaşarak dünya küçülmüş ve çevre genişlemiştir. Dünyanın birçok ülkesinde vekalet ile kesilen kurban; İslam’a ilgiyi artırdığı gibi sosyolojik anlamda dayanışma ve iş birliği imkanlarının artmasına, psikolojik olarak unutulmuş ve terk edilmişlik hissinin bertaraf edilmesine vesile olan bir derinlik kazanmıştır.

Dünyanın herhangi bir bölgesinden, bir mümin vekalet yoluyla hiç duymadığı, tanımadığı, karşılaşmadığı, belki haritada yerini bile bulamayacağı bir ülkedeki insanlara, Allah’ın adı anılarak kesilen bir hayvanı hediye etmekte ve bunu sadece Allah’ın rızası için yapmaktadır. Bu, kurban kesen açısından ihlas ve takvanın, muhatapları açısından kardeşlik duygularının bayramla birlikte sevinç ve neşeye dönüştüğü bir ağı ifade eder. 

Ayrıca vekalet yoluyla kurban kesmeyi üstlenen müminlerin, bu çok özel günü ailesi ve çevresindeki insanlarla geçirebileceği halde, şehrinden ya da ülkesinden uzak diyarlarda, diğer insanların hizmetinde geçiriyor oluşu, fedakarlığın bir başka boyutunun ifadesidir.

Kurban Bayramınız mübarek olsun.

{ "vars": { "account": "G-5Z2CE4T8R8" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }