İncelemeler sırasında açıklamalarda bulunan Bayraktar, son yıllarda doğal afetlerin Türkiye'yi ciddi şekilde etkilediğini ve afet sayısında hızlı bir artış yaşandığını vurguladı. Bayraktar, ocak ve şubat aylarında beklenen yağışların alınamamasıyla kuraklık tehdidinin baş gösterdiğini, mart ayında yaşanan don olaylarının ise başta Akdeniz bölgesinde narenciye üretimine büyük zarar verdiğini hatırlattı.

Nisan ayında gelen yağışların yeraltı su kaynakları ve barajlar açısından sevindirici olduğunu belirten Bayraktar, ardından beklenmeyen kar yağışları ve uç noktada yaşanan don olaylarının ürünlerde büyük kayıplara neden olduğunu ifade etti. Üç gün süren donun, özellikle meyve ağaçlarına büyük zarar verdiğini söyleyen Bayraktar, mevsimsel kaymaların tarımı ciddi biçimde etkilediğini belirtti.

Yapılan ilk tespitlere göre, Akşehir'de badem, ceviz ve kayısıda yüzde 95; erik, kiraz, şeftali, üzüm ve vişnede yüzde 90; armut, ayva ve elmada yüzde 80; çilekte ise yüzde 60 oranında zarar meydana geldiği aktarıldı. Ayrıca buğday, arpa ve şeker pancarı gibi ürünlerde de zarar tespit çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

Bayraktar, çiftçilerin büyük emeklerinin bir gecede yok olduğuna dikkat çekerek, “Üreticilerimizin yanında olma zamanıdır. Hükümetimizden destek bekliyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımızın çalışmaları kapsamında, üretici maliyetleri hesaplanarak çiftçilerimize nakit yardımı yapılacağı taahhüt edildi,” dedi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ziyarette, Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Küçükpolat ve Yönetim Kurulu Üyeleri ve çevre İlçe Ziraat Oda Başkanları eşlik etti.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Saray Mahallesi'ndeki kiraz bahçelerindeki incelemelerinin ardından ilçeden ayrıldı.

D S C 0039-15D S C 0028-12