Başkan Uzun, 11 Nisan’da başlayan ve Türkiye genelinde 36 ilde etkili olan zirai don olayının Akşehir’de de ciddi zararlara yol açtığını ifade etti. Meteoroloji verilerine göre Akşehir’de hava sıcaklıklarının açık alanda-8.3 dereceye kadar düştüğünü, üreticilerin ölçümlerine göre ise kimi bölgelerde -12 dereceye kadar indiğini belirten Uzun, bu durumun ciddi bir zirai felaket anlamına geldiğini dile getirdi.

CHP Örgütü’nün saha çalışmaları ve üreticilerden elde edilen bilgiler doğrultusunda; Akşehir’de kiraz meyvesinin tamamına yakını, erik, vişne ve elma ağaçlarında ise %90-95 oranında zarar meydana geldiği bildirildi. Bu zararın sadece üreticiyi değil, bölgedeki ticari hareketliliği ve işçi sirkülasyonunu da olumsuz etkilediğine dikkat çeken Uzun, ilerleyen süreçte üretimin durmasının ekonomik hayatı da sekteye uğratacağını belirtti.

Akşehir’in, Türkiye kiraz üretiminin yaklaşık %20’sini karşıladığını ve özellikle ihracata yönelik çeşitlerin burada yetiştirildiğini hatırlatan Uzun, yaşanan zirai don olayını "Tarihimize kara Nisan olarak geçecek bir felaket" şeklinde nitelendirdi.

“Türk çiftçisi bu büyük felaket karşısında yalnız bırakılmamalıdır. Devletin ziraat ile ilgili organları acilen harekete geçmeli, hasar tespit çalışmalarını tamamlayarak üst makamlara raporlamalıdır. Üreticilerimizin talepleri dinlenmeli ve gerçekçi çözümler üretilmelidir. Tarım Kredi Kooperatifleri ile özel ve kamu bankalarına olan borçlar ertelenmeli, üreticilerin bu yılki zararını en aza indirecek şekilde maddi destekler sağlanmalıdır.”

Cumhuriyet Halk Partisi olarak sürecin takipçisi olacaklarını vurgulayan Uzun, “Milletin efendisi olan köylü, üretici ve çiftçimizin sesi olmak için var gücümüzle çalışacağız. Yüzyılın en büyük doğal felaketlerinden birini yaşayan tüm üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.” ifadelerini kullandı.