SÖMÜRGE KRALİÇESİ ÖLDÜ

1997 yılında, İngiliz Kraliyet Ailesinin Özel Onur Ödülü’ne layık görülen, 74 yaşındaki Senegalli yazar ve yönetmen Usman Semben, İngiliz Kraliyet sarayında düzenlenen törene katılmıştı.

Ödülün taktimi için kürsüye çıkan Usman Semben, Kraliçe II. Elizabeth’in gözlerinin içine bakarak, kimsenin cesaret edemediği zalimliklerini haykırmak için bu anı beklemişti. Ve hiç zaman kaybetmeden, aşağıdaki tarihe geçen konuşmasına başladı:

“Sizin topraklarınızdayım ve sizin sahibi olduğunuz sistem içinde, sizin tarafınızdan payelendiriliyorum. Konuşmama İngiliz dilinde devam etmeyeceğim, kendi öz dilimde konuşacağım. Merak edenler, konuşmamın İngiliz diline tercümesini koltuklarında bulabilirler.

İngilizler geldiklerinde ellerinde İncil, bizim elimizde topraklarımız vardı. Bize, gözlerimizi kapayarak dua etmesini öğrettiler. Gözümüzü açtığımızda bizim elimizde İncil, onların elinde topraklarımız vardı!

İngilizlerin dinini, dilini öğrendik. Uzak dünyadan gelen yeni dil ve din bizi hep çalışmak zorunda bırakarak, itaatkar köleler yaptı. Özgürlük için her karşı çıkışımızda, bizi birbirimizle savaşmak için ikna ettiler ve silahlar verdiler.

İngilizler gelmeden önce, topraklarımızda sadece kavga vardı. İngilizlerin kutsal dini, bizim kavgacılığımızı kullandı, evlatlarımızı savaşçı yaptı. Hem de sadece kendi kardeşleriyle savaşan, dünyayı İngiliz dilinden ve İncil’den ibaret sanan, vahşi savaşçılar.

Ne olduğunu bilmediğimiz içeceklerle bizleri, hasta ve zayıf yaptılar. Atalarımızı zincirleyerek büyük şehirlerine köle olarak götürdüler. O büyük binaları, caddeleri, tünelleri ve kiliseleri, insan etinin üzerine inşa ettiler!

Kendilerini temizlemek için ise sanatçılarına, fikir adamlarına, sadece kendilerini anlatan insan heykellerini yaptırdılar.

Her çeşit yiyeceğin büyüdüğü topraklarımıza ilaçlar döktüler. Toprağın altındaki yanıcı siyah cehennem kanı (petrol) için, bizleri öldürdüler. Büyük acılar ve ölümcül işkenceler yaşattılar.

Her gelen gemiden kıyılarımıza, hep ikiye bölünmüş tekneler yanaştı. İlk gelenler zulmettiler, arkadan gelen arkadaşları ise zulmü durdurma vaadiyle bizleri ele geçirdiler. Bugün gelenler de aynı sistemle hala işgale devam etmekteler.

Yeni ilaçları, biyolojik silahları ve hastalıkları deneyen gönüllü doktorlarınızı istemiyoruz!

Emperyalist sisteminizde, geri dönüşüm ekonomisiyle aslında sömürü olan yiyecek yardımlarınızı kabul etmiyoruz!

Birbirimizi anlamamızı zorlaştıran, şarkılarımızı ve masallarımızı unutturan fakir dilinizi reddediyoruz!

Çağdaş dünya daveti içindeki, bizi zorla şekillendiren yüzeysel sanat kurumlarınıza karşı çıkıyoruz!

Birbirimizi öldürelim diye bize öğrettiğiniz ırkçılığı, felsefe adına önümüze sürdüğünüz batının sığ kafalı laflarını, hukuk adına yaptığınız bütün şovenistliklerinizi ve sanat diye dayattığınız bütün estetik öğretilerinizi Afrika topraklarından silene kadar Afrika sizinle savaşacaktır!

Özgürlüğümüzü ilan ediyor, Afrikalı insanlar olarak doğduğumuz ve Afrikalı ölmek için de bütün Avrupa’yı topraklarımızdan kovuyoruz!

Siz kabul etmeseniz de bir Afrikalı, en az dünyanın herhangi bir yerindeki bir batılı kadar onurludur. İnsan onurlu doğar.

Ve hiçbir insanın, kraliçelerin vereceği onura ihtiyacı yoktur!”

Usman, kapitalizmin kalesinde cesurca yaptığı konuşmayla, bir nebze olsun zalimlerin zulümlerini yüzlerine vurmuş ve onların süslü ödüllerini reddetmişti.

“Sizi Afrika'dan sileceğiz” diyerek, Batı ülkelerine de meydan okuyan Senegalli yazar, tüm dünya mazlumlarının gönlünü fethederek, orada bulunanları ve tüm dünyayı şok ederek, onurlu yürüyüşüyle kraliyet salonunu terk etti.

Senegal sanat tarihinin ünlü yazarı, senaristi ve yönetmeni olan Usman, 1923’de doğdu ve 2007’de öldü. Tanrı’nın Dünya Bitleri ve Siyahi Liman İşçisi gibi onlarca kitapların yazarı olan Semben, sömürge imparatorluğunun kraliçesinin önünde verdiği bu tepkiyle unutulmazlar arasındaki yerini aldı.

Kraliçe II. Elizabeth, babasının 6 Şubat 1952’de ölmesi üzerine 25 yaşında oturduğu tahta, 70 yıldan fazla hüküm sürdü.

Elizabeth öldüğünde; Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, Grenada, Jamaika, Antigua, Barbuda, Bahamalar, Belize, Papua Yeni Gine, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Solomon Adaları ve Tuvalu’nun Kraliçesiydi.

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık; Karayiplerde Bermuda, Güney Amerika’da Falkland Adaları, Afrika’da Cebelitarık ve güney kutbunda Antarktika Bölgesi dahil olmak üzere, toplamda 14 denizaşırı ülkeyi kontrol ediyor.

{ "vars": { "account": "G-5Z2CE4T8R8" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }