NASRETTİN HOCA TURİZM DERNEK MEYDAN SIRASININ
KURULUŞU : YIL : 2002
2001 Yılında Nasrettin Hoca Meydan sırasında Kahya beyi olarak görev yapıyordum,
Yapılan sıra gösterilerine ilgi çok fazla idi, sıra gösteri yerimiz Esnaf Kefalet Toplantı salonu olup
200 sandalye kapasiteli idi, fakat gelen misafirlerimizin çoğu da ayakta izliyorlardı.
Ev sahibi olan yaren arkadaşımız için çok büyük masraflara giriyordu, gelen misafirlere
Çeşitli ikramlarda bulunuluyordu ( lokma,şekerleme,pişmaniye pasta,limonata v.s.) Bu yapılan
Masrafları asgariye indirmek için sıramıza bir sponsor arayışlarına girdim.
2002 yılında Nasrettin Hoca Turizm Dernek Başkanı Dr.Ali Galip Gündoğar dı, sıra gösterilerimize fırsat buldukça izlemeye geliyordu, kendisi ile samimiyetim vardı. Bir gün çalışma odasına gittim ve sıra hakkında görüşlerimi, düşüncelerimi anlattım ve Turizm Dernek bünyesine bir sıra topluluğu kuralım teklifini yaptım. Kendisi de Yönetim kurulum ile görüştükten sonra cevabımı veririm dedi. Aradan kısa bir zaman geçti ve Nasrettin Hoca Turizm Derneğine sıra kurma teklifim kabul edildi.
2001 yılı sezonu Yiğitbaşı Yılmaz Dilsiz rahatsızlığını beyan ederek sıra topluluğumuzdan ayrıldı, sıra büyüğü olarak yalnızdım. Durumu yaren arkadaşlarıma izah ettim ve kabul eden kişilerle Nasrettin Hoca Meydan sırasının devamı olarak Nasrettin Hoca Turizm Derneğine 2002 yılında kurmuş oldum. Bu toplulukta 4 büyük olarak görev almayacak genç arkadaşlarımın önünü açmak için onlara bir fırsat verdim ve de sıra sorumlusu olarak görev yapacak, bildiklerimi öğretecek onlara yön verecektim.
Sıra topluluğumuzdaki yaren gurubundan 4 büyük ve çavuş seçtim. Yiğitbaşı Erol Gönül
Kahya beyi Ahmet Dolmacı, Yaren ağası Ali Abik, Bölükbaşı Ali Çanta ve çavuş ise bacanağım Ramazan Açıkgöz’ü görevlendirdim. Diğer geri kalan arkadaşlarımda yaren olarak görev yapacaklardı.
2002 Yılında kurulan bu sıra topluluğunun isimlerini de sizlere sunacağım. Bu sıra topluluğunda 2005 yılına kadar görev yaptım,yine sıra gösterilerimiz Esnaf Kefalet Kooperatifinde yapılıyordu.
2005 Yılının mart ayında son sırayı ben yapıyordum. Bu gösterilerimiz esnasında sıra 2 büyüğü ile görüş ayrılıkları oldu, Kahyabeyi ve yaren ağası ile bu yüzden bu guruptan ayrıldım. Bu sıra gurubu da 3-4 sıra gösterisi yaptıktan sonra Nasrettin Hoca Turizm derneği meydan sırası dağılmıştır.
Nasrettin Hoca Turizm Derneği Meydan sırası 2 nci bir defa da 2014 yılının Kasım ayında sıra sorumluluğum altında tekrar kurulmuş olup gösterilerine devam etmektedir.
Bu gurubunda ilk yarenlerini ilerleyen sayfalarda görülecektir.
2002 YILINDA KURULAN NASRETTİN HOCA TURİZM DERNEĞİ MEYDAN
SIRASININ İLK YARENLERİ ( yıl ) 2002 )
BAŞKAN : Uz.Dr.Ali Galip Gündoğar
Folklör Birim Başakanı : Em.Müzik öğretmeni Ömer Öner
Sıra sorumlusu : As.Svl.Memur Nevzat Gürbüz
Yiğitbaşı : Erol Gönül
Kahya Beyi : Ahmet Dolmacı
Yaren ağası : Ali Abik
Bölük Başı : Ali Çanta
Çavuş : Ramazan Açıkgöz
Y a r e n : Mehmet İpşir
“ : Ahmet Şensoy
“ : Çoşkun Aslım
“ : Mesut Düzgün
“ : Mehmet Yağcı
“ : Mehmet Önem
“ : Osman Abit
“ : Volkan Toka
“ : Melih İpşir
“ : Erdal Özbayat
“ : Özgür Önal
“ : Fatih Çanta
“ : Uğur Demirel
“ : Mevlüt Gökcan
1. Bu sıra topluluğu 2002 yılında kurulmuş olup 2005 yılında dağılmıştır.
2. Nasrettin Hoca Turizm Derneği Meydan sırası 2014 yılında Nevzat Gürbüz
Sorumluluğu altında tekrar kurulmuş olup gösterilerine devam etmektedir.
NASREDDİN HOCA TURİZM DERNEĞİNİN
2015 YILI YAREN TOPLULUĞU
Sıra sorumlusu : Em.As. Svl.Me. Nevzat Gürbüz
Y A R E N L E R
Fatih Köle : Yiğitbaşı
Emin Annıak : Kahya Beyi
Osman Abit : Yaren ağası
Ramazan Yay : Bölükbaşı
Ramazan Açıkgöz : Çavuş
Hayrani Sülün : Baş Yaren
Ender Ertan : Yaren
Muhterem Baytok : “
Ramazan Teke : “
Hacı Teke : “
Feyzullah Kısmet : “
Necdet Çetin : “
H.Hüseyin Karaçoban : “
Mustafa Akgüneş : “
Hüseyin Hamdi Şan : “
Muhammet Kaptan : “
Muhammet Yıldırım : “
Mustafa Gökçe : “
Mevlüt Sapmaz : “
Celal Baytok : Küçük yaren ( Maskot )
AKŞEHİR BELEDİYESİ MEYDAN SIRASININ KURULUŞU
Y I L : 2005
Akşehir Turizm Derneği Meydan sırasında son sıra gösterisi yaparken sıra büyükleri ile görüş ayrılıkları olduğu için bu topluluktan ayrıldım.
Fakat sıra yarenliği gelenek ve göreneklerimiz benim için bir tutku heves idi, her kişinin bir mutlaka sevdiği, yapmak istediği bir şey vardır, bazı kişiler vardır, av meraklısı, araba, koleksiyon v.s. gibi benimde babamın, kardeşimin ve yakın çevremdeki kişiler sıra yareni oldukları için ve de bu topluluklarda bulunduğum dan dolayı sıra yarenliği konusunu atalarımız 700-800 yıldır bu güne kadar getirmişlerse biz neden bu atalarımızın yaptıkları gelenek ve göreneklerimizi daha iyi bir şekilde olması buna sahip çıkılmasını istedim İlçemize yeniden bir sıra kurma çabasında idim ve 2005 Mayıs ayın da Akşehir Belediye Başkanımız olan uz.Op.Dr.Mustafa Baloğlu’na çıktım, sıra yarenliği hakkında görüşlerimi ve düşüncelerimi anlattıktan sonra Belediye bünyesine bir sıra yaren topluluğu kurma teklifini yaptım.
Bu sıra kurma teklifimi hiç tereddüt etmeden kabul etti. Çünkü müsait zamanlarında da sıra gösterilerimize geliyordu. Yarenlerim hazır değildi, fakat kısa bir süre içersinde 19 arkadaşımla görüştüm ve yaren olacak arkadaşlarımı tamamlamıştım.
Belediye Başkanımla görüşme esnasında ilçemizde folklör dalında uzman kişi olan Emekli öğretmen Ahmet Çörekçi de bulunuyordu, Sıra topluluğu için gerekli olan özel elbiselerimiz için de giyim ve kuşamında sıra topluluğuna çok yardımlarda bulunmuştur.
Sıra topluluğunun ihtiyaçları olan çok eskilere dayanan özel sıra kıyafetlerimizi ANKARA’ dan temin ettik. ( Fes, poşu, yakasız gömlek, işlik, salta. Buna bağlı zincir,kuşak,şalvar don, ev işlemeli Yün çorap ve de ayakkabı.)
Sıra topluluğunun tüm ihtiyaçları karşılandıktan sonra Belediye Başkanlığı tarafından bir toplantı yeri temin edildi, burada devamlı provalar yapılarak yarenlerimiz tam olarak hazırlanmıştı. Gösteri yerimiz de yeni yapılan 550 kişilik Akşehir Kültür merkezi oldu. Sıra topluluğunun çalgı topluluğu ise Belediye bünyesinde bulunan 7 kişi olan müzisyen topluluğu idi. Bu topluluğun başında şef olarak bulunan Değirmen köylü Cafer abi idi. Her gösterimiz de her türlü yardımları olan, şarkı ve türkülerini söyleyerek yarenlerinize de morel ve güç veriyordu. 2 yıl gösterilerimizi ilçemizde bulunan Milli Eğitim müdürlüğüne bağlı okulların öğrencileri ile yapıyorduk. Sıra konusunda öğrencilerimize gerekli bilgileri aktarıyor yarenliğin ileri yıllara gitmesi için çaba sarfediyorduk. Öğrencilerde kendilerinin hazırlamış oldukları gösterileri sunuyordu, Okul yetkilileri de okul hakkında gelen öğrenci velilerine gerekli bilgileri veriyordu. Gösterilerimiz çok güzel oluyor, ilçe haklıda Kültür merkezini tam olarak dolduruyordu.
Bu topluluktan da 2010 yılında sıranın 4 büyüğü ile görüş ayrılığı yüzünden ayrıldım.Bu sıra topluluğu gösterilerine devam etmektedir.
font-family:"Times New Roman",serif;}