Matematikten keyif alıyorsanız, sayısal zekanız varsa; üniversiteye giriş sınavında tıp, mühendislik, eczacılık gibi bölümler yazabilirsiniz. Çizime de eliniz yatkınsa, mimarlık olabilir. Sözel zekanız ve becerileriniz varsa yine seçebileceğiniz onlarca bölüm var. Eğer zekanız yabancı dilleri öğrenebilme yönünde gelişmişse, mütercim tercümanlık nokta atışı olur.
Bir de bazı insanlarda olan ve öğretilemeyen bir şey var; “Özel yetenek.” Doğuştan yoksa yapacak bir şey de yok ama örneğin resim yapabiliyor, enstrüman çalabiliyor, karikatür çizebiliyor ya da şarkı söyleyebiliyorsanız, var olan yeteneğinizi geliştirmek için eğitim çok da güzel olur.
Ülkemizde sayıları, geçmişte hayal bile edemeyeceğimiz kadar artan üniversitelerimiz var. Bir de üniversitelerimizi çatısı altında toplayan Yükseköğretim Kurulu yani YÖK. YÖK, önceki gün açıkladığı bir kararla; 14 yükseköğretim programını, Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan bölüm olmaktan çıkarmış. Çizgi Film (Animasyon), Grafik, Grafik Resimleme ve Baskı, Grafik Tasarım, Moda Giyim Tasarımı, Moda Tasarımı, Moda ve Tekstil Tasarımı, Tekstil, Tekstil Geliştirme ve Pazarlama, Tekstil Tasarımı, Tekstil ve Moda Tasarımı, Rekreasyon, Spor Bilimleri ve Spor Yöneticiliği okumak isteyenlerin bundan böyle Temel Yeterlilik ve Alan Yeterlilik Testlerine girmeleri gerekecek. Halihazırda okuyanlar üzülmesinler ama demek ki yetenek olmazsa da bu meslekler yapılabiliyormuş, öyle görmüş bu işin yetkilileri.
Kendinizi biraz zorlayarak bu bölümlerin birkaçında alacağınız eğitimin hakkını verebilir, mesleği öğrenebilir ve insanlara fayda sağlayabilir misiniz, bilmiyorum. Pazarlama ya da rekreasyon eğitimi almak özel yetenek sahibi olmayı gerektirir mi, bu meslekleri yapma yönündeki isteğiniz yeterli midir? Bu soruları, yine bu bölümleri bugüne kadar Özel Yetenek Sınavı gerektiren bölümler arasında görenlere sormak gerek. Ancak; Animasyon, Moda ve Tekstil Tasarımı, Grafik ve Spor Bilimleri bölümlerine, bu yönde bir yeteneğiniz olmadığı halde girerseniz sizden ne olmaz, onu biliyorum.
Ben biliyorum da bunun da memlekete bir faydası yok.
Biz yine kendimiz çalıp kendimiz oynayalım. Ne de olsa o da bir yetenek.