En başta Hakk Allah'tır. O'nun varlığı haktır. Yaptığı her şey hakkdır. İndirdiği Kur'an ve onunla bildirdikleri de Hakk'dır. MAkif:
"Halikın namütenahi adı var en başı Hakk,
Ne büyük şey kul için Hakk’ı tutup kaldırmak" derken hem Allah'ın sayısız güzel isimlerine, hem de en başta Hakk isminin geldiğine dikkat çekmiştir.
Âdem ile İblisin,
Habil ile Kabil'in, Hz Musa ile Firavun'un, Hz İbrahim ile Nemrut'un, Hz Muhammed ile Ebu Cehillerin mücadelesi Hak ile Batıl mücadelesi idi. Bugün Hakkı kabul etmeyen işgalci, sömürücü, siyonist ve emperyalistlerin yaptıkları da batıl, zulüm, vahşet ve ifsadın tââ kendisidir.
Batıl'ın varlığı , Hakka sahip çıkılmamasındandır.Güçlü hale gelen batıl yeryüzüne zulüm getirir. Yeryüzünü yaşanmaz hale gelir.
E'l- Hakk olan Allah, insanlığa indirdiği Hakk kitapla hakkı anlatmakta ve bunlara uymayı istemektedir. Dinin önceliği hakdır, doğruluktur. Adaletin tesisi hak iledir. Hakkın olmadığı her yerde zulüm, vahşet, cehalet vardır.
Bu haklar Yaradan'a karşı olan kulluk görevleri, insanın kendisine karşı ve en yakını anne baba, eş, çocuk, akraba, komşu, insan hayvan, bitki, canlı cansız herşeyi kapsar.
Hakla batılın mücadelesi ezelidir. Ebedi olarak da devam edecektir. Bu insanlık için bir imtihan ve Hakkın kıymetini bilip, batıldan sakınmak ve mücadele etmek için Allah'ın bir kanunudur.
Şeytanın kendisini insandan üstün görüp kibirle başlayan batılın hakka karşı mücadelesi, nefislerini ilahlaştırıp hırs, tamah ve aşırılıklarla menfaatçi, materyalist duygularla ahireti unutup dünyaya haddinden fazla meyil vb sebebler, batılın varlığını o günden bugüne devam ettirmektedir.
Bir ismide E'l- Hakk olan Allah'ın emir ve yasaklarına uyanlar, Hakk yolda, Allah'ın emir ve yasaklarına uymayıp nefsinin, heva ve heveslerini ilahlaştırıp veya böylelerine uyanlar batıl yoldadırlar.
Batıl geçicidir, hakk kalıcıdır. Bu durum Ra'd süresi 17. ayette bir misalle şöyle anlatılır:
"Allah gökten su indirir, dereler onunla dolar taşar. Sel, üste çıkan köpüğü alır götürür. Süslenmek veya faydalanmak için ateşte erittiklerinizin üzerinde de buna benzer bir köpük vardır. Allah, hak ve batıl için şöyle misal verir: Köpük uçup gider,insanlara fayda veren ise yerde kalır."
Bu ayette geçici, gereksiz şeylerle kalıcı, yararlı şeylerin kıyaslamasına yer verilmektedir. Hak kalıcı ve insanlara fayda verendir; batıl ise yararsız ve geçici olandır. Ne kadar ilk etapta görünen köpük olsa da sonra yok olduğu gibi batıl da yok olur gider. “Hak geldi, batıl yok oldu. Şüphesiz batıl, yok olmaya mahkûmdur." (İsrâ süresi 81)
Hakka inanmak, hakkı kabul etmek, hakka razı olmak, hakk üzere yaşamaktan, hakkı ayakta tutmaktan daha güzel ne vardır?