30 Mart yerel seçimlere 40 günden az bir süre kaldı. Seçim propagandaları, yine eski usullerle yapılacaksa vay halimize…
Kiralanan araçlarla akşama kadar cadde ve sokaklarda anonslar ve müzikler, sokak ve mahallelerin her bir tarafında yerlere saçılmış el ilanları; direk, pano, kapı vb yerlere yapıştırılan afişler, caddeleri boydan boya saran bayrak ve flamalar…
Şimdiden sokaklarımız muhtar adaylarının el ilanı ve tanıtım afişleriyle doldu. Hele ev ve apartman girişlerine, posta kutularına bırakılan ilanlar yok mu amiyane tabirle fırttırıyorum. Etrafınıza bir bakın isterseniz; hala aydınlatma direklerinde, genel ve özel pano türü araç ve gereçlerin üzerinde, bir önceki seçimden kalan yapıştırılmış poster ve ilanlar durmuyor mu? Her türlü görüntü ve gürültü kirliliği bir hafta, bir ay sonra bilemedim bir yıl sonra geçiyor da şu yapıştırılan ilan ve afişler yok mu yıllarca yama gibi o yapıştırılan yerlerde duruyor.
Son 50 yılda değişmeyen ne kaldı ki? Ama seçim propaganda araç ve gereçlerinde hala çağın gereklerine uymuyor ve onlardan faydalanmasını bilmiyoruz.
Geçtiğimiz en son seçimde Yıldırım İlköğretim Okulu’nda görev yapıyordum. İnanın öğrencilerimiz, seçimlere bir ay kala hiç sağlıklı bir ders işlemediler, desem yalan olmaz. 24 Ağustos Bulvarı’ndan gümbür gümbür geçen bir o partinin aracı, bir bu partinin aracı… İnsan, derslerin sağlıklı bir şekilde işlenemediğine mi yanar, insan sağlığının bozulduğuna mı yoksa onca yapılan israfa mı? Bu tür araçlarla oy avcılığı yapılacaksa; emin olun o av da kaçar, mermi de boşa gider.
Her seçimde “ya bu seçim bari sakin bir şekilde gürültüden uzak, hoş bir görünüm içinde geçse” derim ama maalesef hep aynı terennüm. İnşallah değişiriz, değiştiririz, değişmek ve değiştirmek zorundayız aslında…
Ben duyarlı bir vatandaş edasıyla yine de uyarılarımı şöyle bir sıralayayım:
- Seçimle ilgili propaganda ve benzeri çalışmalarda, çevre ile insan sağlığını olumsuz etkileyecek tutum ve davranışlardan kaçınılması gerekir.
- Çevresel gürültü önlenmeli, propaganda amacıyla kullanılacak el ilanı, broşür, afiş, bayrak, flama ve benzerlerinin tüketimi azaltılmalı, mümkün olduğunca geri kazanımı mümkün malzeme kullanılmalıdır.
- İletişimde gereksiz bildiri ve broşürden kaçınılmalı; tanıtım ve propagandalarda mümkün olduğunca elektronik imkanlardan yararlanılmalıdır.
- Afiş, poster ve flamalar; kağıt, bez gibi geri kazanılabilir ve tabiatta çabuk bozulabilir maddelerden yapılmalıdır.
- Okul, hastane, kreş, yurt vb. yerler göz önünde bulundurulmalı; müzikli ve kornalı geçişlere izin verilmemelidir.
- Açık hava toplantıları gibi organizasyonlarda, tertip heyetince, katılımcılara çevre duyarlılığı konusunda gerekli bilgilendirme ve açıklama yapılmalı, mitinglerden sonra asılan afiş, bayrak gibi gereçler toplatılmalı, ortaya çıkan atık malzemeler ambalaj atığı yönetim sistemi içinde toplanmalı ve geri kazanımını sağlayacak şekilde tedbirler alınmalıdır.
- Sesli propaganda araçlarının kullanımında Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği'ndeki sınır değerler aşılmamalı; susturucu gibi ses giderici özellikleri olmayan taşıtların seçim propaganda ve faaliyetlerinde kullanılmasına izin verilmemelidir.
- Mülk sahibinden, apartman yöneticisinden izin alınmadan özel bina ve konutların, kamu binaları ile resmi dairelerin, tarihi, kültürel ve turistik binaların, okulların, mabetlerin duvarlarına, anıtlar, trafik levhaları, aydınlatma lamba ve direklerine afiş, poster ve flama asılmamalı, yapıştırılmamalıdır.
Görüntü ve gürültü kirliliği olmadan sağlıklı bir seçim geçirmeniz dileğiyle…