Akşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü; son günlerde, başta Çakıllar olmak üzere Akşehir’in bazı mahallelerinde sıkça görüldüğü bildirilen ve vatandaşlar arasında tedirginliğe sebep olan örümceklere dair bilgi paylaşımında bulundu.





Akşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün, Böğü de denilen ve ancak kışkırtıldığı zaman insana saldırabilen bu örümceklerle ilgili değerlendirmesi şöyle:





“Böğüler konusunda bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucunda; Türkiye’de 6 familyaya ait 15 cins ve 43 tür tespit edilmiştir. Bu hayvanlar dünya üzerinde çeşitli isimlerle adlandırılmaktadırlar. Birçok türe nispeten daha hızlı koşmalarından dolayı "rüzgar örümcekler" ya da "rüzgar akrepler" gibi isimler verilmiştir. Ülkemizde "böyü", "böğü", "sarı kız", "dana dişi", "dana kafası", "buzağı bas" gibi yöresel isimlerle bilinmektedirler.





Çoğunlukla böceklerle, ayrıca; kırkayaklar, örümcekler ve akrepler gibi omurgasız hayvanlar ve kertenkeleler, kuşlar ve bazı küçük memeliler gibi omurgalı hayvanlar üzerinden de beslenmektedirler. Birçok türü gececil olmasına rağmen gündüz de hareketli olan bazı türler günün en sıcak saatlerinde tümüyle aktiftirler. Böğüler saldırgan olmalarına rağmen zehir bezine sahip olmadıklarından dolayı zehirli değildirler. Vücutlarına oranla oldukça büyük olan ağızları ile ısırdıklarında et koparabilmekte, böylece yaralar oluşturmaktadırlar. Bu ısırıklar, ısırılan kişinin bağışıklık sistemine bağlı olarak ciddi yaralanmalara sebebiyet verebilmektedir. Genel olarak diğer örümcekgiller gibi kaçma eğilimi gösterirler, fakat sıkıştırıldıklarında agresif davranışlar sergileyebilirler. Sıçrama özelliğine de sahiptirler.





Morfolojik bakımdan korkunç görünümlü olmaları bir yana, insan için potansiyel bir tehlike değildir. Sadece ve sadece kışkırtılmaları durumunda insana saldırabilirler. Isırıklarına maruz kalınması durumunda bir sağlık ocağına müracaat edilip uygun yara bakımının yapılması sonrasında bir sorun kalmayacaktır. Böğü ısırığından dolayı literatüre geçen bir ölüm vakası dünyada yoktur.





Tedbir olarak sadece fiziksel mücadele yeterlidir. Böğüler genellikle gündüzleri taş ve döküntü altlarında saklanır, geceleri avlanırlar. Apartman çevresinde iri taşlar varsa uzaklaştırmak, yaprak döküntülerini düzenli olarak süpürmek, kapı ve pencerelere sinek teli germek tedbirler arasında sayılabilir.





Böcek tüketmeleri nedeniyle doğal dengenin korunması ve evlerimizi böcek işgalinden koruyan faydalı bir canlı olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle kimyasal mücadele tavsiye edilmemektedir.”