ÖNCE BELEDİYE BAŞKANI SONRA MİLLETVEKİLİ

Ömer Şeker, önce Akşehir Belediye Başkanlığı sonra üç dönem Konya Milletvekilliği yapmış bir siyasetçidir.

Ömer Şeker, Akşehir’e bağlı Ortaca köyünde 1923 yılında doğmuştur. Baba adı Ali, anne adı ise Fatma’dır. İlkokulu Ortaca köyünde ve ortaokulu yürüyerek gittiği Reis nahiyesinde okudu. Liseye Afyon’da başladı. Süleyman Demirel’le sınıf arkadaşı oldu. Daha sonra İstanbul Erkek Lisesi’nden mezun oldu. Liseden (1942) sonra bir süre Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okudu. Çiftçilik yaptı. Ticarete atıldı. Akşehir Kızılay’a üye oldu.

1947 yılında Türkan Hanım ile evlendi. Biri erkek ikisi kız olmak üzere üç çocuğu oldu. 1950 yılında Akşehir Belediyesi Meclis Üyesi seçildi. Demokrat Parti İl Başkanı oldu.

1954 yılında Demokrat Parti’nin iktidara gelmesi üzerine Tacettin Yaltrık Akşehir Belediye Başkanlığından ayrıldı. Bunun üzerine Ömer Şeker, Akşehir Belediye Başkanlığına atandı. Belediye Başkanı olduğu dönemde aynı zamanda Akşehir Sanatkarlar İdman Yurdu futbol takımının da başkanı idi.

1955 yılında İstasyon yolundaki Yeni Mahalleye bir okulun gerekli olduğunu Belediye Başkanı Ömer Şeker dile getirmiş ve Belediyeye ait gazhane olarak kullanılan bina okula çevrilerek "YENİ İLKOKUL" adıyla 1955 yılında 5 derslikte eğitim öğretim başlamıştı. Böylece Nasreddin Hoca İlkokulu’nun temelleri atılmış oldu. İmaret Camii ile Hıdırlık arasındaki yolun açılmasını sağladı.

13 Kasım 1955 tarihinde yapılan yerel seçimle Ömer Şeker, Akşehir Belediye Başkanlığından ayrılmıştır.

27 Ekim 1957 tarihinde yapılan genel seçimlerde 11. Dönem milletvekili olarak seçilip TBMM’ne girmişti. Akşehir’de lise olmadığı için çektiği zorlukları unutmadığından Akşehir’e bir lise açılması için uğraş verdi. Devlet lisesi kabul görmeyince özel lise açılmasını istedi ve 1958 yılında Akşehir Lisesi özel lise olarak açıldı. Akşehir’in manyetolu telefondan otomatik telefona geçmesine katkı koydu. Orman Bakanlığı ile temasa geçerek Sultan Dağlarının ağaçlandırılması için girişimlerde bulundu ve ağaçlandırılmaya başlandı. 1959 yılında Nasreddin Hoca Şenliklerinin yapılması için uğraş verdi. Nasreddin Hoca Derneği’nin kurulmasına katkı koydu.

Bu milletvekilliği, 27 Mayıs 1960 askeri darbesine kadar devam etti. Askeri darbe yapan yönetim tarafından 2 Haziran 1960 tarihinde Demokrat Parti Milletvekili Ömer Şeker, Akşehir’de teslim oldu ve Ankara Harp Okulu’na götürüldü. Oradan Yassıada’ya gönderildi. 7 Ağustos 1961 tarihinde askeri mahkemede yargılanırken rahatsızlandı ve sedye ile mahkeme salonunu terk etmiş idi. Sinirsel olarak iç organlarının yavaşlaması yani vagatoni krizi geçirdiği için 9 ağustos 1961 tarihindeki duruşmaya katılamadı. 16 Ağustos 1961 tarihinde yargılama sonucunda bir yıl dört ay yirmi gün Konya’ya sürgün edildi. Bir süre Kayseri Cezaevi’nde kaldı. Sonra Akşehir’e sevk edildi. 16 Nisan 1974 tarihinde Siyasi Hakların İadesi Kanunu ile Yassıada’da kayıp ettiği siyasi haklarını tekrar elde etmişti.

Ömer Şeker, Adalet Partisi İlçe Başkanı iken kapatılan Öğretmen Okulu’nun yerine Polis Okulu’nun faaliyete geçmesini sağladı.

29 Kasım 1987 genel seçimleriyle Ömer Şeker, Doğru Yol Partisi’nden Konya Milletvekili olarak TBMM’ne girdi. 20 Ekim 1991 tarihine kadar 18. Dönem milletvekili olarak görev yaptı. Bu tarihte yapılan genel seçimlerde tekrar Doğru Yol Partisi’nden Konya Milletvekili olarak TBMM’ne girdi. Akşehir’e Sağlık Meslek Lisesi açılmasına katkı koydu. Eski ortaokul binasının tamiratı yaptırılarak Zübeyde Hanım Anaokulu olarak faaliyete geçmesini sağladı. Akşehir Organize Sanayinin kurulması için programa alınmasına katkı verdi. Yeni yolların yapılması ve asfaltlanması, hastanelere araç, gereç alınmasına öncülük etti. Akşehir Devlet Hastanesi diyaliz ünitesinin yapılması için girişimlerde bulundu.

Ara ara sağlık sorunları yaşadı. 5 Temmuz 1994 tarihinde mide kanaması teşhisi ile Akşehir Devlet Hastanesi’nde tedavi edildi. 24 Aralık 1995 tarihine kadar milletvekilliği yaptı. Mecliste pek çok soru önergesi verdi. Bu önergelerden biri de Akşehir’in il yapılıp yapılmayacağı ile ilgilidir. Akşehir’in il olması için koalisyon ortaklarının anlaşamaması nedeniyle yaptığı bütün girişimler sonuçsuz kaldı.

Ömer Şeker kitap okumaya, ziraat işlerine, pul biriktirmeye meraklıydı. 1 Mart 1999 tarihinde vefat etti.

{ "vars": { "account": "G-5Z2CE4T8R8" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }