EĞİTİM

OKULLAR AÇILIRKEN EĞİTİMİN DİNAMİKLERİ

Yeni bir eğitim öğretim yılına daha başlıyoruz. Yirmi milyona yakın öğrenci, bunların aileleri ve büyük bir öğretmen kadrosuyla hemen herkes bu etkinliğin içinde sayılır.

Eğitim hayat boyu devam eden bir süreçtir. Beşikten mezara kadar devam eder. İnsan her yaşta hem öğreten hem öğrenendir. Aile ile başlar. Anne hazırlandığında adeta tek başına bir üniversite gibidir. Hapishanede mahkumlarla yapılan bir araştırmada, "en çok orada üzülüp arzuladıkları" sorusuna "çocuklarının eğitimi" cevabını vermişlerdir. Eğitim İhmal edilemez. Aileden sonra okul, iş yeri ve çevre ile devam eder.

Eğitimde öncelikli amaç iyi insan yetiştirmektir. Çalışkan, verimli, işin ehli, düşünen, ufku geniş, azimli, seven sevilen merhametli, adaletli, yardımsever, doğru insanı yetiştirmektir.  Milli ve manevi değerlere bağlı, vatanperver insanların yetiştirilmesi bir milletin en büyük gücüdür.

Eğitim, insan ve toplumun en önemli etkinliğidir. Kültür ve medeniyetin gelişimi eğitim iledir. Kültür ve medeniyet yarışında hak ettiğimiz yeri almak eğitimle olacaktır. Bunun için ilim öğrenmek bir nevi cihaddır.

Eğitimde verimliliği artıran dinamikler vardır. Eğitimde öğreten için ehliyet ve temsil ne kadar önemli ise öğrenen için de plan, sorumluluk, azim, gayret, sevmek o kadar önemlidir.

Başarıyı artıracak önemli dinamiklerin başında ilim öğrenmeyi ibadet olarak görmek de vardır. İbadet ruhu, sorumluluk bilincini artırır. Allah'ın rızası her zaman en büyük gaye ve kazançtır. İbadet ruhunun içinde "İlim öğrenmek herkese farzdır", İlim öğrenmek "Allah yoludur", "Cennet yoludur."  Kültür ve medeniyetler savaşında öncelikli "cihad"dır. Bu hadisler bize ilim öğrenmenin Allah'ın rızasını kazandıran bir ibadet olduğunu gösterir. İlim öğrenmeyi, öğretmeyi ibadet ruhu ile yapmak insanda azmi, gayreti, sorumluluk ve verimliliği artıracak değerli bir dinamiktir.

Saygı değer ve şerefli bir varlık olarak yaratılan insanın değerini artıran etkenlerin başında bilgi gelir. Sadece dini bilgiler değil, insanlığa faydalı olacak her türlü bilgi kıymetlidir. Kainattaki herşey Allah'ın okunup, araştırılması gereken bir kitabıdır. Allah'ın kâinata koyduğu öğrenilmesi gereken kanunlarıdır. İnsanın istifade etmesi için yaratılan her şey aynı zamanda Allah'ın varlığının delillerindendir. Kâinatın sırlarını öğrenmek hem hayatı güzelleştirecek, hem insanın inancını güçlendirecek bir ibadettir. Müslümanlar bu duygularla bilime çok büyük katkıda bulunmuşlardır.

Bilgi insanı güçlendirir ve yüceltir. İlimle uğraşmak nafile ibadetten üstün tutulmuştur. Meleklerin Âdeme secde etmeleri bilgi sebebiyle olduğu Kur'an-ı Kerim'de anlatılır.

İslamin mücadele ettiği en önemli konu cehalet olmuştur. İslam öncesi cahiliye dönemini kapatıp asrı saadet dönemini başlatmıştır. Her fırsatı eğitim alanı olarak değerlendirmişlerdir.  Bitmez tükenmez bir hazine olan ilim, hikmet müminin bulduğu yerde alması gereken bir yitiği olarak görülmüştür. En azılı müşrikin ismi

Ebu Cehil (cahillerin babası) olarak anılmıştir.

Yeni bir eğitim, öğretim yılı başlarken "Ya öğrenen ya öğreten ya dinleyen, ya seven olmak" dua ve niyazıyla "Rabbim bilgimizi artır", " "Fayda vermeyen bilgiden de Sana sığınıyoruz"

Yeni eğitim ve öğretim yılının hayırlı ve başarılarla dolu geçmesini Allah'tan dilerim.

{ "vars": { "account": "G-5Z2CE4T8R8" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }