ANMA-KUTLAMA

“NİCE YÜZYILLARA”

Kuruluş yıldönümü kutlama programının, 9 Eylül 2023 Cumartesi günü (bugün) saat 11:00’de Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başlayıp parti binasında devam edeceğini belirten İlçe Başkanı Sevim Uzun açıklamasında, şu ifadelere yer verdi:

“Bir Dünya Lideri! Ama onu Dünya Lideri yapan sadece Çanakkale ve Kurtuluş zaferleri değil! Öyle bir lider düşünün ki; ufkun bittiği noktaya kadar değil ufkun arkasını da görebilen bir liderlik! ‘’Günü kurtaran değil’’ geleceği görebilen ve inşa edebilen bir lider. O, halkına değil dünyada ezilen halkların da lideri olmakla kalmayıp yurduna barışı dünyaya barışı getiren lider!

Bu kişilik; Kurtuluş Savaşı hazırlıkları için Anadolu halkını örgütlerken Sivas Kongresi’nde Halk Fırkası’nın yani Cumhuriyet Halk Partisi’nin temelini atmıştır. Kurtuluş savaşı sonrası 9 Eylül’de sadece İzmir’in dağlarında değil tüm Anadolu’nun dağlarında barış ve mutluluk çiçeklerinin açmasının nedeni olmuştur. Cumhuriyet kurulmuş, İzmir’in dağlarında açan çiçeklerin 1. yıldönümünde yani 9 Eylül 1923’te Gazi Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyet Fırkası’nı kurmuştur. Sivas Kongresi’nde temelleri atılan kuruluş ve kurtuluş fırkası artık Cumhuriyet Halk Partisi’dir.

Cumhuriyet Halk Partisi, dünyada 100. kuruluş yılını kutlayan tek partidir. CHP, tüm halkla özdeşleşerek yıkılan yakılan yağmalanan Anadolu’yu yeniden kurmak için vardır. Savaş siyaseti yerini halkın yönetimine, kalkınmasına, eğitimine, geleceğine bırakmıştır. CHP 1927 yılında yapılan ilk kongresinde ilkelerini belirlemiş ve uygulamaya koymuştur.

Cumhuriyetçilik: Halkın yönetimi olan Cumhuriyete ve Cumhuriyet değerlerine sahip çıkılması ve yaşatılması ilkesidir.

Milliyetçilik: Türk yurdunda yaşayan, Türkçe konuşan, Türk kültürüne bağlı olan bireyleri birleştiren ilkedir.

Halkçılık: Tüm bireyleri eşit gören bir ilkedir. Atatürk’e göre “Halk, devlet için değil devlet halk için vardır” ve o nedenle kurduğu partiye “HALK” adını vermiştir.

Devletçilik: Toplumun ekonomik ve toplumsal anlam içerdiği önemli bir ilkedir. Halkın refaha erdirilmesini, sosyal bir devlet olabilmesini, ülkenin yeniden kurulmasını, inşa edilmesini hazırlayan bir ilkedir.

Laiklik: Devletin resmi bir dini olmadığı, bir dinin diğer bir dinden üstün olmadığı, devleti oluşturan yönetim organlarının dinsel akılla değil bilimsel, çağdaş yönetilebilmesi ilkesidir.

Devrimcilik: Sürekli olarak yenilenmeyi ve çağdaşlaşmayı öngörür. Bu ilke, geride kalmış bir toplumu kısa bir sürede bulunduğu noktadan alıp ileri uygar bir düzeye ulaştırmayı sağlamıştır.

Bu ilkeler, büyük eğitimci İsmail Hakkı Tonguç tarafından “6 İlkeyi 6 Ok” olarak dizayn edilerek partimizin simgesini oluşturmuştur. Cumhuriyetimizin 10. Yılında siyasal yaşamımızda parti bayrağı olarak yerini almıştır.

Bir halk düşünün ki dünya siyasi tarihinde kurduğu siyasi partinin 100. yılını kutluyor. Kuruluşumuzun 100. yılında “Altı Ok” simgesinin ilkelerine sahip çıkıyor, yaşatacağını tüm dünyaya haykırıyor. 100. Kuruluş Yılımız halkımıza ve partimize kutlu olsun. Cumhuriyet Halk Partisi olarak nice yüzyıllara.”    

 

{ "vars": { "account": "G-5Z2CE4T8R8" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }