Türk halkbilimci, edebiyatçı ve eğitmen Mehmet Sabri Koz 11 Eylül 1950’de Sivas Divriği'de bulunan Kırkgöz köyünde doğdu. Nalbant Ahmet Faik ile Zekiye Hanım’ın oğluydu. İlk ve ortaokulu Divriği’de okudu.
1968'de Sivas İlköğretmen Okulu'ndan mezun oldu. Daha sonra İstanbul Eğitim Enstitüsü Türkçe bölümünde eğitimine devam etti ve buradan mezun oldu (1971). Anadolu Üniversitesi'nden Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nen lisans derecesi aldı (1991). Sakarya’da ilkokul öğretmenliği, Kahramanmaraş Türkçe öğretmenliği ve yöneticilik yaptı. 1975 yılı sonrasında öğretmenliği İstanbul'da sürdürdü ve 1997'de emekliye ayrıldı.
Emekli resim öğretmeni Zeliha Şükran Koz ile evli olan Sabri Koz'un biri erkek biri kız olmak üzere 2 çocuğu dünyaya gelmiştir. 24 Şubat 2012 yılında, ani bir kalp krizi ile Kimya Mühendisi olan oğulları Emre Koz (34) hayatını kaybetmiştir. Arkeolog olan kızları Gül Fatma Koz Gül ise Millî Saraylar İdaresi Başkanlığında görev yapmaktadır.
1984-1985 arasında 8 sayı süren Halk Kültürü adını taşıyan bir derleme-araştırma yayınını çıkardı. 1990-1998 arasında sahafiye işi yapan bir firmada çalıştı, Tarih Vakfı'nda Bilgi-Belge Merkezi'nde Pertev Naili Boratav Arşivi'nde danışman ve editörlük yaptı. Ayrıca, Yapı Kredi Yayınları'nda da editör olarak çalıştı. İlk ürünlerini Sivas'ta Haber adlı yerel bir gazetede yayımladı. Yayınlarında Sayıt Sandaş, Ali Güzelbahçeli ve Emre Gülbabalı gibi imzalar kullandı.
1960’lı yıllarda başlayan okuma, araştırma, öğrenme ve yazma hevesiyle Türk Folklor Araştırmaları, Folklor, Folklora Doğru, Sivas Folkloru, Türk Folkloru, Tarih ve Toplum, Müteferrika, Dünya Kitap, Cumhuriyet Kitap, Zaman, Kitap Zamanı ve Kaşgar vb. gibi yayınlarda makaleler neşretti. Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi, Ansiklopedik Büyük Sözlük, AnaBritannica ve Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi’nde bine yakın makale yazdı. Bir kısmında takma ad kullandığı elli kadar çocuk kitabı yazdı.
M. Sabri Koz'un ödülleri şöyledir;
1986 Folklor Araştırmaları Kurumu İhsan Hınçer Türk Folkloruna Hizmet Ödülü
2003 Truva Folklor Araştırmaları Derneği "Pertev Naili Boratav Halkbilimi Ödülü"
2005 Egeli Yazarlar ve Araştırmacılar Birliği "Türk Kültürüne Hizmet Ödülü"
2006 "Sadi Yazar Ataman Türk Kültürüne Hizmet Ödülü"
2008 "Hüseyin Gazi Kültür ve Sanat Vakfı "Türk Halk Bilimine ve Kültürüne Hizmet Ödülü"
Mehmet Sabri KOZ, derleme ve sadeleştirme-yayına hazırlama alanlarında ellinin üzerinde kitap yayınlamıştır. Nasreddin Hoca ile ilgili olarak şu kitapları yayınlamıştır:
Nasreddin Hoca’dan Fıkralar, İst. 1978 (Derleme) bu kitap 6’dan fazla baskı yapmıştır. Nasreddin Hoca’ya Armağan, İst.: Oğlak, 1996, Nasreddin Hoca Kitabı, İst.: Kitabevi, 2006, Letâif-Nasreddin Hoca Fıkralarının İlk Baskısı (Çevriyazı-Tıpkıbasım), İst.: Büyükşehir B., 2008