Akşehir Belediyesi ve İlçe Müftülüğü organizasyonuyla Akşehir İplikçi Camii’nde yapılan etkinlikte camiyi dolduran cemaat tarafından, Kuran-ı Kerim tilaveti ve Mevlid-i Şerif büyük bir beğeniyle dinlendi.

Öğle namazının kılınmasının ardından camiye gelen cemaate, Akşehir Belediyesi tarafından mevlid şekeri ikramı da yapıldı.

Yarışma öncesi açılış konuşmasını yapan Akşehir Belediye Başkanı Dr. A. Nuri Köksal, Nasreddin Hoca’nın Akşehir için sadece bir bilge değil, bir değer olduğunu vurguladı. “Akşehir’imiz, Nasreddin Hoca’yı bağrında yetiştirmiş, Nasreddin Hoca da Akşehir’e felsefesini, ışığını katmıştır. Mizah ve felsefeyi harmanlayan bu değerli bilgenin 740. yılında onu anmak ve mirasını yaşatmak için burada toplandık,” diyerek Nasreddin Hoca’nın evrensel etkisine dikkat çekti.

Sözlerine devam eden Başkan Köksal; bu gibi etkinliklerin Nasreddin Hoca düşüncelerinin gelecek nesillere aktarılmasındaki önemini vurguladı.

Başkan Köksal; “Nasreddin Hoca fıkralarındaki gibi aradan geçen yüzlerce yıla rağmen sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada da ekol olmaya devam edecektir. Ne mutlu bizlere ki  O’nun ebedi uykusunu yaptığı, yaşadığı, uyuduğu şehrin hemşehrileriyiz ve ülkemizin dört bir yanından gelen böyle güzide bir topluluğa da ev sahipliği yapmaktan onur duyuyoruz. Nasreddin Hoca, Akşehir hayatının düğün dernekten, acılı günlerine kadar gündelik her etabında vardır. Hocasız hayat Akşehirliler için mümkün değildir. Her yıl 5-10 Temmuz tarihleri arasında 1959 yılından bu yana yapmakta olduğumuz Nasreddin Hoca Şenlikleri’ne çağrıda bulunurken de “Hocam çömezini, kaşığını, kepçeni, çömezlerini al gel.” deriz ve o da bir günlüğüne izin alarak gelir bizlerle birlikte oluruz, sonra uykusuna devam eder. 8 yıldan bu yana da hocamızın alim bilge kişiliğini ortaya koyduğumuz, bunu ülkemizin her tarafındaki çocuklara daha iyi anlatabilmek için başlatılmış olan bu yarışmayla anma günleri çok daha anlamlı hale geliyor.” dedi.

YARIŞMAMIZ İLERLEYEN YILLARDA DAHA GELİŞEREK GELECEK NESİLLERE HİTAP EDECEK

Anma günlerinin ve şenliklerin gelişerek her yıl gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini ileten Başkan Köksal sözlerine şöyle devam etti; “Bugün öğlen Nasreddin Hoca’mızın ruhuna okuttuğumuz mevlid-i şerifte de birlikte olduğumuz geçmiş dönem Belediye Başkanı Salih Akkaya Beyefendi’nin bu konuda çok büyük emeği var, ona huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Kamuda devamlılık zaten esas olandır. Yapılan güzel işler üzerine konarak her dönem eklene eklene devam eder. İnşallah yarışmamız ileriki yıllarda çok daha boyutlu anarak belki farklı kategorilerde gelişerek büyüyecektir. Aramızda gerek şehrimizden gerek akademiden seçkin jüri üyeleri var. Bölge finalimizde 6 ayrı bölgemizden 20 grubumuz yarışacaklar. Her bölgenin finalistleri de yarın Türkiye Finalinde kıyasıya yarışarak emek verecekler, ter dökecekler.”

ZAMANI AŞAN ANMA GÜNLERİ

Anma günlerinin farklı isimlerle 1930’lu yıllardan bu yana devam ettiğinin altını çizen Başkan Köksal; “Bugün Akşehirli yerel tarih araştırmacısı Mehmet Koç hocamızın sayfasında yazdığı bir bilgiyle bu anma günlerinin tarihsel perspektifi bir nevi aydınlanmış oldu 1930’lu yıllarda Akşehir’de edebiyat öğretmenliği yapan yazar Rıfkı Melül Meriç, ki Tarık Buğra hemşehrimizi de edebiyat dünyasına kazandıran öğretmendir ve Akşehir’in çok büyük tarihi kültürel miraslarının ortaya çıkarılmasında emeği vardır. Onun önderliğinde o zamanki Cumhuriyet Halk Fırkası’nın halk evi ev sahipliğinde 1933 yılında Nasreddin Hoca ihtifali, yani Nasreddin Hoca anması yapıldığına dair kayıtlar paylaşıldı. Yüzlerce yıldır yapılan ve 21 asırda ihtifal şenlik anma gibi isimlerle devam ediyor. Nasreddin Hoca’nın bize verdiği şuuru bizlerin de çocuklarımız vasıtasıyla gelecek nesillere taşımamız omuzlarımızdaki sorumluluktur. Bu anlamda yarışmamız için bölgelerinde, illerinde emek vermiş buraya kadar gelebilmiş her yavrumuzu, öğretmenlerini ve ailelerini kutluyorum. Jüri üyelerimize başarılar, siz kıymetli misafirlerimize de saygılar sunuyorum.” dedi.

Akşehir Kültür Merkezinde ve Şehit Ömer Halisdemir Kültür Merkezinde 8. Uluslararası İlkokullar arası Nasreddin Hoca Fıkra canlandırma yarışması Bölge yarışmasında kalan Nasreddin Hoca, Küçük Yolcular, Herkes Haklı, Dolunay, Kardelen, Akçe, Kültürümüzün Bekçileri, Mesela, Zaman Yolcuları, Grup Terso, Gölgelerin Gücü Adına, Oksijen, Tesbih Taneleri, Özgür Kanatlar, Nasreddin Hocanın Torunları, Neşeli Kavuk, Badem Şekerleri, Bizden Biri, Rüzgar Gülleri ve Parlayan Yıldızlar isimli rumuzlu ekipler Türkiye finali için yarıştılar.

Editör: Pervasız Web Haber