Kasım ayında, Birleşmiş Milletler’in meşru olarak tanıdığı Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac ile Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında Dolmabahçe’de mutabakat muhtırası imzalanmıştı. Güvenlik ve Askeri işbirliği mutabakat muhtırası ve deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin Mutabakat Muhtıraları, askeri ve Doğu Akdeniz’deki deniz alanlarının sınırlandırılmalarını kapsıyordu.
Bir ülkenin iç sularını, karasularını ve boğazlarını oluşturan bölgeye denizalanı deniyor. Deniz yetki alanları ise devletlerin egemen haklarına sahip olduğu ve uluslararası deniz alanını oluşturan kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgelerini kapsıyor.
İmzalanan mutabakat çerçevesinde; Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin resmi olarak Türkiye'den deniz, kara ve hava askeri desteği talep etmesinden sonra, geçen hafta TBMM'ne gönderilen Cumhurbaşkanlığı teskeresi, TBMM tarafından 184 ret oyuna karşılık 325 evet oyuyla Libya'ya asker gönderilmesine karar verilmiş oldu.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Kosova, Katar, Lübnan, Somali, Irak, Suriye gibi ülkelerde üs ve askeri varlığı olan Türkiye'nin, Libya'ya asker gönderecek olmasıyla birlikte, yurt dışındaki askeri varlığımız 12 ülkeye yükselmiş olacak.
Kıbrıs'ta; Türkiye'nin garantör ülke olması hasebiyle, yaklaşık 40 bin askerimiz aktif görev yapmaktadır.
Afganistan'da; yaklaşık 2 bin askerimiz, özellikle Afgan askerlerinin eğitilmeleri konusunda görev yapıyorlar.
Arnavutluk'ta, 1997'de meydana gelen iç savaş ve karışıklık sonrasında, Vlore kenti Paşa limanındaki Deniz Üssü'ne yerleşen Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, "Sokullu Mehmet Paşa" ile "Akçakoca" isimli gemilerimiz ve 24 askerimizle varlığını sürdürüyor.
Azerbaycan'da askerlerimiz, dost ve kardeş Azeri askerlerine eğitim vermektedirler. Hazar Denizi'ne kıyısı ile Kafkasya'da önemli bir konuma sahip olan Azerbaycan'da, 10 yıldır yaklaşık 70 askerimiz bulunuyor.
Bosna Hersek'te, EUFOR bünyesinde 6 farklı noktada barışı sağlama görevini 239 askerimiz kararlılıkla sürdürüyor.
Kosova'da, NATO-Sofa anlaşması gereğince, 400 askerimiz Kosova'nın değişik bölgelerinde görev yapıyorlar.
BAE'nin saray darbesi Türkiye tarafından önlenen ve abluka altına alınmak istenen Katar'da 3 bin kişilik askeri üssümüz bulunuyor.
Lübnan'da, Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü kapsamında 100 askerimiz görev yapıyor.
Somali'de, Türkiye'nin Somali ordusunu eğitmek için Eylül 2017’de açtığı Somali Harp Okulu, Astsubay Okulu ve Birlik Eğitim Merkezleri mezunlarını vermeye başladı. Somali'de yaklaşık 200 askerimiz görev yapmaktadır.
Irak'ta çok sayıda askeri üssümüz var, bu üslerin en büyüğü ise Başika Üssü. Kuzey Irak'ta Bamerni, Kanimasi ve Begova'daki üslerde yaklaşık 2 bin 500 askerimiz bulunuyor.
Suriye'de, meşru müdafaa kapsamında Fırat Kalkanı Harekatı'nı başlatan Türkiye’nin; El-Bab, Azez, Cerablus ve İblid'de 5 bin civarında askeri görev yapıyor.
Türkiye; ABD, Fransa, İngiltere ve Japonya'nın ardından Afrika'da askeri üsse sahip olan 5'nci ülke oldu. Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarındaki 12 ülkede görev alan kahraman askerlerimiz, o ülkedeki zalimlikler son bulsun, barış ve kardeşlik olsun diye düşünerek, bizlerin onuru ve şerefi için hizmet yapmaktadırlar.
Türkiye Cumhuriyeti Devletiyle gururlanmak, hepimizin hakkıdır.