GÜNDEM

MECLİS ÜYELERİ; ELİNE, DİLİNE, BELİNE HAKİM OLMALI!

31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek Mahalli İdareler Seçimi için aday adayı başvuruları yapılmış olup önümüzdeki günlerde, partilerin aday listelerini açıklaması bekleniyor. Adayların açıklanmasıyla birlikte Belediye Meclis Üyesi listeleri de oldukça önem arz ediyor.

Haber/Yorum: Ümit Aykut Şener

Meclis Üyesi adaylarında; şehrin önceliklerini, ihtiyaçlarını, sosyal yapısını iyi bilmesi gerekirken, en önemlisi de Belediye Kanunu’na ve mevzuata hâkim olabilecek düzeyde olması gerekir. Meclis Üyeliği unvan sahibi olmak için değil; şehrin doğru şekilde yönetilmesi, kaynaklarının doğru şekilde kullanılması yönünde aksiyon alabilme yeteneğine sahip kişilerden oluşmalıdır.

Belediye Meclisi uygulamada yapılanın aksine, istişare makamıdır ki; alınacak kararların her parti grubunun olumlu ya da olumsuz sonuçlara bakmadan sürü psikolojisiyle ortak karar vererek çoğunluğu sağlama makamı değildir. Meclis Üyeleri karar alırken siyasi taraflarını bir yana bırakmadıkça, alınacak kararları ölçüp tartmadan grubunun kararına göre şekil aldıkça, Meclis Üyeliği sadece unvandan ibaret kalır ve verdiği her oyun vebalini taşır. Akşehir Halkı, parası olup da vizyonu olmayan belediye meclis üyelerinin kendilerini temsil etmelerini görmek istemiyor!

Meclis Üyesi;

Sözünden emin olunan kişilerden

Sosyal ve özel hayatı, topluma örnek ve ahlaklı kişilerden

Ticari ya da maddi menfaat beklemeyenlerden

İmara açılacak arsası vb. olmayanlardan

Yakınlarına iş aramayanlardan

Belediye Kanun ve Mevzuatlarını araştıran, öğrenen ve tahlil edebilenlerden

Sürü psikolojisine girmeyenlerden oluşmalıdır.

Maalesef şimdiye kadar yukarda saydığımız özelliklere sahip çok az Meclis Üyesi gördük. Önümüzdeki Yerel Seçimlerde bu kriterlere uyulması hem şehrin hem seçilecek belediye başkanının hem de mensubu olunan siyasi partinin menfaatine olacaktır. Aksi taktirde basiretsiz ve hoyratça kaynak tüketen bir topluluk olmaktan öteye gidemezsiniz. Ayrıca Büyükşehir Meclisine seçilen üyelerin de ses çıkarabilir, şehrin gereksinimlerini ve beklentilerini rahatça ifade edebilir nitelikte olmaları gerekir.

Mesela içinde bulunduğumuz bu dönemde Büyükşehir Meclisinde Belediye Başkanı da dahil 6 Meclis Üyemiz Akşehir’i temsil ediyor.

Hatırlanacağı üzere, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Seçiminde Akşehir Belediye Meclisi Üyeleri Ak Parti ve İyi Parti’den oluşmuştu. Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeliklerine ise AK Parti’den; Asuman Çörekçi, Çakır Buğra, Zekeriya Kanat, Serhat Aslan ve İYİ Parti’den de Galip Karaca seçilmişlerdi.

Konya Büyükşehir Meclisinde yapılan oylama sonucu da Zekeriya KANAT (Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu), Asuman ÇÖREKÇİ HAYDANLI (Kadın ve Aile Destek Hizmetleri Komisyonu) Çakır BUĞRA da (Kent Ekonomisi ve Meslek Odaları Komisyonu)’na seçilmişlerdi.

Bu komisyonlar ve diğer komisyonlardan 5 yıl içinde onlarca karar çıktı. Toplumu ve Akşehir’i ilgilendiren hiç mi kararlar alınmadı derseniz, birini hemen söyleyelim o zaman. Yeni Otogar yapılması kararı alınırken Akşehirli meclis üyeleri ne yaptılar? Hiçbir şey! Eğer yapsalardı hem otogarın yolu unutulmazdı hem de Nasreddin Hoca’nın memleketine yakışır gibi bir otogar binası yapılırdı. En azından otogar diye yapılan ancak ‘Hal Binası’na benzeyen bir bina ile karşılaşmazdık. Yaklaşık 11 yıldır beklettikleri Avrupa Hibesi ile yapılan içme suyu borularının değişimi de istenseydi Uluslararası 5-10 Temmuz Nasreddin Hoca Şenlikleri sonrasında yapılabilirdi. Mevlâna Celaleddin-i Rumi’nin memleketi Konya böylesine bir yapıyı kendisine yakıştırır mıydı?

Aqua Park dönemin Akşehir belediye başkanı Abdülkadir Oğul döneminde yapılmış, Ereğli ilçesine yapılan Aqua Park ve olimpik yüzme havuzu ise Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmıştır. Konya BB, Akşehir’e spor alanında hangi tesisleri kazandırmıştır, açıklansa da kamuoyu bilse.

Meclis üyeliği hakkıyla yapılmazsa, vadedilen projeler kovalanmazsa; projeler ya iptal olur ya da rafa kaldırılır.

İlgili yasa gereği, Konya Büyükşehir Meclisine ilçe belediyelerinden meclis üye sayısının 1/5’i kadar sayıda üye gidiyor ancak belediye başkanları hariç. Akşehir Belediyesi 25 meclis üyesinden oluşuyor. Akşehir Belediyesi’nin 5 üyesi de seçim sonuçlarına göre Konya Büyükşehir Meclisi Üyesi seçiliyor.

Akşehir Belediye Meclisinde muhalefet partisinin bırakın muhalefet yapmasını, parti disiplinine göre bile hareket etmediğine şahit olduk. Muhalefet Partisi’nden 5 kişi RED diyor, 1 kişi EVET diyor. Nerede kaldı parti disiplininiz ya da grup kararınız diye sormazlar mı?

Konya Büyükşehir Meclisine seçilen isimler son 5 yılda hangi projeleri önerdiler, kaç kez önerge verdiler, açıklasalar da öğrensek.

Neden hep başkan adayları mülakata tabi tutuluyor da belediye meclis üyeleri kapsam dışında bırakılıyor? Belediye Kanunu’nu hayatında hiç okumamış kişilerden meclis üyesi yaparsanız o kentin kalkınmasına hiçbir faydalarının olmadığını gözlerinizle görür, biz nerede hata yaptık dersiniz. Belediye Başkanı kadar meclis üyeliği de çok önemlidir. Özellikle yeni dönemde daha fazla kadın ve genç kuşağın ağırlıkta olduğu belediye meclis üyelerine listelerinde yer veren siyasi partilerin kazançlı çıkacağı ve Akşehir’e de çok yakışacağı su götürmez bir gerçektir. Bir kentin geleceğinde söz sahibi olmak isteyen herkes elini taşın altına koymalıdır.

Akşehir Halkı, meclis toplantılarında oturup el kaldıran değil, halkı için mücadele eden, onlarla istişare eden belediye meclis üyeleri arıyor. Siyasi partilerimizin dikkatine sunuyoruz.

Hiç kimse, meclis üyeliği aday listesini beğenmediği bir siyasi partiye oy vermek zorunda değildir. Şehir halkının yönetimde söz sahibi olması en demokratik hakkıdır. Ahbap-Çavuş ilişkileriyle bu devran dönmez! Hele ki yazın yenen hurmalar seçim günü tırmalar, bizden hatırlatması!

Sözün özü; MECLİS ÜYELERİ, ELİNE-DİLİNE-BELİNE HAKİM OLMALI!

{ "vars": { "account": "G-5Z2CE4T8R8" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }