MATEMATİK ÖĞRENMEK KİMİLERİ İÇİN GERÇEKTEN İMKANSIZ MI?

Öğrencilik hayatında birçok kişi iyi bir matematik insanı olmadığını düşünmüş veya düşündürülmüştür. Yeteri kadar çalışsa bile bir sonraki seviyeye çıkamayacağı, yeteneğinin ileriye gitmeye yetmeyeceği aşılanmıştır.

Gerçekten insanlar matematik beyni ile mi doğar yoksa çabayla bunu geliştirebilir mi?

Nobel Ödüllü Türk Bilim İnsanı Aziz Sancar bir konuşmasında şöyle demişti: ‘’Biz çalıştığımız ve ürettiğimiz sürece üstün olacağız. Çoğu insan zekaya inanır, ben inanmıyorum; bizi birbirimizden ayıran emektir, ben çalışmaya inanıyorum.’’ Yani başarıya yön vermek sizin elinizdedir.

Atılması gereken en önemli adım ise doğru yerden başlamaktır. Ön bilgileriniz ve pratiğiniz yeterli değilse karmaşık problemlerden başlamak, yapamamanıza ve hayal kırıklığı yaşamanıza sebep olacaktır. Onun için kendinizi tanımalı ve doğru yerden başlamalısınız. Öğrenme bir süreçtir. Bu süreç herkes için aynı hızda ilerlemeyecektir. Deneyim, geçmiş çalışmalar ve bireysel farklılıklar bu süreci farklı kılan ögelerdir. Bu süreçte kendinizi başkalarıyla kıyaslamamanız gerekir. Bir konuda yeterli öğrenmeyi sağlama, kimisi için birkaç saat alırken kimisi için birkaç gün alabilir.

‘’Ben matematiği yapamıyorum/ çalışsam da başarılı olamam’’ diyorsanız başarınızın önündeki en büyük engeli kendiniz koyuyorsunuz demektir. Ben asla başarılı olamayacağım deyip başarılı olan kaç insan vardır? Kendinize inanmamanız, en ufak bir zorlukta pes etmenize sebep olacaktır. Bir konuda başarı elde etmek, onu yapabileceğinize inanmak ile başlar.

Matematik nasıl öğrenilir?

Tek Yol: MATEMATİKLE UĞRAŞMAK.

Eğer bir müzik aleti çalmak veya bir spor dalında kendiniz geliştirmek istiyorsanız onunla uğraşmanız gerekir. Bağlama çalmak için bağlama tutuşunu ve notaları öğrenmeli, parmak kaslarınızı güçlendirmelisiniz. Matematik sadece ders dinleyen izleyici bakış açısıyla öğrenilmez. Matematik için gerekli bilgi (Tanımlar, temel işlemler, temel çizimler, temel kavramlar vs.) öğrenilmeli ve bilgiler problemlere aktarılarak pratiğe dökülmelidir. Bu sizin aritmetik düşünme ve soru çözme kabiliyetinizi geliştirecektir.

Başarıyı arttırmak kadar önemli bir diğer faktör ise bunu sürdürmektir. Bunun için başarıya ulaştığınızda çalışmayı bırakmamalısınız. Pratik yaparak bilgilerin körelmesini engellemeli ve başarınızı arttırarak devam ettirmelisiniz.

Bu yazı matematik özelinde yazılmıştır. Ama Geometri, Fizik, Coğrafya veya yaşamınızda herhangi bir zorluk fark etmeksizin başarı, emek ve inanç ile olacaktır.

{ "vars": { "account": "G-5Z2CE4T8R8" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }