Kurban Bayramı günleri aynı zamanda Hacc günleridir. Müslümanların yıllık kongresi olan hacc da bir araya gelen milyonlarca Müslüman Lebbeyk (buyur, emret Allah'ım) diyerek Allah'a bağlılık ve teslimiyet gösterirler.
Kurban vesilesi ile yeryüzünün her köşesinde kurban kesen Müslümanlar aynı zamanda farz namazların arkasından Teşrik Tekbir'leri getirerek İslam’ın Tevhid birlik ve beraberlik ruhunu dile getirirler.
Cihanın telbiye ve tekbirlerle inlediği kurbanın önemini doğru anlamalıdır. "Kesilen kurbanların ne etleri, ne kanları Allah'a ulaşmaz. Allah'a ulaşacak olan sizin Takvânız (Allah'a karşı sorumluluklarınız) dır. Böylece onları sizin hizmetinize verdi ki, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah'ı tekbir (büyük) tanıyasınız. İyilik edenleri müjdele." ( Hacc süresi 37)
Hz Adem'in çocukları Habil ve Kabil'in Allah'a kurban adamaları samimi olan Habil' in kurbanı kabul edilirken Kabil'den kabul edilmemesi, Hz İbrahim ve İsmail aleyhisselamın kıssaları Kurbanın tarihi bir ibadet olduğunu gösterir.
Kurban, Allah sevgisinin herşeyden önemli ve üstün olduğunun ifadesidir. Hz İbrahim aleyhisselamın Hz İsmail'i Kurban etmek istemesi, Allah sevgisinin evlâd ve başka şeylerin sevgisinden ne kadar daha önemli ve üstün olduğunu gösteren en güzel örnektir.
Hayvanları Allah'a kurban ederken müslümanlar da mallarını Allah yolunda feda ettiklerini gösterdikleri gibi, gerektiğinde şehitlerde görüldüğü gibi canlarını da Allah yolunda feda edebileceklerini ifade etmektedirler.
Hz İbrahim'in, Hz İsmail'i Kurban etmesi bir imtihandı. İkisinde imtihanı kazanınca, Allah İsmail'in yerine bir hayvan kesmesini istemesi kâinatta en değerli varlığın insan olduğunu , Allah yolundan başka hiçbir şeye insanın feda edilemiyeceğinin bir dersidir.
Kurban, insanın varlığına, can güvenliğine dokunulmamanın simgesidir.
Kurban Allah sevgisinin üstünlüğünü anlatır. O' na teslimiyet ve Allah yolunda fedakarlığı bildirir.
İnsanın değerini anlatır. İnsana saygının perçinlenmesidir. Toplum ile bütünleşmek, başkalarını da düşünmek, kardeşliği güçlendirmekdir.
Kurban aslında maddeye esaretten, emanet bilinci içerisinde insanı esir alacak duyguları ve kötülükleri kesmekdir.
Kurban, et gibi güçlü bir besin kaynağından insanın istifade etme ve ettirme, nimetlerden yararlanma, karşılığında Allah'ı tekbir, hamd ve şükür ederek kulluk etme fırsatı verir.
Kurban Allah'a ve insana yakınlaşmak için Allah'a, O' nün rızasını kazanmak için fedakarlıkdır.
Kurbanın zalimlerin zulmünün son bulması ve sadece Allah için yaşama duygusu içerisinde hakkın ve adaletin tecelli ettiği barış ve huzurun kapısını açması dileğiyle okuyucularımızın ve bütün müslümanların bayramını tebrik ederim.