GÜNDEM

KENDİNE NE SÖYLERSEN O OLURSUN

Bir önceki yazımızda Matematik konularını öğrenme noktasındaki sıkıntılarımızın bireysel donanımlarımızdan kaynaklanmayıp, ön yargılarımızdan kaynaklandığını ifade etmiştik.

Ön yargılarımızı nasıl ortadan kaldırabiliriz? Sorusuna açıklık getirelim.

Ön yargılar ve tutumların kaynağı, gelişimi ve değişimi Sosyal Psikoloji’nin çalışma alanları içinde. Bu konu ile ilgili yapılmış pek çok deney ve çalışma var. Bunlar içersinde benim en çok bildiğim metotlardan bazılarını sizinle paylaşmak istedim.

İlk olarak şu konuyu çok iyi anlamamız lazım: Beynimiz gerçek ve hayal kavramları arasına kesin sınırlar çizemiyor. Yani neyin hayal neyin gerçek olduğunu bilemiyor ve kendi gerçekliğini kendi üretiyor. Bu nedenle de bana gerçek gelen bir durum sana gerçek dışı gelebiliyor. Bu durum bize matematikte ki başarısızlığımızın nedeninin matematikten kaynaklanmadığını tam terzine bizim algılamalarımızdan kaynaklandığını gösteriyor. Bu nedenle de her insan gerçekliğini kendi oluşturduğu için kimimiz matematik konularında başarılı,kimimiz başarısız oluyor.

İkinci olarak verebileceğim bilgi, konumuz için çok önemli. Bilinç altımız espriden, şakadan yada kinayeden anlamıyor. Bilinç tarafından gönderilen verileri olduğu gibi anlıyor ve inanıyor. Kısaca bilinç altımız düz mantıkla çalışıyor kendine verilen bilgilere olduğu gibi inanıyor.

Üçüncü olarak beynimiz olumsuzu yada ma,me  ekleriyle biten olumsuz emirleri algılayamıyor. Örneğin şimdi desem ki elma meyvesini düşünmeyin. Üzgünüm elma kavramını okuduğunuz anda elmayı düşündünüz. Yani ben elmayı düşünmeyin dedim ama düşündünüz. Bu durumu özellikle kayakçılar çok iyi bilmek zorunda.Dağdan aşağıya doğru kayan bir kayakçı,ağaçlara çarpmamalıyım diye düşünse büyük ihtimalle ağaçlara çarpacaktır.Bu sebeple başarılı kayakçılar sürekli karşılarında duran karlı yolu düşünürler.Gece araç kullanırken,karşıdan gelen aracın farları gözümü alır bu sebeple aracın farlarına bakmamalıyım derseniz, kesinlikle bakmışsınızdır.Bunun yerine kendi yolunuza odaklanırsanız daha rahat bir sürüş gerçekleştirirsiniz.

Beynimizin çalışma prensipleriyle ilgili 3 ilke yazdım. Peki bu ilkeler bize neyi anlatıyor?

Beynimiz tekrar tekrar söylediklerimize inanır. İşte bu yüzden olumlamalar çok önemlidir. Kendiniz sürekli “güçlü,yetenekli ve başarılı” olduğunuzu söylerseniz başarılı olacaksınız.Çünkü tekrarlanan düşünceler, inançlarınız haline gelecektir.Ama benim gördüğüm bir çok insan ve öğrencim bunun tam tersini yapıyor.Sürekli kendilerine yetenekli değilim, başarılı değilim,hiçbir zaman hedeflerime ulaşamayacağım gibi geri bildirimde bulunuyorlar.O zaman hiç şüpheniz olmasın, bu düşünceler artık sizin gerçeğiniz olmuştur.

İnsanın kendi kendisiyle konuşması onun gerçeğini ve kaderini belirler. Düşüncelerimiz duygularımızı, duygularımız inançlarımızı ve en sonunda da inançlarımız da kaderimizi belirler. Eğer şu anki gördüğünüz gerçekliğinizden memnun değilseniz, kendinizle olan konuşmalarınızı değiştirin. Bana inanın hayatın sırrı burda. Kendine ne söylersen o oluyorsun.

Artık başarının sırrını biliyorsunuz. Daha detaylı bilgi almak isteyen okurlarım email adresimle bana ulaşabilirler.

Sağlıcakla kalın!

Görüş ve eleştirileriniz benim için önemli; hakanzeybek4242@gmail.com

{ "vars": { "account": "G-5Z2CE4T8R8" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }