Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Kalkan; “13 meslek gurubu, 30 meclis üyesi, 9 yönetim kurulu üyesi ile Akşehir, Yunak, Çeltik, Tuzlukçu ilçelerindeki üyelerine hizmet vermekteyiz. Şuan kayıtlı 1751 üyemizin % 74 Akşehir, % 16 Yunak, %7 Çeltik, % 3 Tuzlukçu ilçelerinde faaliyet göstermektedir.
Üyelerimiz için Oda olarak; bölgemizde sanayi ve ticaretin gelişmesi, sosyo-ekonomik alanda refah düzeyinin artırılması konusunda yoğun çalışmalar yürütmeye devam edilmektedir. Akşehir Organize Sanayi Bölgesinin ikinci genişleme alanının da yatırımcılara açılması ve fabrika inşaatlarının büyük oranda tamamlanması bunun en güzel örneğidir. Akşehir Organize Sanayi Bölgesinde 55’e yakın firma faaliyet göstermekte olup takribi 2.500 üzerinde istihdam sağlanmış durumdadır. Bunun yanı sıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin kuruluş işlemleri tamamlanmıştır. İmar planları ve altyapı hazırlıkları mayıs ayı sonuna kadar tamamlanacak ve yatırımcılara tahsisi yapılacaktır. Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde yaklaşık 20-25 firma faaliyet gösterecek olup yapılacak üretimler için 1.500 kişinin üzerinde bir istihdam sağlaması beklenmektedir.
Son iki yıl içerisinde bölgemizde eğitim ve öğretim faaliyetlerinin gelişmesi, kalitesinin artırılması konusunda Odamız büyük çaba sarf etmektedir. Eğitim ve öğretim faaliyetlerinin desteklenmesinde tüm imkânlarımızı kullanmaktayız. Özellikle üniversite-sanayi işbirliği alanında ortak projelerle sanayi ve ticaret alanlarında yetişmiş donanımlı işgücüne katkı sağlamaktayız. Bu konuda Selçuk Üniversitesi ile yapılan protokol çerçevesinde Tezsiz Yüksek Lisan Eğitiminin Akşehir’de yapılması sağlanmıştır. Bu çerçevede yüksek lisans öğrenimi yapacak öğrencilerimiz başka yerlere gitmeden eğitimlerini tamamlama imkânına kavuşturulmuştur. Ayrıca Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol imzalayarak Akşehir Nasrettin Hoca Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini proje okulları kapsamına alındı. Göreve geldiğimizden bu yana her yıl ihtiyaç sahibi 300 öğrenciye eğitim yardımı yapılmaktadır. Ortaöğretim ve üniversite sınavlarında dereceye giren öğrenciler ödüllendirilmiş şehrimize ve Odamıza olan aidiyet duyguları pekiştirilmiştir. İlçemiz de yeni kurulan Güzel sanatlar Lisesine müzik atölyesi kurulması sağlanmıştır.
Göreve geldiğimizin ilk yılı meydana gelen deprem sonrası diğer sivil toplum kuruluşlarını ve belediyemizi bir araya getirerek sosyal sorumluk kapsamında yardım faaliyetlerini yürüttük. Üyelerimiz ve diğer paydaşlarımızla birlikte deprem bölgesine 250 tır yardım malzemesi ve 2 ay yemek hizmetine öncülük edildi. Şehrimizin il olması konusunda yapılan çalışmalarda Birlik Platformunun Başkanlığını yürüttük. İlçemizde düzenlenen Nasreddin Hoca Şenlikleri, Yamaç Paraşüt Yarışmaları vb. faaliyetlerinin ilçemize sağladığı katkıları destekleme noktasında sponsor olundu. Ayrıca ilçemizde yetişen tescilli Akşehir Kirazı festivalinde sponsor olarak dereceye giren kiraz yetiştiricilerini ödüllendirdik. Tescilli kirazımızı Türkiye Büyük Millet Meclisi ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına göndererek tanıtımına katkı sağladık. İlk defa Kiraz Çalıştayı düzenleyerek Tescilli Akşehir Kirazının dünü bu günü geleceği masaya yatırıldı. Katma değeri yüksek ürün haline gelmesi konusunda yol haritası belirlendi. Hey yıl ramazan ayı içerisinde ihtiyaç sahibi 300 aileye yardım yapıldı.
Üyelerimize verdiğimiz hizmet kalitesini arttırmak için aralıksız çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Dijital dönüşüm çerçevesinde belge ve bilgilere Odamıza gelmeden ulaşma imkânı sağlandı. Şirket kuruluş süresi iki saatte kadar indirildi. Göreve geldiğimiz süre içerisinde akreditasyon kriterlerini yerine getirerek 5 yıldızlı hizmet sunulması sağlandı. Bu hizmetlerle üyelerimize yılda yaklaşık 6.000 belge ve 3.000 adet hizmetle katkı sağlamaktadır. Özellikle kapasite raporları, dış ticaret belgeleri, yerli malı ve ekspertiz raporları kriterlerin altında sürelerde bitirilerek üyelerimize sunulmaktadır. İş makineleri tescil belgeleri hazırlanmakta ve kayıtları güncel tutulmaktadır. Büyük çabalarımız sonucu ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun destekleriyle Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde gerçekleşen Dijital Ehliyet ve K Türü Yetki Belgesi de Odamız tarafından tanzimi sağlanmıştır. Bu kapsamda yıllık yaklaşık 1.200 dijital ehliyet işlemi gerçekleştirilmektedir. Üyelerimiz ve şoför esnafı iki defa il merkezine gitmesine gerek kalmadan dijital ehliyetlerini çıkartabilmektedir. Ulaştırma Bakanlığı K Yetki Belgesi il merkezlerinde yapılmakta iken girişimlerimiz sonucu Odamız tarafından yetki alınması sağlanmıştır. Üyelerimizin K Yetki Belgesi işlemlerinin tamamı Odamızda gerçekleştirilmektedir.
Üyelerimize eğitim takvimi hazırlayarak yıllık 20 adet eğitim ve bilgilendirme gerçekleştirmekteyiz. Üyelerimizin beklentileri ve talepleri doğrultusunda her yıl bir yurtdışı fuar katılımı sağlanmaktadır. Odamız öncülüğünde ilçemizde ilk defa bir tarım fuarı düzenlenerek şehrimize, üyelerimize ve bölgemize çok büyük katkılar sağladık. İhracat yapan firma sayısını 30 dan 50 ye çıkardık.
Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası olarak bölgemizin ve şehrimizin kalkınması için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Organize Sanayi bölgesi 3. Genişleme alanı için müracaatımızı yaptık. Kısa zamanda süreci tamamlayıp yeni yatırımcılara açacağız. Hizmet alanlarımız içerisinde bulunan Yunak OSB’yi Akşehir Organize Sanayi Bölgesi genişleme alanı olarak tanımlayıp süreci hızlandıracağız. Seçimden sonra geçen iki yıl içerisinde Meclis üyelerimizin öngörüleri, talepleri ve destekleriyle gerçekleştirdiğimiz faaliyetler için teşekkürlerimi sunarım. Meclisimiz; üyelerimizin sorunlarını, beklentilerini, isteklerini meclise yansıtılması noktasında bu başarıların en büyük mimarlarındandır. İşlem ve faaliyetlerimizin sorunsuz ve seri şekilde sonuçlanmasını sağlayan personelimize ayrıca teşekkürlerimi sunarım.” açıklamalarında bulundu.