İBADETTEN ÂDETLERE, ÂDETLERDEN İBÂDETE

Bazı âdetler ibadet düşüncesi ile başlamış, iyi ve güzeldirler. İbadet ruhu ile devam etmelidir. Bazı adetler ise kötüdür. Hiçbir şeyden çekinmeden terkedilmelidir.

İnsanlar yaptıklarını kanun, adet, ibadet, sosyal baskı, nefsi vb  sebeplerle yaparlar. İbadetler dışında bunlar iyi de kötü de olabilir.

İbadetler bilinçli, şuurlu, Allah rızasına uygun, halis niyetle yapılan amellerdir ve Allah'ın emridir. Bir emir olmasa da Allah için yapılan, Allah'ın sevip ve razi olduğu amellerde ibadettir. Bu duygu ile yapılan her hayırlı amel güzeldirler, doğrudurlar, insanlığın ve toplumun yararınadırlar.

İbadetlerin bedeni (abdest, oruç gibi), ruhsal (namaz, şükür gibi), sosyal (zekat, hac gibi) , ahlâki faydaları vardır.

İbadetler Îmanı güçlendirir, ahlakı güzelleştirirler. İnsanın şerefini yüceltir. Kötülüklerden alıkoyarlar, sosyal adalet ve barışı sağlar ve Allah'ın rızasını kazanma gibi nice hikmet ve gayeler vardır.

Allah hiçbir şeye muhtaç olmayan, her şeyin kendisine muhtaç olduğu SAMED'dir. İbadete muhtaç olan Allah değil, insandır. İyi bir insan olmak, sorumluluk bilinci ile güzel işler ve güzel hayat yaşamak için ibadetler vazgeçilmez bir duygudur. Allah'ın rızası gözetilerek yapılan helâl rızık kazanmak, güler yüzlü olmak, tatlı söz söylemek, insanlara eziyet vermemesi için yoldaki engeli kaldırmak sadaka olarak bilinen ibadetlerdir.

Allah için vatan uğruna şehadet en önemli ibadet değil midir?

Allah herşeyi hikmetle yapandır. Boş (abes) işlerle uğraşmak, Allah hakkında söz konusu değildir. Allah'ın emrettiği farz ibadetler, güzel bir ahlâk ile diğer sorumlulukları yerine getirmeye birer vesiledir ve onları da ibadete çevirir.

Allah kullarının dünya ve ahiret mutluluğu için iyilikleri emredip, kötülükleri de yasaklamıştır.

Toplumdaki bazı çok güzel adetler aslında (infak, ikram, misafirperverlik) ibadettirler.  Bunları sadece âdet gibi görmek, toplum baskısı ve topluma gösteriş, riya, kendini kabul ettirme, menfaat gibi duygularla yapmak güzel de olsa sevabını azaltır veya yok eder. Kötü, yanlış âdetler derhal terk edilmelidir.

Bir Hadisi Şerifte: " Allah rızası gözetilmeyen hiçbir ameli Allah kabul etmez" buyurulmuştur. Allah'tan bir şey beklenmeyene Allah'ın bir mükâfat vermemesi doğal bir durumdur.

İbadet düşüncesiyle başlayan birçok güzel işler âdete dönüşmüştür. Bunları ibadet anlayışı ile yapmak Allah katında daha çok mükafat kazandırırken, ibadet duygusu olmazsa riya, gösteriş, menfaat, toplum baskısı vb korkular sebebi ile yapılırsa bu ibadet olmaz hatta namaz, yardım, hayri bir eserde olsa böyledir.

Yapılan güzel işler ibadet düşüncesi ile yapılırsa daha güzel ve başarılı olur. Allah'ın vereceği mükafat da daha çok ve hayırlıdır.

Allah rızası gözeterek yaşamak, bütün ömrü ibadet aşkı ile geçirmektir.

Her yaptığını Allah için yapanlar, onlar ne iyi insandırlar. Selam olsun onlara...

{ "vars": { "account": "G-5Z2CE4T8R8" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }