Veysel Gültaş tarafından basıma hazırlanan Hukukçu Şairler Antolojisi’ni konu alan yazının devamı niteliğinde; 22 hukukçu şairden örnek dize ve dörtlükler.
KADI BURHANEDDİN (1344-1398)
“Er odur hak yoluna baş oynaya; Döşekte ölen murdar olur.”
BAKİ (1526-1600)
“Vasf-ı kaddinle hıram itse alem gibi kalem / Lesker-ı satrı çeker defter u divan saff saff.”
(Boyu ile bayrak gibi salınınca kalem / Satır erini defter ve divana çeker saf saf.)
SÜMBÜLZADE VEHBİ (1719-1809)
“Hep rüşvet ile eylediler devleti berbad / Bak şu ulemaya vükelaya vüzeraya.”
(Bak şu bilginlere, bakanlara, vezirlere / Hep rüşvetle devleti berbat ettiler.)
ZİYA OSMAN SABA (1910-1957)
“İnsanlar, hepinizi seviyorum! / İçinizde dostlarım, kardeşlerim var / Ey şehir! Bütün hemşerilerim. / Bayramınız bayramım, kederiniz kederim. / Yoksullar, hastalar, zavallılar, / Sizler için gözlerimdeki pınar.”
FARUK EREM (1913-1998)
“Toprağı yaramazsın / denizi kurutamazsın / havayı yok edemezsin / Bütün ağaçların özsuyunu içsen de / Bir ağaç-örneğin- bir çınar olamazsın.”
OKTAY RİFAT (1914-1988)
“Madem ki maksat barış / Yurtta barış / Cihanda barış / Salla gitsin atom bombasını / Mister Fışfış / İnsan dediğin nedir / Abur cubur / Olsa da olur / Olmasa da olur…”
NİYAZİ AKINCIOĞLU (1916-1979)
“Selamın geçiyor besbelli, / Yeşerdi telgraf direkleri; / Seneler sonrası ormanından ayrı.”
NECATİ CUMALI (1921- 2001)
“Gelecek güzel günlere inanıyorum / İmanım ver bereketini toprağın / Ve makinenin kudretine / Parasız pulsuzum ne çıkar / Huzuru içindeyim rahata kavuşanların / Hayatının son senelerinde.”
İSKENDER ÖZTURANLI (1923-2008)
“Akşam olunca ben / Daha mutlu / Daha umutlu / Daha şen. / Kuşlar gibi uçarı. / Akşam olunca dostlarım / Siz içeri ben dışarı.”
İSMET KEMAL KARADAYI (1927-2006)
“Yaşamak ne ki, diyorsunuz / Yaşamak gülmek ve ağlamaktır / Yaşamak görmek, bilmek / Yaşamak tüm eksik yanlara karşı durmaksızın / İnsan’a varmaktır.”
BERİN TAŞAN (1928-2018)
“Korka korka değil usul usul değil / Elim yüreğimde çarpa çarpa geldim / Aç kapıyı bak ne diyeceğim /Bir senin ellerinden bir senin gözlerinden…”
ATİLLA SAV (1931-2020)
“Mürekkep / Kağıt, kalem / Yaşasın… / Mürekkep / Kağıt, kalem / Kahrolsun…”
REMZİ İNANÇ (1935)
“Şiirlerim / bu kadar çoğalabilmişse / göz kırpan / güzel bakışındandır / yalnızlığım büyümüşse / senin göçebe unutkanlığındandır…”
DOĞAN ÖZ (1934-1978)
“Mapusane çeşmesi yandan akmaz / Orada / Varsıl yatmaz / Düşünmeyen yatmaz / Biz yatarız.”
M.MAZHAR ALPHAN (1941)
“Tut ki yankılanır hüzün / vurdukça dalgalar bulutlara / gök deniz olur/ deniz gök…”
CELAL ÜLGEN (1947)
“Her şafak seninle sökerdi Zilan / Sıcak yaz geceleri seninle eserdi. / Ben siye şiirler okurdum. / Sen biye Urfa türkülerini... / Yediveren gülleri kimin açılırdın baharla / Karakoyun deresinden çiçekler getirirdin. / Önceleri inanmamıştım sevdiğine. / Fakat anladım zamanla…”
VEYSEL GÜLTAŞ (1949)
“Tut / bir sevdanın ucundan / o saat / Akdeniz olursun / avuçla / sonsuzlukta / uzayıp giden göğü / hüznün isyanıyla buluşsun / akıt / gözyaşını geceye / fırlat yüreğini boşluğa / hüznün isyanıyla buluşsun / söyle / şafak söylencelerinin / ateşiyle yalazlanan / en güzel türkünü söyle / anlat / çocukların katledildiğini / utansın zeytin dalı / barışa kessin yeryüzü.”
ÖMER ÖZVEREN (1950)
“Gidersem ağlama / Yaş değmesin yanağına / üzülürüm. / Tut kulağından dünyanın / bir satır da benim için yaşa…”
HÜSEYİN AVNİ CİNOZOĞLU (1955-2015)
“Yağmurlar dağılır camlarında seferberlik trenlerinin / halkım asırlarca hatırlayacak mutlu sultanlığımı / kemanlarını kutusuna koyarken abla kemancılar / iki perde arası beni hatırlayacaklar bir de Peruz’u…”
ERDAL NOYAN (1961)
“Bir cadde uzanır önünde, düz / Gecenin ezgisi karda ışımış / Yaşamak: ayaklarını saran aklıktadır / Mutluluk: sana aynı uzaklıktadır.”
MUSTAFA YÖRÜ (1963)
“Böylesine mi sarhoş eder insanı / Urla’da bahar ayları, / Yeşilin binbir tonunu giyer dağlar / Kardeşçe yaşar zeytin ve çam ağaçları.”
BEJAN MATUR (1968)
“Mavi dövmeleri / Ve bitmek bilmez yasların çürük izleriyle / Durup ateşe bakıyorlar. / Rüzgar estiğinde hepsi ürperiyor / Göğüsleri değiyor toprağa…”