HAMDİ BEY’İN AKŞEHİR GÜNLERİ


Telgrafçı Manastırlı Hamdi Bey, İstanbul'un İngiliz birlikleri tarafından işgal edildiği 16 Mart 1920 günü işgal haberini ve gelişmeleri Milli Mücadele'nin lideri Mustafa Kemal Paşa'ya ileterek tarih sahnesine çıkmış bir telgraf memuru idi.

Manastırlı Hamdi Bey yani Hamdi Martonaltı,1891'de Manastır'da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Manastır'da tamamladıktan sonra 1911'de Manastır'ın Debre-i Bâla kasabasında telgraf memurluğuna başladı. 1912'de Manastır'ın Sırpların eline geçmesi üzerine ailesi ile birlikte İstanbul'a göç etti. 1919 yılında İstanbul'daki Büyük Postane'de telgraf memuru olarak görev yapmaya başladı. İstanbul'un İngiliz kuvvetleri tarafından işgal edildiği 16 Mart 1920 günü işgal haberini hayatı pahasına Ankara'daki Mustafa Kemal Paşa'ya ulaştırdı.

İstanbul'un işgalinden sonra, İstanbul'daki gizli teşkilatın yardımıyla Bursa'ya, oradan Ankara'ya geçti. Mustafa Kemal Paşa'nın talimatı ile Ziraat Okulu'ndaki Heyet-i Temsiliye Karargâhı'nda telgraf memuru olarak görevlendirildi. Artık Millî Mücadele’nin göbeğinde çok önemli bir görev üstlenen bir nefer konumundadır. Bir süre sonra ise İsmet Paşa, Hamdi Bey’in kendisiyle cepheye gelmesini ister. Cephe ile Ankara arasındaki çok kritik telgrafların birçoğunu Hamdi Bey bizzat çeker.

Batı Cephesi Komutanlığı Karargâhının 15 Kasım 1921’de Akşehir’e taşınması üzerine Hamdi Bey, Akşehir'e gelmiş ve burada görevini devam ettirmiş idi. Akşehir’de Mustafa Kemal Paşa ve İsmet Paşa’nın bütün emirlerini orduya, kararlarını dünyaya duyurmaya başladı. Akşehir’i çok sevmişti. Cephedeki bütün askerler gibi yoğun bir çalışma temposu ile görevine devam etti. Akşehir' deki Batı Cephesi Karargâhında başta Mustafa Kemal Paşa olmak üzere bütün komutanlar hazırlıklarını yapmışlar ve 24 Ağustos 1922 sabahı, sabah namazından sonra dualarla ordu Akşehir'den Afyon istikametine uğurlanırken cephe gerisinde büyük başarı elde edecek olan Manastırlı Telgrafçı Hamdi Bey de telgraf makinesini sırtlayarak Afyon yolunu tutmuştur.

26 Ağustos sabahı Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın verdiği "Hücum" emrini bütün orduya duyurmuştur. 30 Ağustos günü elde edilen zaferle birlikte Büyük önder Mustafa Kemal Paşa'nın "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir ileri" emrini bütün ordulara ve bütün dünyaya duyurarak Türk'ün zaferini dünyaya duyurmuştur.

Büyük Zaferin ardından askerliği sona eren Telgrafçı Hamdi Bey, İstanbul’a döner ve Kartal Postanesinde göreve başlar.

Manastırlı Telgrafçı Hamdi Bey, kurtuluş Savaşında gösterdiği yararlılıklar nedeniyle İstiklal Madalyası ile ödüllendirildi ve terfi ettirilerek çok sevdiği Akşehir’in Postanesine Müdür olarak gönderildi. Akşehir’de yaşarken Akşehir İnas Mektebinde öğretmen olarak çalışan Konyalı Hacı Murtazalar sülalesinden Hasibe Hanımla tanıştı ve 1926 yılında onunla evlendi. Hasibe Hanım hamile kalınca işinden ayrıldı. 1927 tarihinde ilk oğlu Cenani dünyaya geldi.

Akşehir’de iki yıl görev yaptıktan sonra 28 Aralık 1927 tarihinde Akşehir’den ayrılmış ve terfi ederek Ankara Yenişehir Postanesi Müdürü olmuştu. Bu arada sağlığının bozulması üzerine, bir süre tedavi gördükten sonra, kendi isteğiyle Konya İstasyonu’na birinci sınıf memur olarak atanmış ve Mart 1938’de bu görevdeyken de emekli olmuştur. Emekli olunca özellikle hastalığı için pek çok masraf ettiğinden aile maddi sıkıntıya düşmüştü. Bunun üzerine Konya Valisi Cemal Bardakçı’nın girişimleriyle öğretmen eşi Hasibe Hanım, Akşehir’in Turgut Kasabası’na nüfus memuru olarak 25 Ekim 1939’da tayin edildi. Aile burada yaşamlarını sürdürdü. 27 Haziran 1943 tarihinde Turgut kasabasından ayrılarak Akşehir’e bağlı Reis kasabasına gittiler. Bu arada Hamdi Bey hastalığının tedavisi için İstanbul’da ve Konya’da hastanelerde yattı. Tam iyileşme sağlayamadı ve 9 Aralık 1945 tarihinde vefat etti ve kabri Konya'daki Musalla Mezarlığı'nda bulunmaktadır.

Eşi gerçekte adı Nesibe fakat kayıttaki adıyla Hasibe Hanım, çocukları ile 24 Aralık 1949 tarihine kadar Reis kasabası nüfus memuru olarak çalıştı. Bu tarihten itibaren Akşehir Nüfus kâtibi olarak göreve başladı ve Akşehir’e geldi. 1 Temmuz 1950 tarihine kadar bu görevde kaldı ve bu tarihte emekli oldu. Konya’da yaşamaya başladı.

Millî Mücadele kahramanlarından Telgrafçı Manastırlı Hamdi Efendi eşi Hasibe Martonaltı'ya vatani hizmet tertibinden maaş bağlanmasına dair 17/9/1963 tarihli ve 330 sayılı kanununla bir maaş bağlandı ve bu kanunla «Hasibe» adı «Nesibe» olarak değiştirilmiştir. Nesibe Hanım 1969 tarihinde vefat etti.

Telgrafçı Manastırlı Hamdi Efendi ve eşi uzun yıllar Akşehir’de yaşamıştır.

{ "vars": { "account": "G-5Z2CE4T8R8" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }