Allah’ın ezelde takdir buyurduğu önümüzdeki yılın kadir gecesine kadar doğacakları, ölecekleri, taksim olunacak rızık ve musibetler, bu gecede görevli meleklere bildirilir.
Nitekim Duhân suresinde, “Biz Kur’an’ı mübarek bir gecede indirdik. O gecede her hikmetli iş birbirinden ayrılır” buyurulmaktadır. Kur'an, bu gecede indirilmeye başlanmış ve tamamlanması 23 yıl sürmüştür.
Kadir gecesi zamanının net olarak belirtilmemesinin Allahualem hikmeti, Allah’ın kullarına olan rahmeti gereği bazı şeyleri bazı şeylerin içinde gizlemiş olmasında saklıdır.
Allah’ın adıyla dua edildiğinde, duaların reddedilmediği en yüce ismini ism-i azam ve en güzel isimleri el-esmâü’l-hüsnâ içinde gizlemiştir ki, kullar dua ettiklerinde bu isme rast gelmiş olsunlar.
“Orta namaz” diye ayette belirtilen namazı, beş vakit namaz içinde gizlemiştir ki, beş vakit namaz kılan orta namazı da kılmış olsun.
Cuma gününde kim dua ederse, duasının reddedilmediği icabet saatini gizlemiştir ki, kullar Cuma'nın bütününü dua ederek geçirsinler.
Velilerini kulları içinde gizlemiştir ki, insanlar hiç kimseyi küçümsemesinler ve hak yemesinler!
Rızasını taâtler içinde gizlemiştir ki, kul hiç bir taâti küçümsemeden yerine getirsin.
Gazabını günahlar içinde gizlemiştir ki, kul hiçbir günahı küçük görüp de işlemesin.
Kadir gecesini Ramazan ayının son günler içinde gizlemiştir ki, kul bu gecelerin tümünü şevkle, gayretle ve tövbe ile geçirsin.
Hz. Aişe, Allah Resulüne “kadir gecesine rast gelirsem, nasıl dua edeyim” diye sorduğunda, Peygamber efendimiz “Allah’ım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet” şeklinde dua etmesini tavsiye etmiştir.
Geceyi ibadetle geçirmek isteyenler, vitir namazını teravih namazından sonra değil de gecenin sonunda kılmalı, manasını anlayarak Kur’an okumalı. Ailesi, akrabaları bütün mazlum ve mağdur Müslüman kardeşlerimiz için de dua etmelidir.
Allah Resul'ünün sünnetinde yer alan Sübhanallah (Allah münezzehtir) Elhamdülillah (şükür Allah'adır) lâ havle velâ kuvvete illâ billah (Allah'ın yardımı dışında hiçbir güç ve kuvvet yoktur) zikirlerini belirli bir sayıyı tamamlama mantığıyla değil, manaları bilinerek okunmalıdır.
Kişinin yapacağı ibadetleri sadece bir geceyle sınırlandırması doğru değildir. Her vakit nineyi, dedeyi, babayı, anneyi, kardeşi sevmeli ve saymalı, aile bağlarına sıkı sıkıya bağlı olunmalıdır.
Öksüze, yetime, yoksula, açıkta kalana ve himaye edilmeye muhtaç olanlara sahip çıkılmalıdır.
Hasta ziyaretlerine gidilmeli, cenaze namazlarına katılmalı, ödeme güçlüğü çeken borçlunun borçlarını ötelenmeli veya mümkünse silinmelidir.
Namazlar vaktinde kılınmalı ve her namazdan sonra kime ne kötülük yaptım, kimin hakkına girdim veya hangi günahları işledim diye tefekkür edilmelidir.
Sık sık günahlardan tövbe edilmeli ve bir daha işlememeye gayret edilmelidir.
İbadet yaparken veya canlı cansız tüm varlıklarla olan ilişkilerde, sadece Allah rızası gözetilmeli ve vicdanın sesi dinlenmelidir.
Rabbimiz, Kadir gecesinin kadrini bilen, bu geceyi hakkıyla değerlendiren, ömrünü kadir gecesi gibi geçirip, ahiretini bayram gibi yaşayacak olanlardan eylesin.
Allah, sağlık ve âfiyet içerisinde bayrama ve daha nice ramazanlara ulaştırsın.