FLOUR VE DİŞSAĞLIĞI

Son zamanlarda  Flouorür ile ilgili pek çoğumuzu, gerek okuduklarından gerekse ulusal basında pek çoğu doğru olmayan fikirler bilgiler endişelendirmiş, kaygılandırmıştır. Hastalarımızdan da gelen bu endişeler ışığında ülkemiz de faliyet gösteren Türk Dişhekimleri Birliğinin yayınladığı Flourür Durum Raporu ışığında doğru bilinmesi gerekenleri aktarmaya çalışacağım.

     Ağız içerisinde çürük oluşumu ve çürüğe karşı bir doğal bir denge vardır.Bu denge çürük yapan bakteriler lehine döndüğü zamanki  bu dengesiz beslenme ,asitli yiyecek içeçekler  ve aşırı şeker tüketimi sonucu gerçekleşir ,üzerine birde ağız ve diş bakımı kurallarına özen göstermezsek çürüklerin oluşumu kaçınılmazdır.Bozulan bu denge tükrük, flourür ve düzenli etkin bir ağız diş temizliği ile korunur. Tükürük ve florürün dişlerin sağlam kalmasında olumlu etkisi olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

       Diş çürüklerinin kontrolü ve engellenmesi için fluorürlerin kullanımı dişhekimliği alanında uzun yıllardır güvenli ve etkili bir yöntem olma özelliğini sürdürmektedir

        Fluorür topikal (diş macunu, gargara, vernik, jel) veya sistemik (fluorür takviyesi, fluorürlü sular ve tuzlar) olmak üzere farklı yollardan uygulanabilmektedir. Günümüzde fluorürün koruyucu etkisinden dişlerin sürmesinden sonra topikal uygulamalar ile sürme öncesi dönemdeki  uygulamalardan daha fazla yarar sağlandığı bilinmektedir. Topikal fluorürler oldukça etkilidirler ve fluorür içeren diş macunları dünya genelinde kullanılmaktadır.

      Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Dünya Dişhekimleri Birliği (FDI), Avrupa Pediatrik Dişhekimliği Birliği (EAPD) ve Amerikan Pediatrik Dişhekimliği Birliği (AAPD) toplumsal bir sağlık problemi olan diş çürüğünün azaltılmasında, içme sularının florlanması da dahil olmak üzere çeşitli yöntemlerle florür uygulamalarının etkili olduğunu bilimsel raporlarla açıklamışlardır.

       Günde 2 kere diş hekiminin önerdiği miktarda florürlü diş macunu ile dişlerin fırçalanması çürüğün azaltılmasında önemli rol oynamakta, ayrıca yüksek çürük riski taşıyan bireylerde diş hekimi tarafından uygulanan florür uygulamalarının da çürük oluşumunu engellemede etkili olduğu bilinmektedir.

      Son zamanlarda basında yer alan yüksek dozda sistemik florür alımının zararlı etkilerinin zeka geriliğine ve bazı sağlık problemlerine yol açtığı iddia edilmektedir. Söz konusu haberlere konu olan bilimsel araştırmalarda çok yüksek toksik dozda florür içeren doğal içme suları kullanılmıştır.Bu sebeple gerek dişmacunları ile uygulanan flourlama gerekse diş hekimleri tarafından uygulanan flour tedavilerinin bir zararı olduğunu söylemek doğru olmaz.

{ "vars": { "account": "G-5Z2CE4T8R8" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }