Saygıdeğer veliler, gözünüzün nuru bakmaya kıyamadığınız yavrularınızı gönül huzuruyla emanet ettiğiniz öğretmenleriyle sadece okul açıldığı gün değil, belli aralıklarla görüşmeye devam etmenizde veli, öğrenci ve öğretmen açısından pek çok yararı olduğunu biliyorsunuz.

İnternet vasıtasıyla dünyaya entegre olan toplumlarda olduğu gibi, bizim toplumumuzda da birçok olumlu gelişmelerin yanında maalesef inanç, kültür ve ahlakın yozlaştığını ve gayri meşru davranışların arttığına şahit oluyoruz.

Ebeveynler olarak, sorumluluğu üstünüzden atmak veya vebalden kurtulmak için birilerini suçlayarak birilerinden de medet beklemek, en hafif tabiriyle yozlaşmaya çanak tutmak olacaktır.

Belki geçmişte bize yapıldığı gibi, dövmenin ve yasaklamanın çözüm olacağını düşünebilirsiniz. Lakin geçmiş dönemle günümüz arasında dağlar kadar fark olduğunu akletmeyeniniz yoktur, zaten o şekilde çözüm de namümkündür.

Evladının İslam ahlakı ve Türk kültürüyle edepli yetişmesini isteyen ebeveynler, ‘’eğitim ailede başlar’’ metodu dışında yapabilecekleri başka bir şeyin olmadığını da bilmeliler.

Çocuklara yalan söyleme, hırsızlık yapma, hakkına razı ol, adil ol, edepli ol, saygılı ve hürmetkar ol gibi tembihler yerine, tüm bu güzel hasletleri kendi nefislerinde bizzat yaşayarak, hayatlarına adapte etmiş olmalılar.

Mesela sabahları el yüz yıkarken ayaklarınızı da dahil ederseniz, güne abdestli başlamanın faziletli olduğunu göstermiş olursunuz. Çünkü abdestli bulunmak ibadete hazır olmanın yanında, birçok yanlışa da firen olacağının teminatı olduğunu yaşayarak ikna olacaklardır.

‘’İnsan kıyafetiyle karşılanır, konuşma ve davranışlarıyla uğurlanır’’ sözüne binaen, sürekli temiz giyinerek, kıyafetin kişiliğinizi yansıtan bir araç olduğunu ve kişisel bakımın da önemli olduğunu göstermiş olursunuz.

Özellikle kız anneleri, kendi kıyafetinizle tamamen zıt olan kızlarınızın abartılı açık giyimleri konusunda, daha muhafazakâr ve tutarlı olmalısınız.

Yetişkin olarak, her daim yüz ifadelerinize çok dikkat etmelisiniz.

Çalıştığınız kurum ve işyerinde, dışarıda veya evinizde asık surat yerine gülümseyen yüz ifadesiyle ve pozitif görünerek hayırlı sabahlar, hayırlı işler, teşekkür ederim, kusura bakmayın, özür dilerim, merhaba veya selamünaleyküm diyerek söze başlamanın ya da bitirmenin, çok daha olumlu olduğunu muhataplarınızın size ister istemez aynı üslupta cevap vereceklerini göstermelisiniz.

Bulunduğunuz ortamlarda hal hatır sormanın, hoşgörüyle yaklaşmanın, hürmet etmenin, saygılı davranmanın, maddi ve manevi yardım isteyenlere gücünüz nispetinde yardım etmenin de yine size aynı tarz davranışlarla geri döneceğinden emin olmalarını sağlayabilirsiniz.

Randevularınıza sadık kalarak her işinizi vaktinde ve temiz, sağlam, pratik, hakkını vererek yaptığınızda yine toplumda taktir edilen biri olacaklarını bunun yanın da birçok kazanımlar da elde edebileceklerini sizin tecrübelerinizin ışığında gösterebilirsiniz.

Evde, işyerinde, sokakta, araçta, piknikte dahi gürültü̈ yapmamaya özen gösterilmeli, etrafa gelişigüzel çöpler atılmamalı, korna çalınmamalı, bağırarak konuşulmamalı, hayasızca gülünmemeli, yaya ve araçlara yol vermenin ve trafik kurallarına uymanın, yere tükürmenin nezaket olduğu bilincini yaymalısınız.

Toplu araçlarda çocuklu kadınlara, hasta ve yaşlılara yer vermenin, insanları süzerek bakmanın taciz veya hakir görmek olabileceğini, kişilerin yüzlerine bakarak konuşulması gerektiğini, el cepte ayak ayak üstünde büyüklerle konuşulmayacağını, kalabalık ortamlarda kişilere sürtünerek el ayak temas ederek geçilmemesi gerektiğini, sıraya girilerek hizmet alınan yerlerde oluşturulan sıraya riayet etmelerini, sıra olan yerlerde önlere geçmek için türlü hilelere başvurmamalarını, ağaçlara yeşilliklere hayvanlara kötü muamelede bulunmamalarını, kaldırımların araç parkı olmadığını, yaya geçitleri dışında yola inilmemesi gerektiğini bizzat davranışlarınıza yansıtmalısınız.

Sadece sınavlarda başarılı çocukların velisi olmak, ne aile nede toplum için yeterli değil. İnsan olmanın gereği edepli, ahlaklı, saygılı ve merhametli olmaktır. Çağdaş ve asil bir nesil yetiştirmek için, her konuda ve her kulvarda başarılı olunması gerektiğini her hal ve davranışlarınızla belli etmelisiniz.

Evlatlarınızın ahlaklı, saygılı ve topluma yararlı yetişmesinin ilk sorumlusu, ebeveynler olarak sizlersiniz. Okullarında fen ve matematik ilimleri başta olmak üzere, öğrenimlerinden öğretmenlerimiz sorumlu. Zaten çocuğun da başarılı olması kolaylaşır.

Değerli anne ve babalar; evlatlarınızın açık giyinmeyi cesaret saymalarına, bireysel özgürlük adına akılarına eseni konuşmalarına veya yapmalarına, biz yaşamadık onlar yaşasın, biz gezmedik onlar gezsin, üniversite okusun mantığı ile rasgele nere giderse gitsin elinde bi diploması olsun diyerek başka şehirlerde bir çok olumsuzluğun içinde olmalarına, kim yapmıyor ki bu yaşlarda yanlışta hata da olur diye davranmaktan ve demekten vazgeçin! 

Çünkü bu yanlışların bedelini önce siz ve evlatlarınız, sonra tüm toplum öder, zaten ödüyor ve böyle giderse de ödemeye devam edecektir. Allah nefsine uyarak günah işleyenleri, toplum da kendine zarar verenleri asla affetmez!

Yapılan iyilik ve kötülükler toplumda bulaşıcı hastalık etkisi yapar. Hangisi ağır basarsa o taraf galip gelir. İyilikleri çoğaltalım ki, toplumumuz huzur ve refah içinde, devletimiz de ilelebet yaşasın.

Editör: Pervasız Web Haber