Anadolu Mektebi öğrencileri; Akşehir Belediyesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Anadolu Mektebi tarafından 26-27 Eylül 2018 tarihlerinde düzenlenen ‘’Doğumunun 100. Yılında Edebiyatımızın Yerli ve Milli Sesi Tarık Buğra’’ programları kapsamında gazeteci-yazar Tarık Buğra’yı anlatacaklar.

Programların Açılış Paneli, 26 Eylül 2018 Çarşamba günü (bugün) saat 10:30’da Şehit Ömer Halisdemir Kültür Merkezi’nde; Belediye Başkanı Salih Akkaya, İlçe Milli Eğitim Müdürü Sadık Köseoğlu ve Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sami Güçlü’nün katılımıyla, Anadolu Mektebi öğrencileri tarafından gerçekleştirilecek. Başkan Akkaya panelle ilgili olarak; ‘’On bir şehirden kırk panelist öğrenci, edebiyatımızın yerli ve milli sesi Tarık Buğra’yı Akşehirimiz’de anacaklar. Tüm hemşehrilerimizi bu önemli panele davet ediyorum.’’dedi.



Açılış paneli öncesinde, saat 10:00’da da yine Şehit Ömer Halisdemir Kültür Merkezi’nde, ismi ‘Akşehir Tarık Buğra Halk Kütüphanesi’ olarak değiştirilen ilçe halk kütüphanesinin açılış töreni yapılacak.



Programın Kapanış Paneli ise, 27 Eylül Perşembe günü (yarın) saat 10:30’da Akşehir Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.



Tarık Buğra, dönemin Akşehir Ağır Ceza Reisi Mehmet Nazım Bey’in oğlu olarak 1918’de Akşehir’de dünyaya geldi:



İlk ve ortaöğrenimini Akşehir’de tamamladıktan sonra Konya Lisesi’nden mezun olan Buğra, İstanbul Üniversitesi Edebiyat, Tıp ve Hukuk fakültelerinin her birinde birkaç yıl okudu ancak bitirmeden ayrıldı ve Şişli Terakki Lisesi’nde muallim muavini olarak çalıştı.



Gazeteciliğe, Akşehir’de çıkardığı Nasrettin Hoca Gazetesi ile başlayan ve sonrasında Milliyet ve Tercüman gibi gazetelerde fıkra yazarlığı ve yazı işleri müdürlüğü yapan Tarık Buğra, ‘Oğlumuz’ isimli hikayesi ile Cumhuriyet Gazetesi’nin Yunus Nadi Hikaye Yarışması’nda ikincilik kazandı. İlk oyunu ‘Peşte 56’ olan yazarın, Milli Mücadele yıllarını anlattığı 3 ciltlik ‘Küçük Ağa’ romanı, yine kendisinin yazdığı senaryoyla televizyon dizisi olarak TRT’de yayınlandı. ‘İbişin Rüyası’ ve Osmanlı Devleti’nin kuruluş yıllarını konu alan ‘Osmancık’ isimli romanları da oyunlaştırılarak televizyona uyarlandı.



Eserleri birçok ödüle layık görülen ve 1991 yılında Devlet Sanatçısı seçilen Tarık Buğra, 1994 yılında hayata veda etti.