“Ege Bölgesinin En Büyük Kitap Fuarı” iddialı bir slogan gibi görünse de aslında bir gerçeği yansıtıyor. Bu yıl üçüncü kez kapılarını açtı. Üçüne de katılmış biri olarak dört dörtlük bir fuarın nasıl yapılacağını gösteriyor Denizli Belediyesi.
Denizli’ye çoğu kez gelirim. Dostlar, arkadaşlarım burayı cazibe merkezi haline getiriyor. Fuar dönemleri bu cazibe kat be kat artıyor. Sanatçı dostlarla bir arada olmak da kenti bir başka güzelleştiriyor.
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, kuşkusuz bu fuarın oluşmasında en büyük etkili kişi. Her konuşmasında kültür olaylarının kentleri daha bir güzelleştirdiğinden söz eder. Karikatür yarışması da bu yıl üç yaşına bastı. Kültüre gönül vermiş birisi kente çok şey kazandırır. Kültür Daire Başkanı Hüdaverdi Otaklı anlatılır gibi değil. Elinin değdiği yerlere güller dikmeyi bilen bir kültür sevdalısı. Kültür bölümü arı kovanı gibi çalışmasındaki tek etken kişi. Kültür Müdürü Arif Duru, genç yaşında bu makama gelmiş, bunu fazlasıyla hak eden kişilerden birisidir. Ufuk Tarakçıoğlu, Barış Ayhan, Mustafa Ergin, Mustafa Bardakçıoğlu, Mustafa Pargan, Rasih Başer fuar süresince koşturup durdular. Tüm çalışanlarıyla bir güzellik demetini oluşturuyorlar. İşte bu kişilerle yapılan kitap fuarı da örnek olacak nitelikte olur.
Fuar alanı hiç boş kalmadı. Öğrencilerin fuar alanına akarak gelmesi nedeniyle çocuk sesleri fuarı daha bir güzelleştirdi. Saat 17’den sonra da anne babalar çocuklarını yanlarına alıp gelmelerinin güzelliği ancak yaşanabilir.
Ülkemizin yüz akı yazarların çoğu yine Denizli Kitap Fuarındaydı. Aynı tarihlerde TÜYAP İzmir Fuarının olduğu düşünülürse bu büyük bir başarıydı. Bizler yine Savaş Kitap standındaydık. Fuarların değişmezleriydik. İsmail Eder, yazar Nil Pröttel ve genç çalışanımız Rukiye Hanım ile keyifli bir fuar geçirmenin mutluluğunu yaşadık.
Can dostum, eşsiz insan, yüreği güzel, güzel arkadaşım Nil ile fuardan kalan zamanlarda kenti gezdik… Fuarın yorgunluğunu dolaşarak yok etmeye çalıştık. Karikatürist dostum, arkadaşım Mehmet Selçuk, başkanımız Abdülkadir Uslu ile de muhabbetsiz yapamadık. Yazmaktan gurur duyduğum İnsty Life dergisini çıkartan Binnur Olcaytürkan ile de fuarda sürekli görüştük. Bunlar da güzellik hanesine yazılacak mutlu anlardandı.
Kültür Sosyal Daire başkanı Hüdaverdi Otaklı da sürekli bizlerin halini hatırını soruyordu. Belediyeye ait stantta söyleşmelerimiz çok keyifliydi. Çoğu kişinin yaşayamayacağı bir güzelliği daha yaşadım. Dünyanın en mutlu insanıydım işte o zaman. Denizli Belediyesinde daire başkanı olarak görev yapan öğrencim Emel Erkan Pamukkale ile görüşmemiz destansı güzellikten başka bir şey değildi. Aradan 30 yıla yakın süre geçmişti. İlk merhabanın sıcaklığı sürüyordu. Sadece teneffüse çıkmıştık, tekrar derse giriyorduk.
Emel Erkan ile görüşmemiz bitmemişti. Bir de Denizli kebabı yemeye davet etti. Yazar arkadaşım Nil ile gittik. Nil de çok duygulanmıştı. “Çok zor yaşanılır bir duruma tanık oldum. Çok da duygulandım” demeyi de ihmal etmedi. Sevgili Daire Başkanım Emel Erkan’ın 30 yıl önce söylediğim sözü yinelemesi, ortamın duygusal havasını daha da arttırmıştı. “Ne güzel söylemiştiniz öğretmenim, bir gerçekmiş söylediğiniz: Her şey biter, geride sadece gerçek dostluklar kalır.”
Denizli Kitap Fuarını çevre belediye başkanları da ziyaret ediyordu. Denizli’nin iki kadın belediye başkanı da fuarı gezenler arasındaydı: Merkez Efendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, Bozkurt İlçesi Belediye Başkanı Birsen Çelik fuara renk kattılar. Siyasete kadın eli değdiren iki güzel insandı.
Bir fuar daha böyle geçmişti. Fuarın son gününü kendimize ayırmıştık…