Geçtiğimiz cuma günü okullar tatile girdi. Peki öğrenciler daha özelde ise çocuklar, bu tatili nasıl geçiriyorlar? Milli Eğitim Bakanı'mızın öğretmenlere: "Öğrencilere ödev vermeyin" talimatı dolayısıyla öğrenciler, ara tatilde dersle arasına mesafe koydular. Ben de Milli Eğitim Bakanı'mızın bu talimatını yerinde ve olumlu buluyorum. Elbette öğrenciler üç buçuk ay boyunca dersler, sınavlar, ödevler ile uğraşmışlar ve 15 günlük rahat bir nefes almayı hak etmişlerdir. Ancak bu süre zarfında çocuklar, tehlikeli bir bağımlılığa yakalandılar. Öğrenciler, ödev yapmıyorlar lakin telefon, tablet, bilgisayar gibi elektronik aletlerin pençesine takılmış durumdalar.
Kendi akraba ve yakın çevremde gördüğüm üzere çocuklar, bu elektronik aletlerin esiri olmuş durumda. Küçük yaştan itibaren anne ve babaların bilinçsiz ve umursamaz tavırları yüzünden, çocukların sağlıklarını olumsuz yönde etkileyen bu bağımlılığa nasıl dur diyeceğiz? Öncelikle yasak çözüm değil. Ne kadar yasaklanırsa yasaklansın artık çocuklar birden bire bu alışkanlıktan kurtulamayacaklardır. Bu yüzden yasaklamak yerine kontrol altına almak daha mantıklı ve tutarlı.
Peki ne Yapmalı? Akıllı telefonlar ve tabletler, bir çocuğun bir düğmeye basarak istediklerini elde etmesini sağlar. Yani çocukların yaratıcı düşünme ve zekalarını kullanabilme olanağını ortadan kaldırmaktadır. Bu durumda çocuklara çeşitli kurs ve aktivitelerle uğraş alanı kazandırılmalıdır. Çocukların yetenekleri ön plana çıkarılmalıdır. Ödev için değil ancak ilkokuldan itibaren okuma alışkanlığı kazandırılmalıdır. Bu aktiviteleri yerine getirdikten sonra günlük planlamaya göre çocuklara, tablet yahut bilgisayar kısıtlı bir süreliğine kullandırılabilir. Örneğin 1 saat kitap okuyorsa 2 saat kursuna ve diğer aktivitelerini yerine getiriyor ise günün sonunda tableti kullanmayı hak etmiş demektir. Ancak kontrollü bir şekilde ve izin verilen uygulamaları kullanması koşuluyla.
Çocukları tamamen serbest bırakıp tüm günlerini telefon, tablet vb. elektonik aletlerle geçirmeleri onlar için ileride telafisi mümkün olmayacak maddi ve manevi problemleri beraberinde getirecektir.Uzmanlara göre, akıllı telefonlarda veya tabletlerde çok fazla zaman harcamak; çocuk depresyonu, kaygı, bağlanma bozukluğu, dikkat eksikliği bozukluğu, psikoz ve sorunlu çocuk davranışı oranlarının artmasına neden oluyor. Veliler çocuklarını başından savmak, oyalanmalarını sağlamak için çocuklarını bu bağımlılığa kurban etmemelidirler. Eğer çocuklar bu duruma düşürüldüler ise de vakit kaybetmeden kurtarılmalıdırlar. Ayrıca çocukları bu alışkanlıktan kurtarmaya çabalarken yeri gelmişken anne ve babalar da bir zahmet çocuklarının yanında telefon ve tabletlerini sürekli kullanmaktan vazgeçmelidirler. Çocuk, evde anne ve babasını örnek alır, sokakta geçen vatandaşı değil!