Bizim çocukların sorumlulukları çok fazla. Yaklaşan sınavlar, yetiştirilmesi geren ödevler, LGS, TYT, AYT, KPSS. Birden çok işleri var ve nereden başlayacaklarını ve nasıl çalışacaklarını bilmiyorlar, genellikle zaman kısıtlı ve bu durumla nasıl baş edebilecekleri konusunda çaresizler. Bu durum onlarda ümitsizliğe neden oluyor ve motivasyonları düşüyor.
Bu kadar sorumluluğun olduğu dönemde, çocuklarımızın zamanı verimli kullanmaları çok önemli, bu konuda çocuklarımıza rehberlik etmeliyiz. Bu yazımda zamanı iyi kullanma ve verimli ders çalışma yöntemleri ile ilgili ip uçları vermeye çalışacağım. İyi okumalar.
KULAK BEYNE GİDEN BİR CADDEDİR. (VOLTAİRE)
Özellikle 12.sınıf öğrencilerimizin, bazı derslerde derse katılımları genelde düşük oluyor. Derse katılmanın ve dersi dikkatlice dinlemenin, ders çalışırken oldukça fayda sağladığını unutmamak gerekir. Çünkü derslerde tam konsantre olamasak bile konulara aşina oluyoruz ve o derse karşı farkındalığımız artıyor. Hiç duymadığınız konuya çalışmak, birkaç saatlik bir derste dinlediğin konuya çalışmaya nazaran daha zor oluyor. Özellikle matematik gibi sayısal derslere düzenli olarak katılmak verimli ders çalışabilmek için önemli.
BU SABAHIN HAYATINDA ASLA TEKRARI YOK. KALK VE TADINI ÇIKAR.
Verimli ders çalışabilmek için güne erkenden başlamak ve istikrarlı bir şekilde çalışmak çok önemli. Bu sayede hem motivasyonunuz artar hem de sosyal aktivitelerinize zaman kalır. Sosyal aktivitelerini ve ders çalışmanı birlikte yapabilmiş olursun bu da senin mutlu olmanı sağlar.
Özellikle üniversite sınavına hazırlanmayı arzulayan öğrencilerime tavsiyem, bu işe 12.sınıfta başlamayalım. Ne demiş Tolstoy; “İnsanın hayatta iki önemli savaşı vardır. Bunlar zaman ve sabırdır.”
TEKRAR SAYISI ARTTIKÇA HATA MİKTARI AZALIR
Bir konuyu çok iyi öğrenmiş olsan bile öğrenme faaliyetinin hemen ardından unutma çok hızlı bir şekilde başlıyor. Öğrenmenin hemen sonrasında, örneğin ilk 20 dakikalık zaman içinde, öğrendiklerimizin yaklaşık yarıya yakınını hemen unutuyoruz. Bu unutmayı azaltabilmek için tekrarlar şart. Ders tekrarları ile ilgili tavsiyem şu şekilde;
1.Tekrar: Aynı gün içinde (Özellikle uyumadan önce)
2.Tekrar: Ertesi gün içinde
3. Tekrar: Bir hafta sonra
4.Tekrar: Bir ay sonra
5. Tekrar: 4-6 ay sonra
EN GÜÇLÜ HAFIZA BİLE EN ZAYIF MÜREKKEPTEN SOLGUNDUR.
Not tutmak etkili bir öğrenme için çok ama çok önemli. Psikologların dediğine göre; bir defa not tutarak ders çalışmak, sekiz kez okuyarak ders çalışmaya nazaran daha etkili öğrenmeye neden oluyor. Not tutarak ders çalışmak zaman kaybı gibi gelebilir, endişelenmeyin, not tutmanın da püf noktaları var, bu püf noktalara başka bir yazımızda değinelim.
KENDİ ÖĞRENME SİTİLİNİ KEŞFET
Psikoloji bilimine göre farklı zeka türlerine sahibiz. Birçok farklı zeka türü var, kimi işitsel, kimi görsel, kimi sözel, kimi ise mekanik zekaya sahip. Zeka türü ile öğrenme arasında sıkı bir ilişki var, bazı insanlar okuduğunu rahat anlayabiliyorlar, bazıları görsel bir materyale ihtiyaç duyuyor. İşitsel, görsel veya deneysel farklı öğrenme stilleri mevcut. Senin için en verimli öğrenme stilini bulman için zeka türünü bilmem gerekiyor. Öncellikle kendi zeka türünüzü keşfedin, zeka türlerini anlamaya yönelik bir çok envantere sahibiz. Konu ile ilgili okullardaki rehber öğretmenlerinizle iletişime geçebilirsiniz.
DÜZENLİ VE YETERLİ UYKU ÇOK ÖNEMLİ
Verimli ders çalışmak için uyku çok önemli. Günlük uyuman gereken bir süre var, uyku her yaşta gerekli. Çünkü zihnin sorunsuz çalışmasını sağlıyor, vücudu onarıyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Uzmanlar yaş gruplarına göre ideal süreleri belirlemişler. Lise çağındaki gençlerimiz ortalama 8-9 saat uyumaları gerekiyor.
Yapılan birçok bilimsel araştırmaya göre; yeni bilgi öğrenmeden önce yeterince uyumayanların, yeterli uyuyanlara göre hatırlama oranları azalıyor. Özellikle öğrenme faaliyeti sonrasında ki uyku, bilgilerin hafızaya daha iyi yerleşmesini sağlıyor.
Bu demek oluyor ki; sabah uykusunu almadan gelen öğrencilerin derslerinde verim alması düşüyor. Yatmadan önce o günün tekrarını yapan öğrenci daha verimli olabilmekte.
Benim ideallerim, hedeflerim var, uyku zaman kaybı, az uyuyarak çok ders çalışmalıyım diyen gençlerimiz de var. Erdal DEMİRKIRAN’ın “Sadece Aptallar Sekiz Saat Uyur” isimli kitabını kesinlikle okusunlar. Yazar bu kitabıyla “Erişkin bir insan günde 8 saat uyumalıdır.” önyargısını kırarak 8 saat uyumanın bir alışkanlıktan ibaret olduğunu anlatmaya çalışıyor ve Newton, Edison, Dostoyevski gibi insanların hayatlarından örnekler veriyor.
Konu ile ilgili yazacaklarım bitmedi, haftaya devam edelim. Kalın sağlıcakla.
Görüş ve eleştirileriniz benim için önemli: hakanzeybek4242@gmail.com