Fuara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Kalkan; 2 yılda bir yapılan ANUGA Gıda Fuarı’nın, 4-8 Ekim 2025 tarihleri arasında kapılarını yeniden açmak üzere başarıyla sona erdiğini ve 118 ülkeden 7 bin 900 gıda üreticisi firma ya da gıdayla ilgili kurumun stant açarak katıldığı fuarı, 200 ülkeden yaklaşık 140 bin kişinin ziyaret ettiğini aktardı.
Başkan Kalkan’ın verdiği bilgiye göre; ev sahibi Almanya dışındaki 117 ülke arasında en fazla katılımcı firma sayısıyla üçüncü sıraya yükselen Türkiye’den, 286’sı Milli Katılım Alanında ve 105’i bireysel olmak üzere 391 firma fuarda yer alırken, merkezleri Avrupa’da olan Türk firmalarıyla beraber bu sayı 400’ü aştı. Kalkan, gıda sektörüyle ilgili aynı anda gerçekleştirilen 10 fuarı içinde barındıran ANUGA Fuarına ilişkin değerlendirmesinde, özetle şu ifadelere yer verdi:
“Fuarın organik gıdadan içeceklere, et ürünlerinden dondurulmuş gıdalara sektörün alt bölümlerini içeren alanların hepsinde Türkiye hem kendi milli katılım alanıyla hem de bireysel olarak katılan firmalarla temsil edilmiştir. Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası 7-11 Ekim 2023 tarihleri arasında 25 üyemizle ziyaretçi, kayıtlı 2 üyemizle de katılımcı olarak fuara iştirak etmiştir. Fuarda katılımcı olarak yer alan Kalkan Meyve ve Kesebetler Gıda stantlarının fuar boyunca yoğun olarak ziyaret edilmiş olması, Akşehir TSO olarak bizleri çok mutlu etmiştir.
Üyelerimiz hem ticari anlamda hem de bilgi ve deneyim anlamında faydalı bir fuar ve iş gezisi gerçekleştirmiş oldular. Üyelerimizin, fuar ziyaretindeki önemli çıkarımları; “Fuarda Sürdürülebilirlik Ön Planda”, “Fason Üretim Anlayışından Vazgeçip Markalaşmaya Odaklanmalıyız”, “Dünya Pazarlarına Açılmak İçin Çalışmaya Devam Etmeliyiz.”, “Maliyetleri Düşürüp Dünyada Yeniden Rekabetçi Olmalıyız” şeklinde olmuştur.
Programladığımız yurt dışı iş gezisi sadece fuar ziyaretiyle sınırlı kalmayıp MÜSİAD ile yapılan toplantıyla Almanya’da iş yapan yerleşik firma sahipleriyle de görüşmeleri, Almanya pazarında iş yapma olanakları ve vergilendirme gibi önemli konularda görüş alışverişinde bulunmaları sağlanmıştır. Bu konudaki katkıları ve misafirperverliklerinden dolayı MÜSİAD Başkan Vekili Oğuz Korumtaş’a, Yönetim Kurulu Üyemiz Fatih Koç tarafından Odamız adına plaket takdim edilmiştir.
İş gezisinin Hollanda ayağında ise üyelerimize; ülkede uygulanan kooperatifçilik sistemi, arazi düzeni, peynir çiftlikleri hakkında bilgi verilmiş ve peynir çiftliği ziyaretiyle de dünyaca ünlü Hollanda peynirlerinin üretim aşamaları, pazarlama, dağıtım ve markalaşmaları konularında, yerinde bilgi edinme fırsatı yakalanmıştır.
Odamız yurt dışı iş gezisi programına, KOSGEB’den Yurt Dışı İş Gezisi Desteğiyle katılan gıda firmalarının her birine, yurt dışı iş gezisi için işletme başına sağlanan destek üst limiti olan yüzde 60 oranında ve en fazla 45 bin TL olarak faydalanma olanağı sunulmuştur. Gezinin hazırlanmasında ve gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim.”