BELEDİYE BAŞKANI TACETTİN YALTIRIK

1946-1954 yılları arasında Akşehir Belediye Başkanlığı yapan Tacettin Yaltırık Akşehir’in il olması için maddi manevi emek vermiştir.

Akşehirli zengin bir aileye mensup olan Tacettin Yaltırık, bir manifatura dükkânı sahibiydi. Büyük ve zengin bir tüccardı. Devletten pek çok gölü kiralar ve bu göllerde balık tutma hakkı kendisine ait olurdu. Göllerden başkaları avlanmasın diye kiralık koruyucular tutardı. Tacettin Yaltırık, Akşehir Bankasının büyük hissedarlarından olup 1938-58 yılları arasında Akşehir Bankası İdare Meclisi Başkanlığı yapmıştı.

Manifatura tüccarı olan Tacettin Yaltırık, 1939-1954 yılları arasında Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası (AKTSO) Başkanlığı, 1941-1952 yılları arasında AKTSO Meclis Başkanlığını yürüttü. Yaltırık, AKTSO Başkanı olarak 511 üye numarasıyla 22-27 Kasım 1948 tarihlerinde İstanbul’da yapılan Türkiye İktisat Kongresi’ne katılmış, Devletçilik komisyonunda yer almıştır.

1946 yılında yapılan yerel seçimlere katılarak Akşehir’de Cumhuriyet Halk Fırkasından aday oldu ve seçimi kazandı. Yine 3 Eylül 1950 tarihinde yapılan Belediye Başkanlığı seçimlerinde Akşehir Belediye Başkanlığını kazandı. Türkiye çapında CHP’nin kazandığı 40 belediye başkanından biri idi. 1954 yılına kadar Akşehir Belediye Başkanlığı yapmıştır.

Akşehir’in meşhur belediye başkanlarından Tacettin Yaltırık’ın evi Seydi Yunus’un Türbesinin bitişiğinde idi. Tacettin Yaltırık, Türbe’nin tamamen ortadan kayıp olmasını önlemek için evinin bitişiğindeki türbeyi ve bahçesini satın alarak kendi şahsi korumasına aldı.

Yaltırık, Akşehir Belediye Başkanı iken Hıdırlığı park haline getirmeye karar vermişti. Uzun uğraşlar sonucu Şeker Fabrikası bahçıvanı çiçekçi Sabri Usta’yı getirterek Hıdırlık’ın ağaçlandırılıp düzenlenmesini gerçekleştirmiştir.

Cumhuriyetin kuruluş yıllarından itibaren Akşehir’in her ileri geleni Akşehir’in il olması için çaba harcamıştır. Bu kişilerden bir de Tacettin Yaltırık’tır.

1946 yılında çok partili hayata geçiş sürecinde M. Adnan Menderes, Demokrat Parti’yi kuracağında Akşehir Bankası İdare Heyeti Başkanı Tacettin Yaltırık’ı bütün arkadaşlarıyla birlikte bir akşam yemeğine davet etmiş, kendi partisinden belediye başkanı adayı olmasını istemiştir. Karşılığında da Akşehir’i il yapacağına dair söz vermiştir. Millî Mücadele yıllarında konuk ettikleri İsmet İnönü’ye duyulan sevgi ve bağlılığın da etkisiyle Yaltırık:

“-Ben bu yemeği yedim, bu hesabı da ben öderim, senin partinden de belediye başkanı olmam. Ben Halk Partili doğdum, Halk Partili ölürüm.” demiştir. Nitekim kısa bir zaman sonra CHP’den aday oldu ve Akşehir Belediye Başkanlığını kazandı. 1950 yılında da yapılan seçimi tekrar kazandı. Fakat 1950’li yıllarda Demokrat Partinin iktidarı devralmasıyla iktidar partisine ters düşen Akşehir’in il olma umutları da suya düşmüştü.

1954 yılında Akşehir Belediye Başkanlığından ayrılan Tacettin Yaltırık, Akşehir’in il olma umutlarını kayıp etmemişti. Nitekim 1956’da Tacettin Yaltırık, bir yurt gezisi esnasında Akşehir’den geçen Cumhurbaşkanı Celal Bayar’la görüşmüş, Bayar’ın Akşehir’in il olması için yarı söz verdiğini belirtmiştir. Bu görüşme sonrasında Akşehir’de heyetler kurulmuştu. Yaltırık, İstanbul’a adamlar göndererek değerli kâğıtlarla renkli broşürler bastırmış, Ankara’ya geliş gidişler artmış ve çok paralar harcamıştır.

1959’da Merhum Cumhurbaşkanı Celal Bayar, bir defa daha Akşehir’den geçmiş çok şaşalı bir karşılama olmuş, yollar, meydanlar insan yığınlarıyla dolup taşmıştır.

Cumhurbaşkanı Celal Bayar:

”-Yakında inşallah kurdele kesmeye geleceğim” demiştir. Fakat 1960 İhtilali’nin patlak vermesiyle ipler kopmuş, çabalar sonuçsuz kalmıştır.
Tacettin Yaltırık, Akşehir’in il olması sevdasından vazgeçmemişti. 1961 yılında Cumhuriyet Halk Partisi ilçe başkanıydı. Yapılacak genel seçimde Konya Milletvekilliğine adaylığını koydu, fakat kazanamadı.

O dönemi yakın arkadaşlarından Vefa Tanır şöyle anlatır:

“O yıllarda ben Ilgın’da, merhum Tacettin Yaltırık’ta Akşehir’de CHP’nin ilçe başkanıydık. Baba oğul gibiydik. 1961 seçimine beraber girdik. Altı milletvekili kazandık. Tacettin Bey dışta kaldı. Ankara’ya gitmeden kendisine veda etmeye geldim. Ticarethanesi doluydu. Üzülme, dedim. Ha babası, ha oğlu fark etmez. Alnımdan öptü. ‘İlk teklifin Akşehir’in il olması olsun’ dedi.

Tacettin Yaltırık, milletvekili olmayı çok istiyordu. Yaltırık korkunç güçlüydü. Açıktan kimse ona muhalefet etmeye korkuyordu. Sigara tiryakisi idi. Konuşurken bile ağzından sigarayı çıkarmazdı. Yoklama ve seçimde çok masraf etti. Akşehir’in komşu ilçesinden "Delegelere vereceğiz" diye ondan büyük miktarda para istemişler; İki çanta doldurup vermiş. Oradan çok az oy almıştı. Konya’da ancak yedinci olabildi. Kazanamadı, ne yazık ki Akşehir’in il olmasını göremeden bir ay sonra vefat etti.

Yenilgi kadar, sigaranın zararı da öldürmüştü onu.

{ "vars": { "account": "G-5Z2CE4T8R8" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }