GÜNDEM

“BAŞARISIZLIKLARINIZDAN ZEVK ALMAYA BAKIN” HASBİHAL’DEN

Her şey zıttı ile vardır doğada ve insan hayatında. Güzel çirkinle vardır, sağlık hastalıkla, hiç hastalanmamış bir insan sağlığın kıymetini, aç kalmamış bir insan da tokluğun kıymetini bilemez.

Beyaz kar üzerindeki siyah tavşan, beyaz tavşandan daha önce algılanır. Yaşam için çok önemli olan su bile, yanıcı ve yakıcı birer element olan hidrojen ve oksijenden meydana gelmiştir. Felsefede buna diyalektik yani karşıtların birliği diyorlar. Örneğin ünlü Alman filozofu Hegel, diyalektik idealizm görüşü tez, antitez ve sentez üzerine kurmuştur. Sıcak ve soğuk olmadan ılık, siyah ve beyaz olmadan gri olmaz gibi bir görüş bu diyalektik dediğimiz şey. Mesela insan doğarken ölümü de birlikte yaşar, doğmadan ölünmez. Ölmeden doğulmaz. Mevlana hazretleri ölüm gününü düğün günü olarak görmüştür.

Başarı için başarısızlığı yaşamalı ve ondan ders çıkarmalıyız. Başarısızlıklarınızdan zevk almaya bakın, birçok filozof, bilim adamı, sanatçı başarısızlıkları karşısında yılmadan, ondan ders çıkararak, bir anlamda zevk alarak, başarının tadına varmışlar diyebiliriz. Peygamber Efendimiz başta olmak üzere Einstein, Messi, Ronaldo, Michael Jordan, Eminem, Edison, The Beatles grubu, Watt Disneyn, Silvester Stellona, Abraham Lincoln, Vecihi Hürkuş ve birçoğunun hayatlarının belki de yüzde doksanı başarısızlıkla sonuçlanmıştır.

Michael Jordan, lisede basketbol takımından kovulmuş yeteneksiz diye, ama o pes etmedi, 6 NBA şampiyonluğu, 14 kez All-Star (yılın basketbolcusu) oldu.

Albert Einstein, 4 yaşına kadar konuşamadı, öğretmen annesinden çocuğunun okuyamayacağını bu sebeple okuldan alınmasını istedi. Ama o tüm zamanların en iyi fizikçisi oldu, atomu parçaladı.

Walt Disney, yaratıcı ve orijinal fikirleri olmadığı için gazeteden kovuldu, Mickey Mause, Donald Duck çizgi filmlerini izlemeyenimiz kalmamıştır.

Lionel Messi, büyüme hormonu bozukluğundan dolayı büyüme hızı yaşıtlarından geri kaldı, okul futbol takımına alınmadı, 6 kez FİFA yılın futbolcusu seçildi.

Steve Jobs, işten atıldı, depresyona girdi, Apple’nin kurucusu oldu.

Eminem, fakirlik diz boyu, liseyi bıraktı, intihara teşebbüs etti ama o kadar beceriksizdi ki ölemedi, albümleri milyonlar sattı.

The Beatles grubu, hiçbir plak şirketi şarkılarını beğenmedi, fakat daha sonra grup birçok satış rekoru kırdı.

Abraham Lincoln, adam 8 kez seçimleri kaybetti. ABD’nin Süleyman Demirel’i yani. Fakat ülkesinin 16. başkanı oldu.

Müslüm Gürses, çok fakir bir hayat yaşadı, gözü önünde babası, annesini ve küçük kardeşini bıçaklayarak öldürdü, trafik kazası geçirdi, öldü sandılar, morga koydular, ölmediği anlaşıldı, saatlerce ameliyat masasında kaldı, kafasına metal bir levha koydular, sol kulağı işitmez oldu, ilk kaseti pek satmadı ama o pes etmedi. Müslüm Gürses, “Hayat güzeldi ama zordu.’’

 “Sadece büyük ölçüde başarısız olmaya cesaret edenler, büyük ölçüde başarabilirler.” R.F. Kennedy

“Mağlubiyete uğrayınca ümitsizliğe kapılma, her başarısızlıkta bir zafer arzusu vardır.” G.Martin

“Ben hayatımın hiçbir anında karamsarlık nedir tanımadım.” M. K. Atatürk

“Başarının sırlarından biri de, geçici başarısızlıkların bizi yenmesine izin vermemektir.” M. Kay

Hiçbirimizin elinde sihirli değnek ya da iksir yok. Başarı ansızın düşmüyor avucumuzun içine, illaki çabalamamız, başarısızlıklar karşısında yılmadan, başarısızlıklarımızdan ders çıkarmamız gerekiyor.

Japonlar, kırılganlık ve başarısızlığın yok oluş değil de yeni var oluşlara açılan birer kapı olarak görmüşler ve bu durumu Kintsugi felsefesi olarak isimlendirmişler. Bir sonraki yazımızın konusu Kintsugi felsfesi olsun.

Sağlıcakla kalın!

Görüş ve eleştirileriniz benim için önemli; hakanzeybek4242@gmail.com

{ "vars": { "account": "G-5Z2CE4T8R8" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }