AZİMLİ KADINLARIN TARİHİ

ABD’nin New York şehrinde, 8 Mart 1857 tarihinde, tekstil üretiminde çalışan yaklaşık 40 bin kadın, çalışma şartlarının iyileştirilmesi için eylem yaparlar.

Düzenlenen bu eylemleri sonlandırmak maksadıyla güvenlik güçleri kadınlara zor kullanır ve bu sırada çıkan yangında, 130 kadın hayatını kaybeder. 

1910 yılında Danimarka’nın Kopenhag şehrinde düzenlenen, Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansında, hayatlarını kaybetmiş olan emekçi kadınların anısına “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” ilan edilir.

Daha sonra Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda, 16 Aralık 1977’de 8 Mart tarihi “Dünya Kadınlar Günü” olarak kabul edilir. 1911 yılında Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre’de etkinlikler düzenlenmeye başlanır.

Dünya Savaşı sırasında, Rusya’da kadınlar “Ekmek ve barış istiyoruz” sloganlarıyla sokaklara çıkarlar. Yapılan eylemlerin dördüncü gününde, Rus Çarı tahttan indirilir ve kurulan geçici hükümet, kadınlara seçme hakkı tanır.

Birleşmiş Milletler’de “Dünya Kadınlar Günü” için her yıl özel bir tema belirlenmeye başlanır. 1996’da belirlenen ilk tema “Geçmişi kutlamak, geleceği planlamak” şeklinde olmuştu. 2017 yılındaki tema ise “Çalışma hayatını değiştiren kadınlar, 2030’a kadar eşitlik” diye belirlenmişti.

İtalya'da “La Festa della Donna” olarak adlandırılan Dünya Kadınlar Günü’nde kadınlara, mimoza çiçeği hediye etme geleneği oluştu.

ABD’de ise Mart ayı “Kadınların Tarihi” olarak kabul ediliyor ve Beyaz Saray, Amerikalı kadınların başarılarını sıralayan bildiriler yayınlıyor. Bazı ülkelerde “Dünya Kadınlar Günü” resmi tatil ilan edilmiş durumda ve çiçek satışları 8 Mart’ta çok fazla artar.

Dünya Kadınlar Günü’nde, azimli kadınların toplum içerisinde, siyasette ve iş hayatındaki başarılarını kutluyorum.

{ "vars": { "account": "G-5Z2CE4T8R8" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }