GÜNDEM

ATATÜRK AKŞEHİR'DE (8 MAYIS 1926)

Fotoğrafı kimin çektiğini öğrenemedim. Çekildiği tarih 1926 yazıyor, araştırmam sonucu 8 Mayıs 1926 tarihinde çekildiğini öğrendim. Fotoğrafta Atatürk’ün sohbet ettiği kişi Kurrazade Hacı Mehmet Küçük. Fotoğraf Atatürk’ün Akşehir’e son gelişi ve sanırım bu bilgiler Akşehirlilerce ilk kez duyulacak. Fotoğrafın hikayesine gelince:

5 Mayıs 1926 tarihinde Gazi Orman Çiftliği’nin 1. Kuruluş Yıldönümü kutlanır. Atatürk Silifke’de de bir çiftlik kurmak üzere güneye bir geziye çıkar. 7 Mayıs 1926 tarihinde Atatürk, Ankara’dan trenle hareket eder ve 8 Mayıs 1926 tarihinde Akşehir’e gelir. Hacı Mehmet Küçük’e ait olan Pazarkaya Numune Çiftliği’ni gezer ve dönüştü istasyonda kahve içip sohbet ederler.

Hacı Küçük’ün sağında oturan kişi eğitimci, yazar, milletvekili Ahmet Mithat Şakir Altan’dır. (1901-1968) Altan, Ilgın’da doğdu. Babası Şakir Bey, İstanbul Beylerbeyi semtinden olup, annesi Huriye Hanım ise Bolvadinlidir. İlk ve ortaokulu Ilgın’da okudu. Öğretmen Okulunu bitirdi. Kırk yıla yakın öğretmenlik, müfettişlik ve yöneticilik yaptı. Ankara Hukuk Fakültesi’ni sonradan bitirdi. Konya’da serbest avukat olarak çalıştı. 1946-1950 yılları arasında 8. Dönem milletvekili olarak görev yaptı.

Babalık, Türk Sözü, Osmanlı, Yeni Mecmua, Yeni Fikir, Duygu, Ocak, Konya, Halk, Ekekon, Hâkimiyet-i Milliye, Selçuk ve Yeni Konya gibi gazete ve dergilerde devamlı yazıları ve şiirleri çıktı. Bazı şiir ve yazılarında “Altan”, “Göktürk” ve “Türabî” müstear isimlerini kullandı. Cesur yazılarıyla Milli Mücadeleye katıldı. Delibaş Vakasına karşı çıktı. 1958 yılına kadar Yeni Konya Gazetesi’nde “Zamanın Aynasında”, “Politika Cilvesi”, “Haftanın Geçidi” gibi sütunlarda makale ve gezi izlenimleri yayımlandı. Yazılarında milliyetçi ve devrimci bir çizgi izledi. Sosyal ve siyasi içerikli yazılar kaleme aldı. Bir ara, Konya Halkevi Başkanlığında bulundu. Konya mecmuasının, 73-94 sayıları arasında sahip ve mesul müdürlüğünde bulundu. Evli ve 6 çocuk babası olan Altan, 28 Nisan 1968 tarihinde Ankara’da vefat etti.

Altan’ın resimde bulunma sebebi, o tarihte Akşehir İmam Hatip Mektebi Türkçe öğretmeni olmasıdır. Altan; 2 Nisan 1924’te Akşehir Başöğretmenliğine, 12 Eylül 1925’te Akşehir 1. Erkek Mektebi öğretmenliğine, 11 Ocak 1926’da da Akşehir İmam Hatip Mektebi Türkçe öğretmenliğine başlamıştır. 1 Eylül 1926’da Akşehir Hadika-i Marifet Kız İlk Mektebi Başöğretmenliği yapmış ve 7 Kasım 1926’da Akşehir’deki 3 yıllık öğretmenlik hayatı son bulmuştur.

Gazete Haberi: Bu sabah Eskişehir’den geçen Reisicumhur Hazretleri, Afyon’da Vilâyet memurları ve halkın sevgi tezahüratı ile karşılandı. Akşehir’de, yeni kurulan bir çiftlik gezilerek Konya’ya yola devam edildi. Gazi’nin emir ve İsteği üzerine saat 22:30’da geldiği Konya’da karşılama töreni yapılmadı. Gazi’nin özel treni Konya’da bir saat kadar bekledikten sonra Adana’ya hareket etti.

Yararlanılan Kaynaklar

Ahmet Bekir Palazoğlu, Başöğretmen Atatürk, cilt 1, sf. 247

9 Mayıs 1926 tarihli Babalık Gazetesi

Ayşegül Can, Yüksek Lisans Tezi

{ "vars": { "account": "G-5Z2CE4T8R8" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }